9 semne că nivelul zahărului din sângele tău este foarte mare

Majoritatea oamenilor care au probleme cu nivelul ridicat de zahăr din sânge primesc avertizări timpurii de la organismul lor, dar nu realizează și nu înțeleg ce sunt. Următoarele semne sunt cele care vă avertizează că aveți un nivel ridicat de zahăr în sânge:

Sponsored links

Detectarea timpurie și tratamentul pot avea un impact profund asupra sănătății dumneavoastră pe termen lung. O întârziere de 3 ani în diagnostic crește riscul relativ de boli de inimă cu 29%.

Prin urmare, știind la ce anume trebuie să fiți atenți, puteți prelua controlul situației înainte ca aceasta să preia controlul asupra dvs.

Semnele sau simptomele glicemiei crescute sunt de obicei aceleași atât pentru copii, cât și pentru adulți:

1. Urinarea crescută este, fără îndoială, cea mai frecventă

O creștere semnificativă a frecvenței urinării (Poliuria) este un simptom revelator al creșterii zahărului din sânge.

Sponsored links

Ca punct de referință, persoana urinează în medie de 4 până la 7 ori într-o perioadă de 24 de ore.

Trezirea în timpul nopții pentru a merge la toaletă, chiar dacă ai fost deja înainte de culcare, este un semn de alarmă.

De ce se întâmplă acest lucru? Rinichii lucrează ore suplimentare pentru a expulza excesul de zahăr din sânge. Zahărul pe care rinichii nu îl pot absorbi trebuie să fie urinat. Prin urmare, nivelurile ridicate de zahăr duc la urinare mai mare.

2. Setea excesivă este unul dintre semnele clasice timpurii ale diabetului

Aportul poate fi de aproximativ 4 litri, sau mai mult pe zi. Dacă începeți să simțiți sete imediat după ce ați băut apă, acesta este un semn de alarmă.

Sponsored links

Cu cât bei mai mult, cu atât urinezi mai mult, ceea ce alimentează din nou un ciclul excesiv de urinare.

De ce se întâmplă acest lucru? Acesta este răspunsul organismului la urinarea crescută. Cu toate acele pierderi suplimentare de lichide, devii foarte deshidratat și însetat.

3. Senzație extremă de foame (chiar și după ce abia ai mâncat)

Cei cu diabet pot avea ceea ce pare a fi un apetit de nestăpânit. Atât pentru alimentele sănătoase, cât și pentru cele nu atât de sănătoase.

Creierul îți spune constant să mănânci, de parcă n-ai fi mâncat nimic.

Sponsored links

De ce se întâmplă acest lucru? Diabeticii nu pot să-și autoregleze bine zahărul din sânge, ceea ce duce la fluctuații semnificative ale nivelului zahărului din sânge. Când aceste niveluri scad, creierul crede că ți-e foame și poftește mai mult zahăr și calorii.

4. Pierderea neașteptată și neintenționată în greutate

Pierderea rapidă și neintenționată în greutate este unul dintre semnele cele mai evidente ale diabetului. Dacă pierzi 5-10 kg în câteva săptămâni sau luni, ar trebui să îți faci griji.

Acest simptom este mult mai tipic pentru cei cu diabet de tip 1, unde metabolizarea zahărului se poate opri foarte repede.

De ce se întâmplă acest lucru? Fără o nouă energie care să intre în celule, corpul este păcălit să creadă că ești înfometat. Pentru a furniza energie, organismul răspunde prin descompunerea proteinelor din mușchi, ceea ce duce la deteriorarea mușchilor și la pierderea neașteptată în greutate.

Sponsored links

5. Oboseală neobișnuită și senzație de slăbiciune

Poate fi descrisă chiar ca oboseală sau letargie extremă, în care vă simțiți prea slăbit pentru a vă desfășura activitățile obișnuite de zi cu zi.

De ce se întâmplă acest lucru? Cu zahărul care rămâne în sânge, în loc să intre în celule pentru a da energie, aveți literalmente mai puțină energie. De asemenea, organismul consumă energie suplimentară pentru a compensa nivelurile neregulate de zahăr. Munca în exces a rinichilor și lipsa somnului (din cauza urinărilor frecvente) începe să-și facă efectul și te face să te simți epuizat.

6. Furnicături (pini și ace) sau amorțeală în mâini sau picioare

O senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul extremităților corpului – cum ar fi mâinile și picioarele – este un semn frecvent timpuriu al diabetului.

Tinde să apară la prima oră dimineața după ce te-ai trezit și se poate simți chiar mai mult ca o senzație de arsură.

Sponsored links

De ce se întâmplă acest lucru? Zahărul care persistă în sânge va începe să afecteze nervii și terminațiile nervoase. Nervii care sunt cei mai îndepărtați de inimă nu sunt bine reparați din cauza problemelor de circulație.

7. Vedere încețoșată este unul dintre semnele timpurii ale diabetului

Din fericire, este în mare parte o problemă reversibilă odată ce nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt corectate.

De ce se întâmplă acest lucru? Excesul de glucoză (zahăr) din sânge scoate fluide din celulele și țesuturile dumneavoastră. Înclusiv din cristaslinul ochiului, care se poate umfla și modifica capacitatea sa de focalizare.

8. Mâncărime sau piele uscată

Pielea excesiv de iritată  sau cu mâncărimi poate fi un semn de tulburări ridicate de zahăr și hormoni (motiv pentru care este simptomul numărul 1 al hipotiroidismului).

Sponsored links

Pielea se poate închide la culoare în jurul axilelor sau gâtului, cunoscută sub numele de Acanthosis Nigricans.

De ce se întâmplă acest lucru? Pielea uscată poate fi rezultatul unei circulații slabe și / sau a pierderii excesive de lichid din cauza urinării prea mari. Închiderea pielii la culoare are legătură cu o schimbare hormonală, și anume rezistența la insulină.

9. Tăieturi sau răni care se vindecă foarte lent

Acest lucru este deosebit de frecvent la extremitățile cele mai îndepărtate de inimă, cum ar fi mâinile sau picioarele.

De ce se întâmplă acest lucru? Zahărul care persistă în fluxul sanguin începe să afecteze arterele și venele, ceea ce restricționează circulația. Sângele este necesar pentru a facilita vindecarea, astfel încât circulația limitată la o rană sau vânătăi va încetini drastic procesul de vindecare.

Aveți vreunul dintre aceste simptome?

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, vizitați medicul de familie pentru a testa nivelul zahărului din sânge.

Sponsored links