9 moduri în care plânsul te ajută să ameliorezi stresul și să începi vindecarea

Când ai plâns ultima dată? Îți poți aminti cum te-ai simțit după ce ai lăsat să curgă toate lacrimile?

Sponsored links

Unii oameni se rușinează de plâns și îl privesc ca pe un simbol al slăbiciunii. Acesta este un mod foarte nesănătos de a privi lucrurile și este împotriva funcțiilor naturale ale corpului uman. Iată 9 moduri în care plânsul te ajută să ameliorezi stresul și să începi vindecarea:

1. AJUTĂ RESTABILAREA ECHILIBRULUI

Ai observat vreodată că plângi în circumstanțe diferite în moduri diferite? Gândește-te asta! Cum plângi când ești:

•Trist
•Speriat
•Stresat
•Fericit
•Ușurat
•În durere

Este normal să te gândești în principal la tristețe atunci când vine vorba de plâns, dar plânsul se produce din nenumărate motive. Principalul lucru care le leagă este că majoritatea lacrimilor sunt provocate de emoții extreme.

De ce se întâmplă asta? Cercetările sugerează că acest lucru se datorează nevoii corpului și minții de a restabili echilibrul pozitiv al emoțiilor. Cu alte cuvinte, aceste forme extreme de emoție trebuie echilibrate, iar plânsul ajută la eliberarea stresului acumulat și readuce creierul într-o stare emoțională mai rezonabilă, „medie”.

Sponsored links

Deci, dacă sunteți stresați sau vă confruntați cu tulburări emoționale, plânsul vă poate ajuta să ușurați o parte din asta, aducându-vă într-o stare de emoție echilibrată. Acest lucru vă permite să începeți procesul de vindecare, recuperându-vă din extremitățile sentimentelor dvs. într-un mod sănătos și natural.

2. AJUTĂ LA CALMARE

Comportamentul liniștitor se referă la modalitățile naturale prin care puteți încerca să vă ajutați să vă simțiți mai liniștiți sau mai bine în general. Majoritatea oamenilor învață să se calmeze în copilărie. Cu toate acestea, nu toate formele de comportament auto-liniștitor sunt sănătoase. Totuși, pentru a vă oferi exemple, iată câteva moduri obișnuite prin care oamenii se calmează, chiar dacă unele nu sunt cele mai bune opțiuni:

  • Rosul unghiilor
  • Răsucirea părului
  • Balansându-și corpul
  • Facând o baie caldă
  • Muzică relaxantă
  • Gumă de mestecat
  • Consumul de alcool sau fumatul

Comportamentele calmante de sine trebuie să fie sănătoase și pozitive pentru a fi eficiente, desigur, iar plânsul este o modalitate bună de a face asta! Acest lucru se datorează faptului că atunci când plângi, îți activezi sistemul nervos parasimpatic al creierului, care ajută la recuperarea corpului. Nu este instantaneu, dar după câteva minute de plâns, veți începe să simțiți efectele calmante.

3. ATRAGI OAMENI CARE TE SPRIJINĂ

Unii oameni se simt rușinați de plâns, deoarece simt că acesta atrage atenția asupra lor. Dar asta este o gândire contraproductivă! Când trebuie să te vindeci, uneori ai nevoie și de alte persoane care să emoatizeze cu tine. Sprijinul social este un factor semnificativ în recuperare și poate ajuta la reducerea severității emoțiilor negative și a stresului.

Plânsul este un comportament de atașament, iar studiile arată că plânsul poate face ca oamenii să se adune în jurul tău și să îți ofere sprijinul de care ai nevoie. Oamenii cărora le pasă de tine și contează în viața ta vor putea recunoaște cu ușurință că lacrimile tale indică ceva grav – cu condiția să nu plângi tot timpul, desigur!

Sponsored links

Acest lucru este util mai ales atunci când îți este prea dificil să spui ceea ce simți. Plânsul oferă o comunicare clară și directă: aveți probleme și aveți nevoie de ajutor și sprijin. Există un motiv pentru care, încă din copilărie, învățăm să plângem pentru a transmite informații – funcționează bine până la vârsta adultă, atâta timp cât nu se practică în exces.

Plânsul poate ajuta la consolidarea anumitor legături pe care le ai cu alții. Arată că aveți încredere în cei în fața cărora plângeți și ei pot arăta că le pasă de dvs., sprijinindu-vă. Multe relații (platonice sau altele) devin mai strânse după această demonstrație de vulnerabilitate.

4. TE AJUTĂ SĂ TRECI MAI REPEDE PESTE O SITUAȚIE DUREROASĂ

Atunci când faceți față unei pierderi sau unei tragedii, există multe modalități posibile de a reacționa. Poți:

* Să fii furios
* Să dai vina pe alții
* Să ai resentimente
* Să te simți vinovat
* Să îți reprimi emoția
* Să te întristezi
* Să plângi
Dintre toate aceste opțiuni, a plânge este cel mai rapid mod de a trece peste o situație dificilă. Aceasta nu înseamnă că te vei simți mai bine în mod magic, dar a fi trist și a plânge îți permite să îți revii în mod natural.

Alte metode de gestionare a acestor tipuri de situații înrăutățesc lucrurile. Este complet în regulă să ai o reacție rea într-o anumită situație, dar o zi sau ceva mai târziu, furia, vinovăția și resentimentele nu sunt altceva decât contraproductive. Sunt autodistructive și vă pot prinde în cicluri de emoții negative greu de manevrat.

Sponsored links

Când plângi, este un fel de acceptare. Acest lucru s-a întâmplat și este teribil, dar trăiești acel moment și îl experimentezi. Pe de altă parte, resentimentul, represiunea, vinovăția și alte comportamente similare te prind în trecut, ținându-te blocat în această tragedie pentru o lungă perioadă de timp.

Durerea este un proces și o călătorie foarte personală. Plânsul poate avea un efect pozitiv asupra recuperării și vindecării din acest proces.

5. ÎMBUNĂTĂTEȘTE STAREA DE SPIRIT

După ce plângi, adesea te vei simți puțin mai bine. Nu va fi o schimbare dramatică, dar după ce ai plâns vei simți că ai o gândire puțin mai pozitivă. Este bine de reținut faptul că plânsul în exces nu ajută.

Plânsul prea mult sau în exces poate să nu vă mai ofere niciun beneficiu pozitiv.
Poate dura până la două ore până când începeți să vă simțiți mai bine după plâns, deci nu este o ușurare imediată. Atunci când vrei să începi să te vindeci, creierul tău trebuie să-l înregistreze ca pe un obiectiv posibil și realizabil. Să te simți puțin mai bine după plâns este ca și cum ai face un prim pas provizoriu, dar solid și fiabil în recuperare!

6. PREVINE DEPRESIA

Reprimarea continuă a emoției poate duce la intensificarea agravată a acelui sentiment. Studiile indică faptul că păstrarea sentimentelor cât mai ascunse poate fi nesănătoasă, dar exprimarea acestor emoții poate duce la îmbunătățiri semnificative ale dispoziției generale.

7. TE AJUTĂ SĂ DORMI

Ai observat vreodată că dormi extrem de profund după un plâns bun?
Plânsul este o activitate obositoare și poate fi epuizant din punct de vedere emoțional. Bineînțeles, corpul simte apoi nevoia să doarmă pentru a se recupera. Acest lucru vă permite să adormiți ușor, iar somnul vă poate ajuta să vă simțiți revigorat și reîncărcat după ce ați trecut prin ceva dificil.

8. REDUCE PRESIUNEA SÂNGELUI

A fi foarte stresat poate duce la o creștere a tensiunii arteriale generale și asta poate provoca alte probleme care vă pot distrage de la procesul de vindecare.

Din fericire, studiile au arătat că tensiunea arterială poate scădea după un plâns bun. Pulsul tău va deveni mai stabil, aspectele vitale se vor echilibra și vei simți că efectele fizice ale emoțiilor tale se estompează încet.

9. REDUCE DUREREA

Plânsul, în special pe o perioadă prelungită, reduce câțiva neurotransmițători (sau hormoni). Iar după plâns, endorfinele și oxitocina, care sunt hormoni pozitivi, te fac să te simți bine, stimulează starea de spirit și reduc severitatea durerii la nivel emoțional și fizic.

Sponsored links

Dacă v-ați simțit vreodată amorțit în timp ce plângeți, acest lucru se datorează faptului că acești hormoni își exercită magia. Aceștia vă ajută să reduceți durerea pe care o simțiți, permițându-vă să vă procesați mai bine emoțiile. Este o modalitate excelentă de a începe să lucrați la vindecarea dvs.

Sponsored links