Această femeie a trăit 122 de ani a fumat până la 117 și a mâncat 2 kilograme de ciocolată pe săptămână

Jeanne Calment a trăit mult timp cu toate că era dependetă de ciocolată, ulei de măsline, țigări și vin roșu ieftin.

Longevitatea nu este doar despre gânduri fericite și o dietă mediteraneană. Dovada este o mică femeie  din Franța care a fumat și a trăit 122,5 ani. Jeanne Louise Calment s-a născut în februarie 1875 și a murit în august 1997. Această doamnă plină de viață avea o înălțime de doar 150 cm și cântărea 45 kg. Dar era o dură. De-a lungul vieții, Calment s-a lăudat că nu a fost niciodată bolnavă.

Sponsored links

Jeanne s-a născut într-o familie bogată din Arles, Provence. Tatăl ei era constructor de nave și mama ei era dintr-o familie de morari. Longevitatea este ceea ce descrie familia ei. Mama ei a murit la vârsta de 86 de ani, tatăl ei la 93 și fratele ei la 97. Dar nimeni de pe pământ nu a fost înregistrat să fi trăit atât de mult timp ca ea. Evident, a fost vorba despre mai mult decât gene bune.

Jeanne Calment a avut tinerețe fericită

Copilăria lui Calment a fost destul de confortabilă. Se trezea la 8 și avea la micul dejun doar cafea cu lapte sau ciocolată caldă. La prânz, tatăl ei o lua de la școală pentru prânzul de familie și apoi o ducea înapoi la studiu. Educația lui Jeanne s-a terminat la 16 ani, așa că și-a petrecut zilele post-școlare pictând și cântând la pian.

Când s-a căsătorit, nici nu și-a schimbat numele de familie. La 21 de ani, s-a măritat cu vărul ei Fernand Nicolas Calment, așa cum făceau adesea oamenii bogați la vremea respectivă. Bunicii lor paterni erau frați, iar bunicile paterne erau surori. El ar fi început să o curteze la 15 ani, dar era „prea tânără pentru a fi interesată de băieți”. Cu toate acestea, familia sa avea afaceri solide cu draperii, așa că a fost o pereche bună pentru căsătorie.

Viața de femeie căsătorită a lui Jeanne a fost ușoară. Locuia cu soțul ei deasupra magazinului familiei și avea servitori care să se ocupe de toate. Ziua ei era plină de activitățile clasei superioare franceze: scrimă, ciclism, înot, tenis, patinaj cu role și muzică cu prietenii.
Dar viața ei nu a fost un pat de trandafiri pentru totdeauna.

Laptele și mierea s-au transformat curând în suferință

Jeanne a născut o fată la vârsta de 23 de ani. Din păcate, fiica ei Yvonne a murit de tuberculoză la 36 de ani și a lăsat un băiat în urmă. Jeanne a avut grijă de nepotul ei Frédéric, care locuia cu tatăl său în apartamentul vecin. A crescut băiatul pe tot parcursul celui de-al doilea război mondial.

Sponsored links

Al doilea război mondial nu a afectat-o ​​prea mult. Soldații germani au dormit în camerele ei, dar nu i-au luat nimic, așa că nu i-a supărat. În timpul războiului, soțul ei a murit la doar 73 de ani.

Anii 1960 au fost deosebit de duri pentru ea. În 1962 fratele ei a murit, la fel și ginerele ei în ianuarie 1963. Șapte luni mai târziu, nepotul ei a murit într-un accident de mașină la 26 de ani. Jeanne a rămas fără rude în viață la vârsta de 90 de ani. Sau cel puțin așa credea ea.

Dorind să-și asigure ultimele zile, a semnat un contract de proprietate pe viață cu notarul public André-François Raffray în 1965. Conform acordului, i-a vândut proprietatea în schimbul unui drept de ocupare și a unui venit lunar de 2.500 franci (460 dolari). Desigur, ea a supraviețuit acordului, notarul nu.

Raffray a murit în 1995. Până atunci Jeanne primise deja de la el mai mult decât valoarea dublă a proprietății sale. Familia sa a continuat să îndeplinească toate îndatoririle contractuale până la moartea ei. Cine ar fi ghicit că va trăi încă 32 de ani după ce a semnat contractul de proprietate la 90 de ani?

Jeanne Calment este oficial cea mai în vârstă persoană documentată vreodată

Sponsored links

La împlinirea a 100 de ani de la mutarea lui Van Gogh la Arles, profilul Jeanne a crescut în public. Ea a vorbit cu reporterii perioadei cuprinse între 1888 și 1889, când l-a cunoscut pe celebrul pictor. La acea vreme, avea 13-14 ani. Tânăra a devenit dezamăgită de artistul care era „urât” și „mirosea a alcool”. Spre deosebire de Van Gogh, ea credea că trebuie să ai grijă de sine.

Jeanne nu a luat niciodată niciun medicament, nici măcar ceai de plante. Calment a spus că a fost bolnavă o singură dată când a luat conjunctivită la vârsta de 20 de ani. Medicii au diagnosticat-o cu cataractă la ambii ochi, dar bogăția soțului ei i-a dat posibilitatea să nu mai muncească. Și acest stil de viață a funcționat.

Jeanne avea ritualuri pe care le-a păstrat până la moarte. Toată viața și-a îngrijit pielea cu ulei de măsline și pudră de puf. A început să fumeze când s-a căsătorit și nu a renunțat niciodată până la vârsta de 117 ani. De asemenea, Calment a continuat să fie activă din punct de vedere fizic până când și-a rupt glezna la 100 de ani. S-a recuperat foarte repede și a putut să meargă din nou, dar acesta a fost sfârșitul ciclismului pentru această domnișoară.

Jeanne la 120 de ani. Foto:Getty

A trăit singură până la 110 ani.

Când iarna i-a provocat degerături la mâini pentru că nu a pornit niciodată încălzirea, Calment s-a mutat în cele din urmă într-un azil de bătrâni.

Sponsored links

Stilul de viață al lui Calment la Casa de Bătrâni

Calment voia să se trezească devreme, așa că cerea personalului să o trezească la 6:45 în fiecare zi. Jeanne începea în fiecare dimineață cu o rugăciune lungă lângă fereastră. Ea îi mulțumea lui Dumnezeu că este în viață și era recunoscătoare pentru o nouă zi frumoasă pe care o începea. Uneori se întreba de ce era singurul membru viu al familiei sale și care era motivul longevității sale.

Apoi stătea în fotoliu și își flexa brațele și picioarele. În timp ce o făcea, asculta muzică clasică pe căștile stereo. Aceste mici exerciții au fost destul de utile. Asistentele au observat că se mișca mai repede decât persoanele cu 30 de ani mai tinere decât ea. Da, erau de 80 și 90 de ani, dar ea putea fi mama lor.

Chiar și la o vârstă foarte înaintată, micul dejun era încă modest. Avea să mănânce prăjituri și să bea cafea cu lapte. Calment iubea carnea de vită și ura peștele fiert. Ea a spus că dacă îi vor da această opțiune, va alege mâncarea prăjită și condimentată. La fiecare masă, avea desert și își pregătea adesea salată de fructe cu banane și portocale. După fiecare masă, fuma o țigară Dunhill și bea o cantitate mică de vin de Port.

Îi plăcea ciocolata și avea mereu câteva în camera ei. Calment mânca uneori până la 2 kilograme de bomboane pe săptămână. De ziua ei, un reporter a întrebat-o dacă vrea o tabletă de ciocolată și Jeanne a spus: „Vreau o tonă!”.

Jeanne Calment care sărbătorește cea de-a 121-a aniversare © The Independent

După-amiază avea o siestă timp de două ore. Mai târziu își vizita vecinii din casa de îngrijire. Seara, lui Jeanne îi plăcea să asculte muzică pentru că nu vedea suficient de bine pentru a-și desfășura activitatea preferată – cuvinte încrucișate. Înainte de culcare, Calment fuma o altă țigară și mergea să doarmă la ora 22. Doctorii erau uimiți de cât de vitală era.

Sfârșitul dur

Pe măsură ce depășea așteptările tuturor, a devenit o senzație locală. În 1995, au lansat un film documentar despre viața ei numit Dincolo de 120 de ani cu Jeanne Calment . În 1996, a fost lansat un CD cu patru piese numit Time’s Mistress, cu vocea lui Jeanne vorbind pe un fundal de muzică rap.

A murit brusc. În mod ironic, medicii nu știau cauza morții acestei femei în vârstă de 122 de ani. Au spus că avea o stare bună de sănătate, cu excepția faptului că a orbit și surzit cu o lună înainte să moară. Jeanne Calment a lăsat o urmă de neșters în țara ei.

Dacă întrebați un francez ce s-a întâmplat în 1997, probabil ar spune că a fost anul în care au murit prințesa Dianna, mama Theresa și Jeanne Louise Calment.

Sponsored links

SURSĂmedium.com