Este tentant să tăiați mucegaiul și să mâncați restul alimentelor. Dar nu vă grăbiți încă! Experții explică ce se întâmplă dacă mănânci mucegai și cum să manevrezi alimentele cu mucegai.
Sponsored links
Dacă ai mâncat mucegai te vei îmbolnăvi?
Ai luat deja două mușcături dintr-o felie de pâine și apoi ai observat că era mucegăită? Acum, te întrebi, ce se întâmplă dacă mănânci mucegai?
În primul rând, nu intrați în panică. Majoritatea oamenilor sănătoși pot mânca accidental puțin mucegai și se pot simți perfect bine. Multe mucegaiuri depind de tipul de hrană pe care au crescut (la urma urmei, unele alimente, cum ar fi Roquefort, gorgonzola și alte brânzeturi albastre sunt făcute cu culturi de mucegai) și de starea dumneavoastră de sănătate subiacentă, cum ar fi sistemul imunitar.
Pentru a înțelege ce mucegaiuri ar trebui să evitați și care nu sunt la fel de dăunătoare, iată câteva informații despre mucegaiuri.
Ce sunt mucegaiurile?
Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care pot crește pe lemn, hârtie, covor, alimente și materiale de construcție, cum ar fi izolația. Toate mucegaiurile au nevoie de apă sau umiditate pentru a crește. Oriunde există umiditate și oxigen, mucegaiul se poate dezvolta – și aceasta include vechea dvs. saltea.
Există multe, multe specii de ciuperci, unele estimări sugerând 300.000 sau mai mult, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA). Acesta este motivul pentru care mucegaiul care apare pe pâinea de la micul dejun poate arăta diferit față de stratul de mucegai care crește pe carne, explică Elena Ivanina, DO, gastroenterolog, Spitalul Lenox Hill, New York City.
Sponsored links
Spre deosebire de bacterii, mucegaiurile cresc în structuri care conțin multe celule și nu aveți nevoie de microscop pentru a le vedea. În general, mucegaiurile constau din fire care se extind și se ridică pe hrană, o tulpină care se ridică deasupra hranei și are spori la capătul tulpinilor este mucegai. Sporii oferă mucegaiului varietatea sa de culori și, de asemenea, ajută la transportul de la un produs la altul.
„Dacă ridici o păpădie și sufli spre ea, semințele se împrăștie în aer și așa se deplasează și sporii de mucegai dintr-un loc în alt loc, contaminează produsele și provoacă alterarea”, spune Robert Gravani, profesor și director al National Good Practices Agricultural. Program, Cornell’s College of Agriculture and Life Sciences, Ithaca, New York.
„Mucegaiurile sunt descompunătorii naturii. Dacă ai un fruct cu mucegai, în cele din urmă acel fruct se va descompune”, spune Gravani. „Mucegaiurile sunt foarte eficiente în ceea ce fac.”
Mucegaiul se dezvoltă în medii calde și umede, dar asta nu înseamnă că nu se poate forma și crește și în frigider. Mucegaiurile sunt, de asemenea, destul de inteligente și tolerează conservanții precum sarea și zahărul mai bine decât majoritatea celorlalți invadatori de alimente. „Sunt niște creaturi destul de ingenioase”, spune Gravani.
Tipurile bune și rele de mucegai
Nu toate mucegaiurile sunt rele. De fapt, unele pot fi foarte benefice. Penicilina antibiotică care salvează vieți este făcută din mucegaiul Penicillium, spune dr. Ivanina. Anumite brânzeturi tari sunt făcute și din mucegai, spune ea.
Sponsored links
Reacții alergice la mucegai
Unii oameni sunt alergici la mucegai, spune dr. Ivanina. Aici fiind vorba de obicei de mucegaiul din mediu, nu cel din alimente, dar pentru acești oameni, expunerea la mucegai poate provoca vărsături, diaree sau dureri de cap. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o alergie la mucegai, probabil că veți fi trimis pentru testare, spune ea.
Petice ascunse de mucegai pot pândi în toate zonele diferite ale casei tale și te pot îmbolnăvi.
„Dacă aveți o afecțiune de bază care vă afectează sistemul imunitar, expunerea la mucegai poate fi periculoasă”, spune dr. Ivanina. „Este posibil să aveți o reacție mult mai agresivă la consumul de mucegai decât altcineva, deoarece nu aveți un sistem imunitar sănătos pentru a lupta împotriva acestei reacții.”
Unele mucegaiuri produc substanțe otrăvitoare
Câteva mucegaiuri produc micotoxine sau substanțe otrăvitoare care te pot îmbolnăvi foarte tare. De exemplu, mucegaiurile produse de specia Aspergillus pot provoca aflatoxicoză, o formă de otrăvire acută care pune viața în pericol, cu potențialul de a provoca leziuni hepatice.
Acest tip de mucegai tinde să pândească în cereale; semințe oleaginoase, cum ar fi semințe de soia, arahide, floarea soarelui, condimente și nuci. Aceste micotoxine au fost legate de cancer la animale și pot provoca cancer hepatic la om. „Unele sunt foarte toxice, ceea ce te poate îmbolnăvi cu adevărat sau poate provoca cancer”, spune Gravani.
Cum să manevrezi alimentele mucegăite
Când vine vorba de mâncare, poate fi tentant să tăiați mucegaiul și să îl mâncați oricum, având în vedere prețurile mari ale anumitor produse, dar de obicei nu merită, spune Gravani.
Pe lângă riscul de îmbolnăvire, mâncarea mucegăită nu are un gust grozav, spune el. Majoritatea mucegaiurilor de pe alimentele vor avea gust de pământ sau praf. Sfat: Nu mirosiți niciodată mucegaiul pentru a vă asigura că este mucegai, recomandă USDA. Dacă arată ca mucegai, probabil că este mucegai, iar mirosul acestuia poate cauza probleme respiratorii.
Sponsored links
Când aveți îndoieli, aruncați-l, spune dr. Ivanina. Acesta este un sfat bun pentru alimentele mucegăite, dar există și câteva recomandări mai specifice de care trebuie să țineți cont.
Dacă mâncarea ta mucegăită nu se află pe această listă, există o aplicație gratuită care îți poate spune ce să faci dacă găsești mucegai pe 600 de tipuri de alimente. Aplicația FoodKeeper a fost dezvoltată de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al USDA cu Universitatea Cornell și Institutul de Marketing Alimentar. „Oferă explicații pentru întrebarea, cât timp pot păstra asta?”, spune Gravani.
Brânză
Există reguli diferite pentru brânza în funcție de textura acesteia.
Branza tare
Brânzeturile tari (a nu se confunda cu cele care au mucegai ca parte a procesului) pot fi consumate dacă tăiați cel puțin 2,54 cm în jurul bucății. Asigurați-vă că țineți cuțitul departe de patea mucegăită pentru a evita răspândirea acestuia. Cu toate acestea, Gravani adaugă: „Dacă brânza tare este puternic încrustată cu mucegai, probabil că aș arunca-o”.
Brânză moale
Sponsored links
Dacă vedeți mucegai pe brânza moale, cum ar fi brânză de vaci, brânză cremă sau toate tipurile de brânzeturi mărunțite și feliate, aruncați-o. Acestea pot fi contaminate sub suprafață și pot avea și bacterii în creștere odată cu mucegaiul.
Unele brânzeturi sunt făcute cu mucegai, inclusiv Roquefort, albastru, Gorgonzola, Stilton, Brie și Camembert. Dacă conțin forme care nu fac parte din procesul de fabricație, aceste brânzeturi pot fi periculoase.
Textura este o regulă bună și în cazul acestor tipuri de brânză. Aruncați brânzeturile moi dacă conțin mucegaiuri care nu fac parte din procesul de fabricație și tăiați mucegaiul de la suprafață de pe brânzeturile tari, cum ar fi Gorgonzola și Stilton.
Fructe si legume
Ca și la brânză, există reguli diferite pentru fructe și legume în funcție de textura lor.
Produse moi
Aruncați fructele și legumele moi, cum ar fi castraveții, piersicile și roșiile dacă ați văzut urme de mucegai. Multe dintre acestea pot fi și contaminate sub suprafață, spune dr. Ivanina.
Sponsored links
Ceea ce vezi nu este tot ceea ce există. Firele „rădăcină” din mucegai tind să fie adânci, în special în alimentele care prezintă o creștere puternică a mucegaiului.
Produs ferm
Le puteți păstra dacă tăiați toată partea mucegăită. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de umiditate care se observă la fructele și legumele ferme, cum ar fi varza, ardeiul gras și morcovii. Cu aceste tipuri de alimente, mucegaiul nu poate pătrunde ușor în ele.
Carne, mezeluri sau hot dog
Regula generală pentru aceste tipuri de alimente este de a le arunca. Acestea pot fi, de asemenea, contaminate sub suprafață și ar putea adăposti și bacterii, spune dr. Ivanina.
Salam tare și șuncă de țară uscată
Puteți păstra aceste tipuri de carne dacă curățați tot mucegaiul de la suprafață. USDA subliniază că este normal ca aceste produse să dezvolte mucegai la suprafață.
Sponsored links
Resturile de carne și de pasăre
Scăpați de acestea dacă vedeți mucegai, deoarece există șanse mari să fie adânc și să aibă și bacterii. De asemenea, este o idee inteligentă să folosești sau să scapi de resturi în trei sau patru zile.
Cereale și paste fierte
Ca și alte resturi, dacă vedeți mucegai pe cereale sau paste fierte, aruncați-le. Probabil că există și mucegai sub suprafață și există și riscul de bacterii.
Iaurt și smântână
Dacă vezi mucegai, scapă imediat de iaurt și smântână. Mucegaiul s-a dezvoltat și sub suprafață și există șanse mari ca mucegaiul să fie împreună cu bacterii.
Dulciuri și jeleuri
Sponsored links
Acestea trebuie aruncate la gunoi dacă vedeți orice urme mucegai. Aceste alimente ar putea produce o micotoxină dacă dezvoltă mucegai, motiv pentru care microbiologii avertizează să nu îndepărtăm niciodată mucegaiul și să nu folosim rămășițele.
Pâine și produse de patiserie
Scapă de pâinea mucegăită și de produse de copt, spune dr. Ivanina. „Mucegaiul se poate răspândi foarte repede pe alimentele moi precum pâinea și brioșele.”
Unt de arahide, leguminoase și nuci
Aruncați-le, deoarece alimentele procesate fără conservanți prezintă un risc ridicat de mucegai.
Cum să evitați să mâncați mucegai
Prevenirea formării mucegaiului poate contribui în mare măsură la păstrarea aprovizionării cu alimente și la eliminarea deșeurilor. Aceasta începe prin depozitarea fructelor și legumelor în pungi individuale de plastic în sertarul destinat lor.
Păstrați alimentele acoperite atunci când serviți pentru a preveni expunerea la sporii de mucegai din aer și utilizați folie de plastic pentru a acoperi alimentele pe care doriți să le păstrați umede pentru a ține mucegaiul departe.
Nu uitați să goliți întotdeauna conservele deschise de alimente perisabile în recipiente curate și să le puneți la frigider imediat. Și nu lăsați niciodată produse perisabile afară din frigider mai mult de două ore.
Curăță-ți frigiderul și sertarul pentru pâine des, spune Gravani. De asemenea, ca regulă generală: „Aruncă mâncarea când observi mucegai, deoarece va călători și va invada și restul alimentelor.”