Ce să faci dacă cineva îți ceartă copilul

Ultimul lucru pe care un părinte vrea să-l vadă este cum un alt adult îi ceartă copilul. Te face să te enervezi și să te umpli de emoții negative și este perfect normal pentru această să simți astfel. Practic, semnalează părții antice reptiliene a creierului tău că pericolul este asupra noastră. Rapiditatea bătăilor inimii, hormonii vă inundă sistemul și „răspunsul de atac sau de luptă se activează”.

Sponsored links

Însă, este important să rămâneți calmi și să abordați situația politicos și constructiv.

Noi vă prezentăm 8 pași pe care ar trebui să îi urmați atunci când cineva vă disciplinează copilul într-un mod nedorit.

1. Fă-ți cunoscută prezența

În primul rând, a te afirma în situație schimbă complet dinamica conversației. Copilul tău se simte în siguranță și protejat, deoarece adultul advers trebuie să fie mai respectuos în fața cuiva de vârsta lui.

Puteți încerca această tehnică: mimând poziția și postura corpului celeilalte persoane. Acest lucru se numește crearea unei relații și este o modalitate puternică de a rezolva un potențial conflict și de a părea impunător și demn de încredere.

Sponsored links

2. Evaluează situația înainte de a reacționa

Furia nu este niciodată un sfătuitor înțelept, așa că este esențial să vă calmați și să abordați situația în mod logic. Respiră și adună informații despre întreaga întâmplare. Este absolut posibil ca copilul tău să greșească: să fi lovit un alt copil, să fi intrat în curtea cuiva, sau să se fi purtat urât în clasă.

Primul tău impuls poate fi să pui la punct cealaltă persoană, dar pînainte de toate, calmează-te și încearcă să te pui în situația celui care îți ceartă copilul, încearcă să înțelegi ce a făcut acesta de a determinat persoana respectivă să reacționeze.

3. Fă-ți copilul să se simtă înțeles

Întreaga situație poate face copilul să se simtă dezorientat sau speriat. Este important să ai răbdare cu copilul tău și să-l faci să simtă că înțelegi felul în care se simte și că îl susții. Lasă-te ușor în jos, ghemuit, la nivelul ochilor săi și și cere-i să-ți explice ce se întâmplă. Nu îl certați în acest moment și ascultă-i propria versiune despre cum s-au întâmplat lucrurile.

Sponsored links

Dacă copilul se simte înțeles, există mai multe șanse să înțeleagă ceea ce ai de spus și să-și corecteze comportamentul în viitor.

4. Fii direct cu cealaltă persoană

Fii direct cu cealaltă persoană, spune-i ce te deranjează într-un mod elegant, dar fără să te cerți. Cearta duce în general la mai mult rău decât bine.

Spune-i într-un mod politicos că disciplinarea copilului tău este strict problema ta și că ai aprecia mult dacă nu s-ar implica în situație. De asemenea, îi poți sugera să ia în considerare situația cu rolurile inversate – ”dacă dumneavoastră erați în locul meu, v-ar fi plăcut să vedeți că altcineva vă ceartă copilul?”

A fi direct și tăios este o reacție natuală, în timp ce a fi diplomatic, calm, sincer și deschis cu privire la situație înseamnă a da dovadă de mult calm, inteligență și stăpânire de sine.

Sponsored links

5. Folosește umorul pentru a calma situația

Dacă vezi negru în fața ochilor, ultimul lucru la care te gândești este să faci glume. Dar umorul are o mare capacitate de a calma situatii dificile si de a reduce nivelul de stres. A spune o glumă uşoară poate face instantaneu oamenii din jurul tău să se simtă mai apropiați de tine. De asemenea, poate ajuta la eliminarea urgenței și a gravității evenimentului și oferă tuturor părților implicate o nouă perspectivă asupra stării de fapt.

Desigur, trebuie să fii atent la glumele specifice pe care le faci. Unele tipuri de umor pot părea sarcastice și înjositoare și cu siguranță pot înrăutăți lucrurile.

6. Stabiliți limite

Dacă adultul în cauză este un model de autoritate în viața copilului tău (profesor, antrenor, rudă), este important să stabilești limite pentru a preveni situații similare. Desigur, nu solicitați undă verde pentru ca copiii voștri să alerge în sala de clasă sau să facă ce vor. Doar negociezi ca persoana respectivă să folosească aceleași tehnici de disciplină pe care le folosești tu acasă. În acest fel, creați o viziune consecventă în ochii copilului dumneavoastră despre ceea ce este bine și rău și cum sunt pedepsite faptele greșite.

7. Explicați situația copilului dvs

Când situația s-a calmat, este important să discutăm și să explicăm totul cu răbdare. Acest pas este crucial, deoarece modul în care percepeți greșelile poate avea efecte de lungă durată asupra modului în care copilul dumneavoastră abordează greșelile și eșecurile.

Consolează-ți copilul, dar abține-te să-i arăți milă. Rămâneți ferm pe poziția dvs. și explicați cu calm de ce aceste tipuri de acțiuni sunt nedorite:

— Ai luat jucăria lui Cristi. Cum crezi că l-a făcut să se simtă? Tu nu ai simți la fel dacă ți-ar lua jucăria preferată?”

Sponsored links

Ce să faci dacă cineva îți ceartă copilul

În calitate de părinte, este datoria ta să-ți înveți copiii să respecte autoritatea și să se comporte conform normelor sociale acceptate. Ei trebuie să se recunoască ca parte a unei comunități (clasă, echipă sportivă, loc de joacă) și să realizeze că există persoane responsabile de aceste grupuri. Deci, de exemplu, atunci când copilul tău se comportă necorespunzător în clasă, profesorul are dreptul de a sublinia acest lucru și de a argumenta de ce aceste tipuri de acțiuni sunt nedorite.

Însă, tratarea copiilor cu furie are repercusiuni grave. A țipa la un copil îi poate scădea stima de sine, poate promova anxietatea și poate rupe încrederea dintre pe care o avea în dumneavoastră.

Este datoria noastră, ca adulți, să descoperim puncte comune cu copiii noștri și să-i tratăm cu respectul și răbdarea pe care o merită.

Ai fost pus vreodată într-o situație similară? Care a fost reacția ta și care a fost rezultatul?

Sponsored links