Așa arătau fructele și legumele înainte de intervenția oamenilor

Dată viitoare când mușcați dintr-o felie de pepene sau o boabă de porumb, luați în considerare acest lucru: aceste fructe și legume nu au arătat întotdeauna așa și nici gustul nu a fost la fel.

Sponsored links

Alimentele modificate genetic sau OMG-urile(organisme modificate genetic) provoacă reacții puternice în zilele noastre, dar oamenii au modificat genetica produselor noastre preferate mii de ani la rând.

În timp ce OMG-urile pot implica gene ale altor organisme (cum ar fi bacteriile) pentru a oferi plantelor trăsăturile dorite – cum ar fi rezistența la dăunători, reproducerea selectivă este un proces lent prin care fermierii selectează și cultivă culturile cu aceste trăsături.

De la banane la vinete, iată câteva dintre alimentele care arătau total diferite înainte ca oamenii să înceapă să le cultive.

Pepene sălbatic

Detaliile dintr-un tablou din secolul al XVII-lea de Giovanni Stanchi prezintă un pepene verde care arată izbitor de diferit față de pepenii moderni. O secțiune transversală a celei din pictură, realizată între 1645 și 1672, pare să aibă forme încorporate în șase piese triunghiulare în formă de plăcintă.

Sponsored links

Pepene modern

De-a lungul timpului, oamenii au crescut pepene verde pentru a avea un interior roșu, cărnos – care este de fapt miezul. Unii oameni cred că pepenele din tabloul lui Stanchi poate fi doar necopt, dar semințele negre din tablou sugerează că, de fapt, era copt.

Banane sălbatice

Este posibil ca primele banane să fi fost cultivate cu cel puțin 7.000 de ani în urmă în ceea ce este acum Papua Noua Guinee. Au fost crescute și în Asia de Sud-Est. Bananele moderne proveneau din două soiuri sălbatice, Musa acuminata și Musa balbisiana , care aveau semințe mari, tari, precum cele din această fotografie.

Banane moderne

Sponsored links

Hibridul a produs delicioasa banană modernă, cu forma la îndemână, ușor de înțeles și acoperit de o coajă ușor de curățat. Comparativ cu strămoșul său, fructul are semințe mult mai mici, are un gust mai bun și este împachetat cu nutrienți.

Vinetele sălbatice

De-a lungul istoriei lor, vinetele au intrat într-o gamă largă de forme și culori, cum ar fi albul, azurul, violetul și galbenul – ca cele arătate aici. Unele dintre primele vinete au fost cultivate în China. Versiunile primitive obișnuiau să aibă spini pe locul în care tulpina plantei se conectează la flori.

Dar reproducerea selectivă a scăpat de spini și ne-a oferit vinete violete mai mari, familiare, alungite, pe care le găsiți în majoritatea magazinelor alimentare.

Sponsored links

Morcov sălbatic

Cele mai vechi morcovi cunoscuți au fost cultivati în secolul al X-lea în Persia și Asia Mică. S-a crezut că inițial sunt purpurii sau albi, cu o rădăcină subțire și forțată, ca in poză, dar și-au pierdut pigmentul și au devenit de culoare galbenă.

Morcov modern

Fermierii au domesticit aceste rădăcini subțiri, albe, în aceste rădăcini mari si gustoase.

Porumb sălbatic

Poate cel mai iconic exemplu de reproducere selectivă este porumbul nord-american, care a fost crescut dintr-o plantă aproape necomestibilă de teosinte. Porumbul natural, prezentat aici, a fost domesticit pentru prima dată în 7000 î.Hr.

Porumb modern

Astăzi, porumbul este de 1.000 de ori mai mare decât era acum 9.000 de ani și este mult mai ușor de decojit și crescut. De asemenea, 6,6 la sută din acesta este format din zahăr, comparativ cu doar 1,9 la sută cum era porumbul natural, potrivit Kennedy. Aproximativ jumătate din aceste schimbări s-au produs încă din secolul al XV-lea, când coloniștii europeni au început să cultive.

 

Sponsored links

Sponsored links

SURSĂsciencealert.com