Mistere Nerezolvate: A sărit dintr-un avion cu o geantă plină cu bani.

În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 1971, un bărbat nedescris care se numea Dan Cooper s-a apropiat de ghișeul companiei Northwest Orient Airlines din Portland, Oregon.

A folosit numerar pentru a cumpăra un bilet dus pentru zborul #305, cu destinația Seattle, Washington.

Sponsored links

Astfel a început unul dintre marile mistere nerezolvate din istoria FBI.

În timpul deturnării, Cooper purta această cravată neagră JC Penney, pe care a scos-o înainte de a sări.

Cooper era un bărbat tăcut, care părea să aibă undeva la 40 de ani, purta un costum de afaceri cu cravată neagră și cămașă albă.

A comandat o băutură — bourbon și sifon — în timp ce zborul aștepta să decoleze.

La scurt timp după ora 15:00, i-a înmânat stewardesei un bilet în care se indică că avea o bombă în servietă și dorea ca ea să stea cu el.

Sponsored links

Stewardesa uluită a făcut ceea ce i s-a spus. Deschizând o cutie mică, Cooper i-a dat un pix și i-a cerut să scrie ce i-a spus el.

Curând, ea îi înmâna un bilet căpitanului avionului, care cerea patru parașute și 200.000 de dolari în bancnote de douăzeci de dolari.

Când zborul a aterizat la Seattle, Cooper a schimbat cei 36 de pasageri ai zborului cu bani și parașute. Cooper a păstrat câțiva membri ai echipajului, iar avionul a decolat din nou și i s-a ordonat să stabilească un curs spre Mexico City.

Una dintre parașutele nefolosite cerută, dar niciodată folosită.

Undeva între Seattle și Reno, puțin după ora 20:00, Cooper a făcut incredibilul: a sărit din spatele avionului cu o parașuta și banii de răscumpărare. Piloții au aterizat în siguranță, dar Cooper dispăruse în noapte și soarta lui finală rămâne un mister până astăzi.

Sponsored links

FBI-ul a aflat despre faptă în timpul zborului și a deschis imediat o anchetă amplă care a durat mulți ani. Numind-o NORJAK, pentru Northwest Hijacking, am intervievat sute de oameni, am urmărit pistele din toată țara și am cercetat aeronava în căutare de dovezi. La  cinci ani de la de la întâmplare, am luat în considerare peste 800 de suspecți și i-am eliminat pe toți, cu excepția a două duzini.

O persoană din lista noastră, Richard Floyd McCoy, este încă un suspect favorit printre mulți. L-am găsit și l-am arestat pe McCoy pentru deturnarea unui avion similar și evadarea cu parașuta la mai puțin de cinci luni după zborul lui Cooper. Dar McCoy a fost exclus ulterior pentru că nu se potrivea cu descrierile fizice ale lui Cooper oferite de doi însoțitori de bord și din alte motive.

Bani recuperați în 1980 care se potriveau cu numerele de serie ale banilor de răscumpărare.

Poate că Cooper nu a supraviețuit săriturii din avion. La urma urmei, parașuta pe care a folosit-o nu putea fi condusă, îmbrăcămintea și încălțămintea lui nu erau potrivite pentru o aterizare accidentată și sărise noaptea într-o zonă împădurită – o săritură periculoasă chiar și pentru un profesionist experimentat, iar dovezile sugerează că Cooper nu era profesionist. Această teorie a primit un impuls suplimentar în 1980, când un băiat a găsit un pachet putrezit plin cu bancnote de douăzeci de dolari (în total 5.800 de dolari) care se potriveau cu numerele de serie ale banilor de răscumpărare.

De unde a venit „DB”? Se pare că era un mit creat de presă. Am întrebat un bărbat cu inițialele „DB”, dar nu a fost deturnătorul.

Sponsored links

Deturnarea îndrăzneață și dispariția rămân un mister intrigant, atât pentru oamenii legii, cât și pentru detectivii amatori.

Sponsored links