CALEA LACTEE așa cum n-ai mai văzut-o NICIODATĂ

Advertisement

Calea Lactee, galaxia pe care o numim acasă, conține între 200 și 400 de miliarde de stele de diferite dimensiuni, intensități și vârste.

În rândul tuturor acestor stele, de asemenea, plutește mult gaz și praf. Acest gaz interstelar reprezintă aproximativ 5% din masa căii lactee. Aproximativ 70% din masa gazelor interstelare este hidrogen. Hidrogenul este cel mai ușor element al tabelului periodic, așa că, deși reprezintă mai puțin de jumătate din masa de gaz interstelară, aproape 9 din 10 atomi de gaz sunt hidrogen.

Foto de: Anton Jankovoy

Iar hidrogenul este foarte important! Hidrogenul este materie primă de bază pentru formarea stelelor, care apare atunci când nori densi de gaz interstelar se coagulează și se contopesc pentru a crea stele noi. Hidrogenul este, de asemenea, relativ ușor de văzut în spațiu și putem folosi observații ale hidrogenului pentru a urmări distribuția materiei pe Calea Lactee și în alte galaxii de dincolo.

Foto de: Dave Morrow

Hidrogenul este materie primă de bază pentru formarea stelelor

Foto de: Elmar Akhmetov

Restul gazului interstelar este format din elemente mai grele și chiar din unele molecule de dioxid de carbon (CO₂), amoniac (NH₃) și formaldehidă (CH₂O).

Praful interstelar este format din molecule mai grele, mai complexe. Praful este responsabil pentru petele întunecate pe care le putem vedea în cadrul masei de stele pe cerul nopții.

Advertisement
Foto de: Marius Kasteckas

În centrul Căii Lactee se află ceea ce se numește Galactic Bulge, o regiune dens umplută cu stele, praf și gaze. Chiar în mijlocul Bulgei Galactice se află o imensă gaură neagră numită Săgetătorul A *, care consumă în mod voracios stele, gaz și praf care se apropie de ea cu viteze de sute de kilometri pe secundă. Se consideră că această gaură neagră are o masă de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât soarele nostru.

Găurile negre nu pot fi văzute direct, așa că dimensiunea lor este determinată prin măsurarea timpului pe care stelele le iau pentru a le orbita.

Foto de: Michi B
Foto de: Iurie Belegurschi

[quads id=3]

Foto de: Piotr Nikiel

[quads id=2]

Advertisement
Foto de: NASA | editat

[quads id=1]

Foto de: Thierry Cohen
Advertisement
SURSĂscience.org.au