Ce se ascunde în interiorul unei perle și cum se formează

Unul dintre cele mai frumoase și impresionante dintre numeroasele și variate mecanisme de apărare care apar în natură este crearea de perle – generate atunci când particule străine, cum ar fi boabele de nisip sau paraziții, ajung în corpurile moi ale stridiilor, scoicilor sau midiilor.

Sponsored links

Atunci când substanță străină pătrunde în scoică, aceste organisme răspund prin acoperirea ei în sidef, un material dur iridescent cunoscut și sub numele de ,,mamă de perlă”, strat după strat, și cu multă suferință. Rezultatele vin în mai multe culori, alb, gri, negru, roșu, albastru, verde sau galben, iar atractivitatea lor a dus la tradiții de scufundări perlate care au mii de ani.

Astăzi, perlele sunt recoltate în fermele de stridii din Oceanul Indian, Asia de Est și în tot Pacificul, unde producția este stimulată artificial prin introducerea de mărgele rotunde în moluște pentru a servi drept sămânță.

Cum arată interiorul unei perle

Cu toate acestea, în ciuda istoriei și valorii lor comerciale, încă nu înțelegem în întregime modul în care se formează perlele. Știm că acestea apar într-o varietate de forme, cum ar fi alungite și ovoidale, sau forma lacrimă care funcționează bine pentru cercei. Unele, numite perle baroce, sunt neregulate, ca niște pete ciupite la un capăt. Cele mai apreciate exemplare sunt perfect sferice.

Dacă ne gândim la oameni că la niște scoici am putea asemăna suferință scoicilor cu cea a oamenilor care încearcă tot timpul sa-și acopere grijile și problemele astfel încât ceilalți oameni să nu le vadă, strat după strat până când nici ei nu mai văd sau simt. Câteodată suferința poate crea cele mai frumoase perle, dar este un proces care durează.

Sponsored links

Sponsored links

SURSĂbbc.com