Ce e făcut de tine, la tine se va întoarce

La începutul secolului XX, un fermier scoțian se întorcea acasă. Trecând pe lângă o mlaștină, a auzit strigăte de ajutor. Fermierul a alergat spre direcția de unde se auzeau strigătele și a văzut un băiețel, care încerca să iasă la mal. Bărbatul a tăiat  repede o creangă groasă, s-a apropiat atent și i-a întins ramura celui care se îneca. Când a reușit să iasă din mâl, băiețelul mult timp nu se putea liniști, plângea și tremura.

Sponsored links

-Să mergem la mine acasă, – a spus fermierul. – Trebuie să te liniștești și să te încălzești.

-Nu,nu, – a dat băiețelul negativ din cap, – mă așteaptă tata. El probabil își face griji. Mulțumindu-i salvatorului său, băiețelul a fugit…

Dimineață, fermierul a văzut că în fața casei lui a venit o caretă, frumos împodobită. Din caretă a ieșit un bărbat îmbrăcat frumos și a întrebat:

— Tu l-ai salvat pe copilul meu?
— Eu, –a răspuns fermierul.
— Cât îți datorez?
— Nu mă jigniți, domnule! Nu-mi datorați nimic. Am procedat așa, cum trebuie să procedeze un om normal.

— Nu, eu nu pot să las asta așa, pentru că fiul meu îmi este foarte scump. Numiți orice sumă, – a insistat vizitatorul.
— Nu vreau să mai discut la acest subiect. La revedere.  – Fermierul s-a întors pentru a pleca. Și atunci din casă a apărut fiul lui.
— Este feciorul dvs? – a întrebat oaspetele
— Da, –a răspuns fermierul cu mândrie, mângâindu-și feciorul.
— Haideți atunci să facem în felul următor. Eu îl iau pe feciorul dvs cu mine la Londra și îi plătesc instruirea. Dacă el va fi la fel de recunoscător ca și tatăl său, nici eu, nici dvs nu vom regreta această decizie.

Sponsored links

Au trecut câțiva ani. Fiul fermierului a terminat școala, apoi universitatea de medicină și în scurt timp a devenit cunoscut în toată lumea, pentru că a descoperit penicilina. Se numește el Aleksandr Flemming.

Înainte de război, în una din clinicile londoneze, a venit un pacient care avea plămânii infectați. Era feciorul acelui domn. Ce credeți că i-a salvat viața de această dată? – Da, penicilina inventată de Flemming.

Numele domnului, care i-a oferit instruire lui Flemming este Randolf Churchill,  iar fiul său era Winston Churchill, care mai apoi a devenit premierul Angliei.

Probabil, anume de acest caz își amintea Winston Churchill când spunea:

«Сe e făcut de tine, la tine se va întoarce».

Sponsored links

Sponsored links