9 Dintre cele mai mari mistere nerezolvate ale corpului uman

În ciuda faptului că ne petrecem întreaga viață în corpul nostru, există încă multe lucruri pe care nu le știm depre el!

Sponsored links

De ce avem amprente?

Știm cu toții că amprentele noastre sunt atât de unice încât nu există două persoane care să aibă aceleași amprente, nici măcar gemenii identici. Dar de ce oamenii au, aceste amprente pe degete? Mulți ani, oamenii de știință au crezut că amprentele au rolul de a ajuta degetele umane să apuce mai bine lucrurile… dar se pare că amprentele permit, de fapt, ca mâinile să atingă lucrurile în așa fel încât obiectele să aibă contact cu cât mai puțină piele.

Deci nu au nimic de-a face cu apucarea lucrurilor. Deși există câteva teorii despre scopurile evolutive ale acestor modele unice, inclusiv faptul că ne protejează degetele sau ne oferă sensibilitate la atingere, oamenii de știință nu au reușit să descopere o explicație definitivă.

Sponsored links

De ce avem un apendice?

Fiind un organ care provoacă multă durere, multor oameni, și a cărui îndepărtare nu are absolut niciun efect asupra corpului nostru, apendicele pare să aducă mai multe probleme decât beneficii. Mulți ani, oamenii de știință, au crezut că, deși strămoșii noștri care mâncau plante mai lemnoase, aveau nevoie de un apendice pentru digestie, acesta a rămas doar din evoluție și nu are nicio funcție eficientă pentru oamenii din ziua de astăzi.

Cu toate acestea, o altă teorie a devenit din ce în ce mai populară în comunitatea științifică în ultima vreme, susținând că organul asemănător unui tub adăpostește și protejează o serie de bacterii bune. Va trebui să așteptăm să vedem dacă această teorie este dovedită și dacă apendicele aduce de fapt acest beneficiu organismului.

De ce avem o mână dominantă?

Sponsored links

Suntem atât de obișnuiți să avem o mână dominantă și să identificăm oamenii ca „dreptaci” sau „stângaci”, încât probabil nici nu mai acordăm atenție acestui lucru. Dar când te gândești cu adevărat la asta, faptul că avem o mână cu funcționalități semnificativ mai bune decât cealaltă pare puțin ciudat.

Având în vedere tot ce știm despre evoluție, de ce nu am evoluat astfel încât să avem două mâini complet la fel, perfect funcționale? Este unul dintre cele mai mari mistere ale corpului uman. Desigur, există unii oameni care pot folosi ambele mâini cu aceeași abilitate.

De ce căscăm?

Căscăm de când eram în pântece și totuși oamenii de știință  nu au găsit încă o explicație pentru care facem acest lucru. Cu toate că există diverse teorii, adevăratul motiv pentru căscat rămâne un mister.

Sponsored links

O teorie sugerează că căscăm pentru a regla temperatura creierului nostru, deoarece lipsa somnului, stresul, sau plictiseala poate provoca scăderea temperaturii creierului. Oaltă teorie sugerează că căscăm pentru a da corpului nostru un impuls, deoarece ritmul cardiac tinde să crească și mușchii ochilor se încordează după ce căscăm. Poate că ambele sunt adevărate.

De ce avem grupe sanguine?

La fel ca apendicele, diferitele grupe de sânge ale oamenilor oferă indicii asupra istoriei noastre evolutive. Grupele sanguine diferite au abilități variate de a combate diferite infecții, iar oamenii de știință cred că au început să evolueze în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani la strămoșii umani și maimuțe.

„Combinat cu selecția naturală pentru anumite tipuri de sânge împotriva anumitor infecții, evoluția a produs diversitatea minunată a tipurilor de sânge uman pe care le vedem și le recunoaștem în această eră”, explică Dr. Mohammad Mobayed de la ProMedica Hematology / Oncology Associates. Dar ceea ce oamenii de știință nu știu este de ce. „Nicio teorie definitivă sau alte teorii nu explică de ce diferă grupele de sânge la oameni”, spune dr. Mobayed.

Sponsored links

De ce visăm?

Oamenii își petrec aproape o treime din viața lor dormind, și totuși știința știe foarte puțin despre cum și de ce visăm. Știm că visarea are loc în timpul somnului REM și că ritmul cardiac crește atunci când visăm, dar nu suntem siguri în ce scop servește visarea.

O teorie populară sugerează că visarea este modul în care creierul tău sortează amintirile zilei, decizând care sunt valoroase și care sunt irelevante. Unii oameni de știință cred că visarea nu are nicio funcție reală și că este exact ceea ce face inconștientul nostru atunci când nu este legat de sinele nostru treaz.

De ce avem viruși în corpul nostru?

Sponsored links

Convins că singurul viu din corpul tău ești tu? Ei bine, nu e așa. Oamenii posedă atât de mulți microbi în interiorul și pe suprafața corpului lor, încât reprezintă câteva kilograme din greutatea noastră corporală. Mulți dintre ei au motive întemeiate să fie acolo – ne ajută digestia, ne vindecă tăieturile sau luptă împotriva bolilor. Majoritatea sunt, totuși, viruși ale căror scopuri sunt total necunoscute.

De ce sunt alte primate mai puternice decât noi?

În multe privințe, corpurile umane sunt extrem de asemănătoare cu cele ale altor primate, precum cimpanzeii; au structuri musculare foarte asemănătoare. În ciuda acestui fapt, însă, cele mai apropiate rude ale primatelor noastre sunt de aproximativ 1,35 ori mai puternice decât noi. Am dezvoltat mai multe fibre musculare cu mișcare lentă, care sunt fibre musculare mai puțin puternice, decât ale altor primate.

Însă, aceste fibre musculare permit oamenilor să aibă o rezistență mai mare decât alte primate; au permis comportamente umane vechi, cum ar fi vânătoarea și hrănirea. Astăzi, aceste fibre sunt motivul pentru care un om poate alerga la maraton, în timp ce o maimuță nu. Dar, în ciuda tuturor acestor avantaje umane, diferența de forță este încă suficient de semnificativă pentru a fi rezolvată de oamenii de știință. Dacă vă simțiți rău în legătură cu slăbiciunea dvs. umană, nu vă temeți: corpul uman face oricum o mulțime de lucruri incredibile în fiecare minut.

Sponsored links

De ce râsul este contagios?

Da, râsul este contagios și nu doar metaforic vorbind. Oamenii de știință au descoperit că emoțiile puternice pot determina sincronizarea activității cerebrale a diferitelor persoane. Studiile arată că râsul este legat de faptul că suntem ființe sociale. De fapt, psihologii au descoperit că oamenii sunt de aproape 30 de ori mai predispuși să râdă în situații sociale.

Teoria actuală sugerează că râsul este contagios, deoarece oamenii sunt ființe empatice. Creierul nostru eliberează endorfine când râdem, iar aceste substanțe chimice ne fac să ne simțim în siguranță și în largul nostru. Deci, deși este posibil să nu știm exact de ce râsul nostru este contagios, un lucru pe care îl știm este că este plăcut și ne face să ne simțim bine. Deci, râdeți!

Sponsored links