8 lucruri pe care nu știai că limba ta le poate face (le poți încerca acasă)

Limba noastră este un organ pe care îl folosim constant, dar căruia nu-i acordăm prea multă atenție. O folosim pentru cele mai de bază funcții ale vieții umane, cum ar fi mâncatul și vorbirea. Nu mulți oameni știu că este unul dintre cele mai rezistente și mai flexibile organe din corpul uman.

Sponsored links

Am fost surprinși de cum un organ atât de comun, pe care îl folosim în fiecare zi, are atât de multe surprize! Așa că dorim să vă împărtășim câteva lucruri curioase despre limba noastră pe care poate nu le cunoașteți și care ne-au atras atenția.

1. Limba ta nu obosește, spre deosebire de ceilalți mușchi.

8 lucruri pe care nu le cunoșteai limba pe care le-ai putea face (le poți încerca acasă)

Ați observat că, în ciuda faptului că limba dvs. este un mușchi, nu se obosește niciodată? Desigur, dacă nu suferiți de vreun tip de afecțiune medicală. Apoi, spre deosebire de mușchii picioarelor sau brațelor, care s-ar rupe dacă ai face prea multă activitate fizică, limba ta poate face față mișcării constante, deoarece este formată din 8 mușchi. De asemenea, este extrem de flexibilă din cauza asta.

2. Fiecare limbă este diferită.

8 lucruri pe care nu le cunoșteai limba pe care le-ai putea face (le poți încerca acasă)

Sponsored links

Fiecare limbă este diferită și unică. Spre deosebire de degetele tale, limba ta are propriul tipar unic, așa că ar putea fi folosit ca metodă de identificare. S-ar putea să nu fie prea plăcut. Vă puteți imagina cum ar trebui să vă scanați limba la aeroport, în loc să folosiți degetul mare?

3. Poți să-ți arcuiești limba?

8 lucruri pe care nu le cunoșteai limba pe care le-ai putea face (le poți încerca acasă)

Oamenii de știință încă încearcă să găsească o explicație logică pentru faptul că un procent mare de ființe umane își pot arcui limba pentru a forma un „u”, în timp ce un procent mai mic nu poate. Argumentul principal din spatele acesteia sugerează că totul se reduce la  genetica, dar studiile au fost efectuate în cazul în care părinții nu au putut face acest lucru, iar copiii lor au putut. Alte studii spun că limba pe care o vorbiți ar putea juca și un rol important. Încă nu putem spune sigur de ce depinde acest lucru minunat, dar puteți încerca să vedeți dacă și prietenii dvs. o pot face.

Un procent mic de oameni pot face și „limba frunzei de trifoi”. Este una dintre cele mai rare opțiuni de forme pe care le poate crea limba!

4. Limbile nu obosesc, dar se pot îngrășa.

8 lucruri pe care nu le cunoșteai limba pe care le-ai putea face (le poți încerca acasă)

Sponsored links

Așa cum am spus în primul punct, corpul uman suferă de epuizare constantă – iar excepția de la această regulă este limba. Desigur, asta ar putea determina unii oameni să creadă că limba face exerciții în mod constant și e mereu în formă, dar, de fapt, la fel ca orice alt mușchi, limba ta se poate îngrășa dacă iei în greutate. De fapt, problemele de sforăit și somn pot fi legate de faptul că ai o limbă grasă!

5. Limba ta nu simte gusturile în anumite porțiuni.

8 Things You Didn’t Know Your Tongue Could Do (You Can Try Them at Home)

Din cauza unei traduceri slabe a unei lucrari, cea mai populară „hartă gustativă” a limbii a fost de fapt înțeleasă greșit. Ceea ce știm despre locurile în care limba percepe gusturile, cum ar fi dulceața la vârf și amărăciunea în spate, nu este așa.

Savantul german David Hänig și-a prezentat teza de doctorat în 1901, în care a sugerat că limba are suprafețe mai sensibile decât altele, dar lucrarea sa a fost interpretată greșit printr-un grafic pe care-l arăta zonele care percep gusturile.

În 1974, savantul Virginia Collings a confirmat că gusturile pot fi detectate de orice parte a limbii. Ceea ce variază de la o zonă la alta este intensitatea cu care sunt percepute. Apropo, papilele gustative sunt de fapt modalitatea naturii de a ne salva viața, deoarece ne permit să identificăm mâncarea rea sau otrăvitoare înainte de a o mânca.

Sponsored links

6. Este imposibil să surprinzi aroma folosind doar limba.

8 lucruri pe care nu le cunoșteai limba pe care le-ai putea face (le poți încerca acasă)

Limba identifică gusturile, nu aromele. Nu sunt aceleași lucruri? Desigur că nu. Încercați să mâncați bomboane acoperindu-vă nasul. Limba ta va identifica că este dulce, dar nu vei putea spune dacă are gust de ciocolată sau căpșuni, deoarece distincția aromelor este parte a simțului mirosului, nu a gustului. Dacă nu ai e bomboană în apropiere, încearcă, gândește-te la senzația urâtă pe care o ai atunci când ai gripa și nasul îți este congestionat. Apoi, când simțul mirosului tău este blocat, pare că mâncarea pe care o consumi nu are deloc gust.

7. Este partea corpului care se vindecă cel mai repede.

8 lucruri pe care nu le cunoșteai limba pe care le-ai putea face (le poți încerca acasă)

De câte ori v-ați mușcat limba? Probabil multe, dar după câteva minute, de obicei, uiți că s-a întâmplat. Asta pentru că, datorită  salivei și țesuturilor care alcătuiesc limba, aceasta este partea corpului uman care vindecă cel mai rapid. Cu toate acestea, nu recomandăm testarea acestui punct acasă.

8. Culoarea limbii tale îți poate spune ceva despre sănătatea ta.

8 lucruri pe care nu le cunoșteai limba pe care le-ai putea face (le poți încerca acasă)

Dacă limba dvs. este o culoare roz deschis, atunci felicitări! Înseamnă că ești probabil sănătos. În caz contrar, s-ar putea să însemne că trebuie să mergi la medic pentru a fi consultat. Culorile pot varia între nuanțe diferite și fiecare indică ceva diferit. Dacă este foarte roșu, ați putea avea orice, de la o infecție minoră la probleme cardiace. Galbenul indică probleme la stomac sau la ficat, iar albul poate indica deshidratare.

Ce trucuri ai încercat să faci în timp ce ai citit articolul? Poți să-ți arcuiești limba? Ce zici de  forma frunzei de trifoi? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii!

Sponsored links

SURSĂbrightside.me