Cascadoria uimitoare a unui pilot sovietic care a trecut cu un avion MIG pe sub un pod

În anul 1965, un eveniment spectaculos a avut loc în Uniunea Sovietică și a devenit o legendă în istoria aviatică. Cascadoria incredibilă a fost realizată de către pilotul sovietic Valentin Privalov, care a reușit să treacă cu avionul său de vânătoare MiG-17 pe sub un pod situat pe râul Ob, în Siberia de Vest.

Sponsored links

Această îndrăzneață demonstrație de zbor a fost marturisită de numeroși oameni care au fost prezenți acolo, deși unii au îndoieli cu privire la autenticitatea fotografiei care a fost făcută în timpul cascadoriei.

Pe 4 iunie 1965, Privalov a efectuat zborul său în apropierea orașului Novosibirsk. Malurile râului erau pline de civili și de ofițeri militari de la baza din apropiere, care se bucurau de ziua însorită. Brusc, avionul său argintiu a început să execute manevre acrobatice impresionante. Toți cei prezenți au fost uimiți de îndrăzneala și precizia cascadoriei.

Se spune că Privalov a realizat această acrobație pe cont propriu, fără a primi vreun ordin din partea superiorilor săi. Pilotul sovietic dorea să cunoască momente de glorie personală și să-și demonstreze abilitățile de zbor. Publicul s-a trezit aplaudând spontan, dar superiorii lui Privalov nu au fost la fel de încântați. El a fost suspendat din activitate pentru această acțiune neautorizată.

Podul Oktyabrskv astăzi. Foto: depositphotos.com

Această cascadorie aproape că i-a distrus cariera în Forțele Aeriene Sovietice. A fost amenințat cu sancțiuni disciplinare, cu toate că ministrul apărării, Rodion Malinovsky, a apreciat îndrăzneala cascadoriei și a văzut-o ca pe o formă de propagandă militară. Povestea s-a răspândit rapid în întreaga Uniune Sovietică și a devenit o legendă.

Conform relatărilor din War History, diverse rapoarte sovietice confirmă că Valentin Privalov a zburat cu succes sub podul Oktyabrsky din Novosibirsk, care avea o lungime maximă între doi piloni de 120 de metri și o înălțime de 30 de metri.

Fotografia care a fost publicată în ziarele sovietice, deși autenticitatea sa a fost pusă la îndoială, a făcut senzație și în presa americană.

Valentin Privalov și-a continuat o carieră de succes în Forțele Aeriene Sovietice și a ajuns director adjunct al centrului de control al traficului aerian al aviației civile din Moscova. Există puține informații disponibile despre viața sa personală, însă cascadoria sa rămâne întipărită în memoria colectivă ca un act de curaj și îndemânare remarcabile.