9 Exemple uimitoare despre modul în care ne influențăm creierul

Creierul uman este probabil cel mai misterios organ din corpul nostru. Oamenii de știință învață în mod constant lucruri noi despre el, dar acesta încă mai ascunde o mulțime de secrete. Noi am decis să vă dezvăluim cele mai strălucite descoperiri din ultimii ani în domeniul cercetării creierului. Cu siguranță te vor surprinde.

Sponsored links

9. Lipsa cronică de somn slăbește grav memoria.

Oamenii de știință de la Universitatea California din Berkeley au găsit dovezi convingătoare că lipsa somnului poate agrava memoria și poate provoca Alzheimer. În timpul somnului, noaptea, celulele creierului elimină compușii toxici periculoși pentru creierul nostru. Dacă o persoană nu doarme niciodată suficient, lipsa somnului are un efect devastator asupra celulelor creierului.

8. Stresul prelungit distruge creierul.

Sponsored links

Are loc o scădere a memoriei, a capacității de a învăța și a autocontrolului – acestea sunt consecințele stresului cronic. În plus, te va face să simți iritație, anxietate, tensiune și vei simți adesea nevoia de a te distrage de la lucrurile importante pe care le ai de făcut.

7. Iubirea și ura au multe în comun.

9 Amazing Examples of How We Influence Our Brains

Oamenii de știință britanici au aflat că iubirea și ura își au originea în zone similare ale creierului. Cu toate acestea, spre deosebire de ură, dragostea reduce semnificativ activitatea zonelor responsabile de judecată și gândire logică.

6. Creierul este sensibil la deshidratare.

Sponsored links

Creierul nostru este aproape 80% apă. Prin urmare, chiar și o pierdere moderată de lichid (aproximativ 2%) reduce concentrarea și vigilența și duce la deteriorarea memoriei pe termen scurt și a altor abilități cognitive.

5. Sarcina schimbă structura creierului.

9 Amazing Examples of How We Influence Our Brains

Oamenii de știință au dovedit că sarcina reduce cantitatea de substanță cenușie din zonele cerebrale responsabile pentru cunoașterea socială și capacitatea de a înțelege alte persoane. Toate acestea sunt necesare pentru a consolida conexiunea mamă-copil, și pentru a ajuta o femeie să înțeleagă nevoile copilului ei și să observe posibilele pericole externe.

Sponsored links

4. Abundența zahărului din dietă înrăutățește memoria și reduce capacitatea de a învăța.

9 Amazing Examples of How We Influence Our Brains

Abundența de fructoză din dietă încetinește creierul și îi reduce capacitatea de a învăța, de a își aminti informații și de a se concentra. Acest lucru se datorează faptului că excesul de zahăr distruge conexiunile neuronale din creier. Oamenii de știință subliniază că zahărul produs industrial este mult mai dăunător (adăugat băuturilor răcoritoare, condimentelor, sosurilor și alimentelor pentru copii). Pe de altă parte, produsele care conțin acizi grași omega-3 (pește gras, nuci și ulei de pește) elimină consecințele tulburării.

3. Dragostea romantică și sentimentele materne sunt foarte asemănătoare.

9 Amazing Examples of How We Influence Our Brains

 

Se pare că, în funcție de activitatea creierului, relațiile romantice și sentimentele materne sunt foarte asemănătoare, dar există și diferențe. De exemplu, dragostea pasională activează zonele creierului legate de excitare sexuală. În plus, senzația de anxietate și frică scade, iar senzația de euforie crește. Dragostea maternă activează zonele responsabile de formarea afecțiunii.

2. Pictura îmbunătățește funcționarea creierului.

9 Amazing Examples of How We Influence Our Brains

Un studiu a arătat că pictura și contemplarea operelor de artă îmbunătățesc interacțiunea dintre zonele creierului și încetinesc îmbătrânirea acestuia. Oamenii de știință au studiat influența artei asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 62 și 70 de ani. Jumătate dintre ei au urmat un curs de istorie a artei, iar cealaltă jumătate au urmat un curs de pictură. Cursurile de pictură au dat un rezultat mai puternic decât istoria artei.

Sponsored links

1. Citirea antrenează enorm creierul.

Oamenii de știință de la Oxford au demonstrat că procesul de citire antrenează abilitățile cognitive ale creierului. De asemenea, activează zone care nu sunt utilizate în alte momente. La citire, sângele intră în zonele creierului responsabile de concentrare și cunoaștere. Este de remarcat faptul că acest efect nu apare atunci când vizionați un film sau o emisiune la televizor și nici atunci când jucați jocuri pe computer.

Sponsored links