Ce se întâmplă cu corpul tău când mori – pas cu pas, din momentul în care inima ta se oprește

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu tine atunci când mori?

Sponsored links

Nu ne referim în sensul spiritual, ci mai mult în sensul fizic.

Evident, fiind mort, nu există nicio modalitate de a comunica cum se simte descompunerea sau cum se descompune corpul în acest proces. Dar ce bine că există știință.

Și conform științei, „putrezirea” este mult mai mult decât vă puteți da seama.

De fapt, ironia este că, pentru a putrezi, corpul nostru trebuie să fie plin de viață.

Iată ce se întâmplă cu corpurile noastre, din momentul în care inima noastră încetează să mai bată.

Sponsored links

1. Inima se oprește și sângele se acumulează

Acesta este momentul pe care medicii îl numesc momentul decesului.
Momentul decesului este atunci când inima se oprește.
Odată ce inima s-a oprit, restul corpului va începe să moară în ritmuri diferite.

Neavând nimic care să-l pompeze, sângele se acumulează în venele și arterele noastre.

2. Corpul începe să-și schimbe culoarea

Deoarece sângele nostru nu mai curge, corpul capătă o culoare în două tonuri.

Sponsored links

Acest lucru se datorează faptului că sângele se instalează în partea inferioară a corpului nostru datorită gravitației, ceea ce îl face să pară învinețit.

Celelalte părți vor avea o culoare palidă, deoarece există hemoglobină mai puțin concentrată și sângele se scurge în altă parte.

3. Algor mortis se instalează

 

Cunoscut și sub denumirea de „frigul morții”, algor mortis este atunci când corpurile noastre își pierd căldura de 37°C și se adaptează încet la temperatura camerei, pierzând aproximativ 0,8°C pe oră.

4. Apoi urmează rigor mortis

Cel mai faimos moment este acesta, care are loc la câteva ore după moarte, când întregul corp începe să se întărească din cauza scăderii nivelului de ATP (adenozin trifosfat). Rigor mortis începe cu pleoapele și mușchii gâtului.

Sponsored links

5. Corpurile noastre încă se mișcă

Da, sângele nostru s-a strâns și s-a coagulat, dar corpurile noastre sunt încă capabile să  zvâcnească și să se îndoaie pentru încă câteva ORE după ce murim.

Acest lucru se datorează faptului că țesutul muscular se contractă pe măsură ce moare și, în funcție de câți mușchi se contractă, poate părea ca și cum corpul se mișcă.

6. Fețele ni se aplatizează

Pe măsură ce mușchii noștri încetează să se mai contracte, acele riduri și liniile cauzate de încruntare au dispărut!
Dar evident că ești mort, așa că acesta este dezavantajul.

7. Intestinele se golesc singure

Deși rigor mortis poate face corpurile noastre să înțepenească, nu toate organele înțepenesc.

De fapt, unele părți – cum ar fi sfincterul nostru  – devin foarte libere pentru că, atunci când suntem în viață, creierul nostru este cel care le controlează.

Cu creierul care nu mai reglează funcțiile involuntare, sfincterul poate face ce vrea, așa că se deschide și orice materii fecale rămase în corp, ies din acesta.

8. Mirosurile de putred încep să se simtă

Sponsored links

Mirosurile putrede apar atunci când celulele noastre care mor eliberează enzime care anunță bacteriile și ciupercile locale despre eveniment.

Bacteriile și ciupercile răspund apoi „da” și se adună pentru a începe descompunerea, eliberând gaze nocive și mirosuri de stricat.

9. Apoi vin insectele și larvele

Pe urmele bacteriilor și ciupercilor apar creaturi precum muștele de carne. Acestea își vor depune ouăle care eclozează în viermi care încep să mănânce carnea moartă.

Lor li se alătură apoi la festin acarienii, furnicile, păianjenii și apoi insectele mai mari.

10. Corpurile noastre pot scoate zgomote

Se pare că asta încă îi sperie pe medici și pe asistente! Corpurile noastre vor scoate diverse zgomote, vor scârțâi și geme datorită unei combinații de rigor mortis și gaze pe care le secretă intestinele noastre.

11. Intestinele noastre sunt digerate

Din cauza a cât de bogate sunt intestinele noastre în bacterii, odată ce sistemul imunitar se închide, aceste bacterii practic o iau razna și ne digeră intestinele.

12. Atunci ni se umflă ochii și limba

Pe măsură ce organele noastre se descompun, iar intestinele noastre produc gaze, aceste gaze ne fac ochii să se umfle, ila fel și limba care uneori poate să iasă din gură.

13. În sfârșit, putrefacția

Sponsored links

Cunoscut și ca lichefierea organelor noastre, acest lucru se întâmplă pe măsură ce celulele noastre continuă să se descompună și coeziunea țesuturilor se pierde din cauza proteinelor care se descompun.

Odată ce se instalează putrefacția, cadavrele noastre devin „sleoase” și spongioase.

14. Pielea noastră se slăbește

Slăbirea pielii noastre este amplificată pe măsură ce gazele se acumulează, ceea ce înseamnă că se desprinde de os și mușchi.

15. Oasele putrezesc ultimele

Decenii după ce bacteriile, ciupercile și alte organisme elimină restul corpului nostru, proteinele din oase în cele din urmă se descompun, lăsând hidroxiapatita, un mineral osos care se transformă în praf.

Sponsored links