Aleister Crowley: cel mai MALEFIC om care a trăit vreodată şi cel care s-a vrut ANTICHRIST

A rămas în istorie drept cel mai mare ocultist din secolul trecut, precum şi omul care a scris Cartea Legii şi a revelat Thelema lumii întregi. Tot el a fost probabil cel mai influent membru al unor societăţi oculte precum Golden Dawn şi Ordo Templi Orientis. Pe lângă satanismul său etalat ostentativ, Crowley s-a remarcat şi ca scriitor, poet, călător prin lume, artist, spion guvernamental britanic, anarhist, ba chiar şi alpinist, maestru de şah, yoghin şi mai ales dependent de droguri şi adept al libertinajului sexual fără nicio limită. Evident, cu un astfel de „Curriculum Vitae”, presa şi oamenii l-au demonizat încă din timpul vieţii sale pe cel care a rămas în istorie sub titulatura de „cel mai malefic om din lume”.

Sponsored links

Omul care a fost stăpânul lui Satana. A stat la cârma celor mai puternice ţări din lume şi a dictat soarta naţiunilor 442

 

Dintr-un creştin familist, iese oare un Antichrist?

„Dacă nu ai voinţă, toată colecţia ta de virtuţi şi talente nu are niciun rost”

Bizara întrebare de mai sus primeşte un răspuns pe măsură dacă analizăm copilăria şi atmosfera care au şlefuit personalitatea lui Edward Alexander Crowley, numele adevărat al celui care avea să-şi spună mai târziu, Aleister Crowley, 666 Marea Bestie sau Frater Perdurabo. Intrigantul personaj s-a născut pe data de 12 octombrie 1875 în Leamington Spa, Warwickshire, Marea Britanie.

Mai târziu, în scrierile sale, Crowley afirma că a ales cu de la sine putere să se încarneze într-o familie creştină englezească, încă de când era un spirit rătăcitor în planurile astrale din jurul Terrei şi căuta un cuplu pe placul său pentru propria-i concepţie…

Sponsored links

După moartea părinţilor, Aleistar cumpără reşedinţa Boleskine House de lângă faimosul lac Loch Ness din Scoţia. Nu se ştie dacă l-a urmărit asiduu pe Nessie, dar casa cu pricina era zguduită deseori de orgiile sale, iar în momentele de respiro, Aleister performa aici, pătruns de patos extatic, ritualul Abra-Melin. Însă cel ce se voia cu orice preţ Antichrist ţinteşte mai sus şi, în anul 1900 călătoreşte în Mexic, unde primeşte gradul 33 în Francmasonerie.

rune initiatice

Profet al religiei sale

„Nu am vrut doar să-l întâlnesc pe diavol şi să-l slujesc. Am vrut să-l întâlnesc personal şi să-i devin ori stăpân, ori sclav”

După ce Aleister primeşte prin revelaţie divină (conform propriilor afirmaţii) în zilele de 8,9 şi 10 aprilie 1904, textul Cărţii Legii, bizarul personaj se hotărăşte să lanseze o nouă religie. A lui…
Pe 16 aprilie, acelaşi an, pe când se afla încă în Egipt, Crowley întreprinde un ritual special pentru a-i arăta proaspetei sale soţii o serie de entităţi elementale denumite silfi. Cu toate că nu a vazut niciun silf, oricât s-a străduit şi oricât de multă bunăvoinţă a avut, Edith Rose îşi descoperă totuşi unele calităţi mediumnice, astfel încât spiritul său devine un canal de comunicare între Crowley şi zeul egiptean Horus, precum şi sufletul rătăcit al unui copil. Crowley este la început sceptic, dar se convinge de autenticitatea mesajelor după ce soţia sa, care habar nu avea de religia Egiptului Antic, „identifică” pe zeul Horus sub forma unei gravuri pe o placă funerară din Muzeul Bulaq din Cairo. Întâmplător sau nu, numărul de exponat al plăcii funerare era 666…

Sponsored links

După această experienţă, Crowley a început redactarea Liber AL vel Legis, cum o denumea el în latină. Thelema, religia sa personală, se baza în totalitate pe perceptele şi sfaturile din Cartea Legii.
Thelema pare mai degrabă o filozofie de viaţă cu puseuri esoteric-iniţiatice, decât o religie în sensul strict al termenului. Marea sa idee centrală, „Fă orice vrei să faci”, pare cumva o exclamaţie anarhist-libertină.

Crowley în uniforma rituală de mare maestru al Ordinului Golden Dawn

Cartea Legii, scrisă şi redactată de Crowley, conţine atât expresia „Fă orice vrei să faci”, cât şi termenul Thelema din greacă, pe care Crowley l-a preluat pentru sistemul filozofic, mistic şi religios pe care l-a dezvoltat ulterior.

Crowley, omul

„Adevăr! Adevăr! Adevăr! strigă stăpânul abisului halucinaţiilor”

Sponsored links

Aleister Crowley s-a căsătorit de două ori în timpul vieţii sale, dar a avut relaţii cu nenumărate femei. De fapt, a avut o viziune extrem de liberală asupra sexualităţii umane. A avut numeroase relaţii sexuale şi cu bărbaţi, într-o perioadă când homosexualitatea era pedepsită în Imperiul Britanic. Dar ce nu ar fi făcut Crowley pentru a şoca şi a provoca?
Obsesia sa pentru esoterism şi divinităţi antice s-a reflectat până şi în numele date propriilor copii: Nuit Ma Ahathor Hecate Sappho Jezebel Lilith (prima fiică), Lola Zaza, Anne Lea „Poupee”, Astarte Lulu Panthea, iar pe unicul său fiu a ales să-l numească Aleister Atatürk.

Nu a ocolit deloc condeiul, ba din contră s-a lăsat cuprins de patima scrisului. Crowley a lăsat posterităţii zeci de cărţi, sute de eseuri şi un număr uriaş de scrisori şi editoriale. A scris şi poeme, povestiri scurte, articole de revistă, nuvele şi critici. Exegeţii săi l-au consderat un artist talentat, chiar dacă a fost un pictor nu foarte tehnic, cumva un adept al curentului expresionist. Acesta a mai practicat alpinismul şi şahul.

golden dawnCrowley în perioada când studia Raja Yoga

Crowley nu s-a sfiit să introducă practici homosexuale cărora le imprimase un sens magic în cadrul structurii iniţiatice a OTO. Practic, ajunsese să le spună discipolilor că magia homosexuală era o formulă eficace de transcendere a cunoaşterii comune, care i-ar fi dus pe aceştia spre iluminare…

Experimentează propriile obsesii sexuale şi în Rusia, unde se complace în practici sado-masochiste. Nu ratează nici America, unde se prezintă ca maestru suprem al OTO. Autointitulat mag, se foloseşte de numeroase femei în scopurile sale de atragere de noi membri. Ajunge chiar să consume oxid de metil, în urma căruia are halucinaţii pe care le include ulterior în sistematizarea propriei concepţii cosmologice. Se declară astrolog absolut şi ajunge chiar să crucifice broaşte, pe motiv că astfel retrăieşte viaţa lui Iisus Hristos…

Robert Spence, în lucrarea Secret Agent 666: Aleister Crowley, British Inteligence and the Occult, susţine că ciudatul personaj ar fi lucrat ca spion pentru serviciile secrete britanice, având deseori rol de agent provocator şi diversionist. Alături de ce-a de-a doua soţie, pe care o poreclise Femeia Roşie, aluzie la consoarta Fiarei 666 din Apocalipsă, fondează în Sicilia o abaţie Thelema, unde face o şcoală de magie în care trebuiau încălcate toate normele morale şi comportamentale. Veştile despre şcoala lui Crowley ajung şi la urechile fasciştilor lui Mussolini, iar ocultistul se vede nevoit să fugă din Sicilia pentru a evita un linşaj iminent.

ocult

„Omul obişnuit nu crede că un artist poate fi la fel de serios şi atent în observarea vieţii precum un om de ştiinţă”

Mare parte din reputaţia scandaloasă clădită în jurul său (reputaţie la care Crowley contribuia conştient) era legată de viaţa sa intimă, pe care autointitulatul mag şi-o exhiba fără rezerve peste tot pe unde a ajuns în decursul vieţii sale. Nu s-a mulţumit doar să se culce cu numeroase prostituate si tinere pe care le acosta în pub-uri şi cafenele. Crowley făcea din actul sexual un adevărat ritual mistic, condimentat cu ingrediente din reţetarul ezoteric propriu. Nu i-au scăpat nici bărbaţii, fiind celebru în cercurile homosexuale britanice, unde juca rol pasiv cu numeroşi parteneri. Cu toate că a practicat ritualuri sexuale magice atât cu femei, cât şi cu bărbaţi, Crowley amintea în memoriile sale că a avut legături romanitice doar cu femei.

Sponsored links

Toată viaţa sa a urmărit să abordeze magia nu doar ca pe o artă, ci şi ca pe o ştiinţă. A vrut să creeze o struţo-cămilă, deoarece credea că se pot folosi metodele ştiinţei pentru a atinge obiectivele religiei. Credea sincer că magia poate oferi răspunsuri dincolo de legi, teoreme, dogme sau coduri legale, pe care le învinuia că împiedică progresul şi evoluţia fiinţei umane. A crezut toată viaţa că magincianul are un destin ales, că este omul cel mai evoluat, singurul care poate ajunge la adevăr şi asta doar prin ruperea tuturor barierelor şi încălcarea tuturor legilor sociale şi dogmelor religioase.

Dar timpul trece şi peste el, nepăsător la elucubraţiile şi excentricităţile sale. În prag de bătrâneţe, mai are timp totuşi de câteva isprăvi de pomină. Se întâlneşte cu poetul portughez Fernando Pessoa, cu ajutorul căruia îşi înscenează moartea, declarând că va dispărea într-un loc stâncos denumit Gura Iadului. Evident, se ascunde, după care reapare peste trei săptămâni la Berlin. Este dat în judecată de scriitoarea Nina Hamnett, care îl acuză în anul 1932 de practicarea magiei negre. Procesul este pierdut, odată cu mare parte din averea sa. Judecătorul declara presei că „în toată activitatea mea nu am auzit de fapte atât de blasfemiatoare, înspăimântătoare şi oribile ca acelea săvârşite de Crowley, care mai are neobrăzarea să se descrie drept cel mai mare poet în viaţă”. Ca un apropo la posibila sa existenţă de spion, Crowley are legături cu Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond.

initiat controversatAleistar Crowley cu câţiva ani înaintea morţii sale

Nu are însă cum să o fenteze pe Doamna cu Coasa, astfel încât, pe data de 1 decembrie 1947, la 72 de ani, moare în urma unei infecţii respiratorii grave. Asta după ce devinise dependent de heroină la bătrâneţe…

Crowley a rămas o figură extrem de influentă chiar şi în zilele noastre. În multe cercuri este considerat a fi fost cel mai mare ocultist din toate timpurile. A exercitat o influenţă covârşitoare asupra multor personalităţi ale vremurilor sale, unul dintre cei mai mari admiratori ai săi fiind Ron Hubbard, fondatorul controversatei Biserici Scientologice. Un sondaj întreprins de BBC în anul 2002 l-a descoperit pe Crowley pe poziţia 73 în topul celor mai de seamă britanici din toate timpurile, în opinia cetăţenilor din UK. Slabă realizare postumă, totuşi, pentru cel care, cândva, era considerat încarnarea Antichristului…

Sponsored links