Informația este putere, iar acest lucru este valabil și pentru sănătatea noastră. Dacă sunteți capabil să recunoașteți singur simptomele bolilor, vă veți putea salva viața dumneavoastră sau viețile altora.
Sponsored links
Cheia este să ne dăm seama la timp dacă ceva nu este în regulă, deoarece cu cât începem mai devreme să tratăm o boală, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare și de supraviețuire.
Ai grijă de ficatul tău
Ficatul, care este de fapt o glandă supra-aglomerată, este cel mai mare organ intern și joacă un rol important în aproape toate funcțiile fiziologice ale corpului nostru. Un ficat adult sănătos reprezintă 2% din greutatea corporală a unei persoane, adică cântărește între 1,2 și 1,5 kg.
Ficatul este un organ remarcabil cu o capacitate incredibilă de recuperare. Cu toate acestea, dacă nu ai grijă de el, excesul de medicamente, alimentele grase sau consumul de alcool se pot îmbolnăvi în timp.
Funcția principală a ficatului este de a detoxifica organismul, deoarece descompune substanțele toxice și acizii grași și joacă un rol în menținerea nivelului normal de zahăr din sânge. De asemenea, descompune glicogenul și contribuie foarte mult la funcționarea normală a sistemului imunitar. Filtrează celulele roșii moarte și joacă un rol important și în metabolismul vitaminelor. Produce bilă, care este esențială pentru o digestie corectă.
Dacă ceva este în neregulă cu ficatul tău, s-ar putea să nu observi asta pentru o lungă perioadă de timp, deoarece bolile hepatice sunt aproape asimptomatice la început. O vreme, ficatul își păstrează capacitatea de a vindeca celulele deteriorate, dar dacă continuă să fie deteriorat de substanțe toxice, zonele inflamate mor și se formează țesut cicatricial, fenomen numit fibroză.
În cazul unei tumori hepatice, este de obicei o metastază a cancerului în alte părți ale corpului, cum ar fi cancerul intestinal, deoarece ficatul atrage celulele canceroase prin încercările sale de a le neutraliza. Cancerul hepatic primar este rar și este cauzat în principal de infecțiile cronice cu hepatită B și C.
Simptomele:
- Icter – pielea, ochii și unghiile devin galbene
- Transpirație excesivă
- Decolorare negricioasă, maronie a pielii din jurul ochiului
- Pete maronii pe piele
- Scaun incolor
- Pleoapele umflate
- Greață frecventă
- Respirație neplăcută și miros corporal
- Senzație dureroasă pe partea dreaptă a abdomenului
- Limbă acoperită
- Pierdere în greutate
- Oboseală
Dacă oricare dintre simptomele de mai sus vi se pare familiare, trebuie să solicitați asistență medicală, pentru a începe tratamentul la timp.
Simptomele bolii hepatice sunt, de asemenea, însoțite de calculi biliari, care provoacă adesea vărsături și dureri. Dacă vezica biliară se infectează, poate apărea și febră.
Dacă aveți o boală hepatică avansată și a început ciroza, veți prezenta următoarele simptome:
Umflarea sânilor la bărbați – această boală se numește ginecomastie și este cauzată de dezechilibrul hormonilor sexuali și de o creștere a hormonului feminin estradiol.
Disfuncția erectilă – dezechilibrul hormonilor sexuali poate duce la o micșorare a testiculelor, care poate afecta și viața sexuală.
Scăderea masei musculare – acest simptom este rezultatul scăderii producției de proteine de către un ficat afectat, ceea ce poate duce la pierderea musculară.
Mâncărime – sărurile biliare se depun în piele, provocând mâncărime.
Confuzie – atunci când cantitatea de amoniac din fluxul sanguin crește, poate apărea confuzie. În mod normal, amoniacul este ușor îndepărtat din fluxul sanguin de către un ficat sănătos, dar atunci când apar tulburări la nivelul ficatului.
Letargie – Aceasta este cauzată și de acumularea de amoniac în sânge.