7 Gesturi care arată că ai o stimă de sine scăzută

A avea o stimă de sine scăzută este ceva ce niciun om nu ar trebui să aibă vreodată. Nu numai că te poate face să nu te poți bucura cu adevărat de viață, da îți poate afecta și sănătatea mintală și poate duce la dezvoltarea anumitor probleme cum ar fi depresia și anxietatea, conform specialiștilor.

Sponsored links

Deoarece mulți oameni se confuntă cu asta, noi am căutat mai multe informații despre acest subiect și am făcut un articol despre câteva semne care arată clar că ai o stimă de sine scăzută, astfel încât să poți fi mai conștient de asta.

1. Nu accepți complimente

A fi modest este cu siguranță un lucru bun, însă, cheia este să fie cu măsură. Dacă acționezi prea modest, poate însemna că nu ai suficientă încredere în tine. Încercați să deosebiți clar momentele în care este bine să fii mai umil de momentele în care este bine să recunoști că ai făcut o treabă foate bună. Este important să te apreciezi suficient de mult încât să înveți să accepți complimente atunci când le meriți sincer.

2. Te consideri o persoană obișnuită

Comportamentul tipic al unei persoane care nu se prețuiește suficient este acela de a nu creadă că valorează mult. O astfel de persoană crede că nu este capabilă de mare lucru și atunci când reușește să facă ceva măreț tinde să creadă mai degrabă că a fost ușor, sau că a avut noroc, chiar dacă reușita se datorează de fapt eforturilor și determinării sale.

Sponsored links

3. Crezi că ceilalți îți observă doar defectele tale și te judecă

O persoană cu stima de sine scăzută se critică foarte dur și adesea proiectează această critică interioară ca pe una reală din partea altora. Are tendința de a crede că ceilalți îi văd doar partea negativă și râde de ea, chiar dacă acest lucru poate să nu fie deloc adevărat.

4. Te referi mereu la opiniile altora atunci când ți se cere propria ta opinie

Un semn clar că nu ai deloc încredere în tine este teama de a-ți exprima propria părere. Este mai ușor să te referi la părerile altora care sunt, în viziunea ta, oameni mai cu autoritate pentru că îi consideri mai demni decât te consideri pe tine.

5. Nu te „răsfeți” niciodată

Sponsored links

Oamenii care nu se prețuiesc suficient de mult rareori fac ceva pur pentru propria lor plăcere. Ei preferă să se gândească la un milion de motive pentru a nu face ceva ce își doresc cu adevărat să facă, chiar dacă i-ar face să se simtă puțin mai fericiți. Însă, o modalitate excelentă de a lupta cu stima de sine scăzută este să faci lucruri care îți plac cu adevărat.

6. Te compari cu ceilalți, crezând că sunt mai buni

Dacă nu poți să stai un minut fără să te gândești că cineva face totul mai bine decât poți face tu, cu siguranță trebuie să-ți îmbunătățești stima de sine. Psihologii sugerează să nu te mai compari cu ceilalți – nu numai că aceste comparații sunt distructive, dar se bazează și pe presupuneri false.

7. Nu încerci niciodată lucruri noi pentru că ți-e frică să nu greșești

O persoană cu stima de sine scăzută are o teamă foarte mare de eșec, motiv pentru care preferă să urmeze mai bine căi sigure decât să încerce ceva nou. Astfel de oameni sunt foarte sensibili și eșecul le scade și mai mult încrederea în sine.

Sponsored links

Ce crezi că indică o stimă de sine scăzută?

Sponsored links