Ce a cauzat craterul Patomskiy din Siberia?

Craterul Patomskiy este un mister geologic derutant pentru oamenii de știință care nu știu ce a cauzat această formațiune ciudată în sălbăticia Siberiei.

În vara anului 1949, un geolog pe nume Vadim Kolpakov a descoperit o caracteristică ciudată pe suprafața pământului în Bodaibo, Irkutsk, regiunea din sud-estul Siberiei.

Sponsored links

Înconjurat de o zonă în mare parte împădurită, această anomalie este ușor ovală, cu un crater conic care conține o movilă mică ca o minge în mijloc.

Întreaga structură este formată din calcar cenușiu spart. Lățimea sa este între 130-160 de metri, în timp ce conul are o înălțime de până la 80 de metri.

În mod ciudat, puțini copaci cresc pe formațiune, cu toate acestea, coniferele din jur au cunoscut o creștere rapidă. Numit Craterul Patomskiy, Conul Kolpakov și Cuibul Vulturului de Foc, misterul geologic i-a derutat pe oamenii de știință care nu sunt siguri ce a cauzat această formațiune ciudată.

Numit după râul care curge lângă anomalie, craterul Patomskiy a dat naștere multor teorii interesante.

Ideile sălbatice au speculat că a fost o mină de uraniu secretă din epoca Stalin. Teoreticienii astronauților antici au spus că era locul de aterizare al unui OZN extraterestru. Alte teorii populare includ: o explozie subterană de uraniu sau gaz natural, un meteorit care a străbătut planeta și a părăsit craterul ca o rană de ieșire, un obiect metalic cilindric de origine necunoscută și Evenimentul Tunguska.

Teoria uraniului poate părea puțin probabilă. Cu toate acestea, se știe că această zonă este bogată în elemente radioactive naturale. Ar trebui să aibă loc o serie precisă de evenimente pentru a crea circumstanțele pentru o explozie, dar se află în domeniul posibilității. Cu toate acestea, copacii nu indică explozii mari de la uraniu sau evenimentul Tunguska care ar fi nivelat coniferele.

Sponsored links

De departe, teoria cea mai ciudată implică un fel de corp extern sau străin care s-a încorporat cu mult timp în urmă în craterul Patomskiy, provocând forma unică. Nivelurile de radiație neremarcabile par să contrazică acest lucru, deoarece un obiect din spațiu ar lăsa niveluri radioactive mult mai mari decât nivelurile tipice de pe pământ. Desigur, s-ar putea contrazice acest lucru spunând că nava spațială a aterizat cu atât de mult timp în urmă încât, până acum, nivelurile ridicate au revenit la valori nominale. Acest lucru este susținut de dimensiunea crescută a vegetației care înconjoară situl.

Această anomalie care se petrece în crater pare sănătoasă. CC3.0 Credit:  Dmitry Demezhko

Știința craterului

Cele două teorii cele mai rezonabile care au apărut inițial au afirmat că originea este meteorică. Problema este că oamenii de știință nu au găsit încă nicio dovadă a niciunui scenariu pe versanții craterului siberian. Nu există nicăieri rocă vulcanică, nici resturi de meteoriți. Cu toate acestea, site-ul le-a amintit oamenilor de știință de semnele impactului meteoritului pe Lună și au crezut că dovezile se află mai adânc în pământ, unde meteorul ar fi explodat. Până acum, majoritatea dovezilor au exclus un meteor și majoritatea oamenilor de știință au abandonat această teorie.

Legenda locală a Bad JuJu la Crater

Deși îndepărtată, regiunea Irkutsk are o populație indigenă numită Yakut. Acești oameni consideră craterul un loc rău și insistă că animalele mari nu intră în zonă. O teorie despre această superstiție sugerează că, probabil, strămoșii lor au fost prezenți într-un moment în care zona avea un nivel de radiație mult mai mare.

Yakuții au numit craterul Cuibul Vulturului de Foc și cred că zona deține energie proastă. Sursa: dvoris

Este posibil ca acești strămoși să se fi îmbolnăvit și să fi murit din cauza acestei radiații. De-a lungul timpului, legenda a fost sintetizată în povești tribale orale care au devenit parte a culturii Yakut. De fapt, Yakut a dat craterului numele, Cuibul Vulturului de Foc, datorită formei sale.

Investigațiile Cuibul Vulturului de Foc

Deși a fost descoperit în 1949, prima expediție științifică angajată să investigheze în mod corespunzător craterul Patomskiy a fost lansată abia în 2005. Au existat o serie de motive pentru această întârziere, în timp ce, în multe alte țări, o anomalie de această amploare ar fi fost un punct științific. Până la căderea Uniunii Sovietice, cheltuielile pentru activitatea științifică s-au concentrat pe dezvoltarea militară. În consecință, studiul craterului a fost amânat.

Sponsored links

Locul craterului Patomskiy prezintă calcar spart și câțiva copaci. CC3.0 Dmitry Demezhko

Expediția inițială din 2005 a avut un eșec major, când la scurt timp după ce s-au îmbarcat spre ținta lor, cercetătorul principal Evgeny Vorobyov a murit pe traseu. Când oficialii i-au recuperat cadavrul, o autopsie a arătat un atac de cord masiv (Zubacheva 2013). Cu toate acestea, de rău augur sau nu, grupul a continuat. Deși oamenii de știință au studiat temeinic zona, aceasta a oferit doar mai multe posibilități. La acel moment, ei nu au putut face o determinare concludentă cu privire la cauza acesteia. Interesant, totuși, au fost descoperite o serie de anomalii în zona înconjurătoare.

Împrejurimi ciudate

Deoarece a fost în jurul începutului Războiului Rece, guvernul rus a fost inițial îngrijorat că acesta ar putea fi locul unui test nuclear de către o altă națiune. La urma urmei, americanii și-au făcut debutul nuclear în Japonia doar cu trei ani în urmă și nu era un secret că rușii încercau să creeze aceeași tehnologie.

Ulterior, unul dintre primele lucruri pe care oficialii le-au căutat la fața locului a fost nivelul crescut de radiații. Cu toate acestea, rezultatele au fost neremarcabile. Deși fracționat peste valoarea nominală, cantitatea nu a indicat în niciun caz o explozie nucleară.

Ceea ce este însă surprinzător este că vegetația din jur a cunoscut o creștere bruscă a dimensiunii cu peste un secol înainte de descoperire. Deși sună benign, această anomalie este frecventă în cazurile de contact nuclear. Proprietățile mutagene ale radiațiilor afectează dimensiunea florei, adesea crescând-o dramatic în timp. Așa a fost și cazul vegetației din jurul Cernobîlului. Anomalii magnetice sunt, de asemenea, prezente pe și în vecinătatea înconjurătoare a ciudatului crater Patomskiy. Cu toate acestea, desigur, există și alte cauze ale creșterii copacilor.

Dezvăluiri recente despre craterul Patomskiy

Geomorfologii moderni cred că Cuibul Vulturului de Foc poate fi un vulcan gazos foarte rar, acționând ca un orificiu pentru depozitele vaste de gaze subterane. Formațiunile de stâncă ciudate pot indica, de asemenea, reacții chimice dintre elementele de la suprafață și cele care se scurg din adâncul pământului.

Sponsored links

Dmitri Demezhko, Institutul de Geofizică, Ekaterinburg, crede că craterul s-a format în două faze. În primul rând, acțiunile tectonice din zonă au creat un tip de canal similar cu al vulcanilor noroioși. Apoi, de-a lungul timpului, înghețarea și dezghețarea au făcut ca roca să se spargă.

Unul dintre cele mai recente studii publicate în 2015 într-o lucrare a lui VS Antipin, BG Pokrovsky și AM Fedorov concluzionează că formarea a avut loc în urma uneia sau a mai multor explozii de abur, pe măsură ce magma s-a mutat în sus prin apă și rocă sau când fisurile au eliberat apă sub presiune prinsă în Piatra.

Încetul cu încetul, experții se apropie de rezolvarea definitivă a acestui mister derutant odată pentru totdeauna, dacă nu au făcut-o deja. Ceva asupra căruia toți oamenii de știință par să fie de acord este că nu există nimic care să dovedească ca acest crater este de pe altă planetă.

Sponsored links