7 Gânduri toxice care îți otrăvesc viața și cum să scapi de ele

Sunt multe momente în care ne facem rău singuri, cu propriile noastre gânduri. Gândurile ne afectează nu doar sănătatea mintală ci și stima de sine și bunăstarea generală. Așadar, este foarte impotant să recunoști care gânduri nu sunt bune pentru tine. Spre exemplu, atunci când cineva îți face un compliment pentru ceea ce tu ai realizat bine, nu ar trebui să îi oferi un răspuns de genul: ”Nu e mare lucru, oricine putea face asta!” Ci ar trebui să mulțumim pentru acel compliment și să conștientizăm că îl merităm pe deplin pentru efortul depus și pentru realizarea respectivă.

Sponsored links

Noi știm că gândurile sunt extrem de puternice, mai puternice decât crezi și am dorit să scoatem în evidență câteva gânduri care sunt toxice, pentru a putea să te ajutăm să le eviți pe viitor. Așadar, dacă și tu ai astfel de gânduri, schimbă-le cu unele mai pozitive și vei vedea cât de repede se va schimba viața ta în bine.

 

1. Gândești în extreme

Gândirea în extreme este acea gândire în care variantele sunt totul sau nimic. Simți că trebuie să fii perfect: fie ai succes total la locul de muncă, fie eșec complet. Acasă, trebuie să fii cea mai bună mamă sau soție din lume și, dacă se întâmplă ca uneori lucrurile să nu-ți iasă așa cum vrei, începi să te simți vinovată și dezamăgită de tine.

Permite-ți ca uneori să fii imperfectă, începând prin a nu mai folosi extremele. De exemplu, dacă ești la o petrecere și trebuie să dansezi, în timp ce alți oameni sunt prin preajmă, nu te gândi: „Sunt un dansator groaznic. Toți se vor uita la mine și vor crede că arăt prost.” În schimb, gândește-te: „Îmi place să dansez, așa că o să mă distrez. Și probabil că oricum nu îi voi mai vedea pe acești oameni, așa că nu contează ce cred ei.”

2. Exagerezi lucrurile

Sponsored links

Uneori, unele situații negative te fac să crezi că tot ce urmează în viața ta va fi rău.
De exemplu, dacă ți-ai pierdut locul de muncă și nu primești niciun răspuns după ce ai fost la mai multe interviuri, s-ar putea să te gândești:  ”Nu sunt bun de nimic, nu voi mai reuși niciodată să îmi găsesc un loc de muncă.”

Ce ar trebui să faci? Să încerci să te vezi pe tine și lumea din jurul tău într-un mod mai realist. Acceptă faptul că uneori se mai întâmplă să ai și eșecuri, iar ele nu te definesc, și nici nu pot să-ți spună ce va urma. Nu uita niciodată că ești puternic și că abilitățile pe care le deții sunt prețioase și că în ciuda acestor respingeri te vei pune rapid pe picioare.

 

3. Nu acceptați laude, chiar dacă le meriți

S-ar putea să simți că nu meriți să fii lăudat, atunci când cineva îți face câteva complimente legate de realizările tale. Așadar, când cineva spune: „Ai făcut o treabă minunată!” tu spui: „Mulțumesc, dar oricine ar fi putut să facă asta la fel de bine.” Sau spui doar mulțumesc, dar gândești: „Spune asta doar ca să fie drăguț, dar nu vrea să spunăce gândește cu adevărat”. Și gândind asta, îți întărești convingerea că nu ești demn de laudă.

Învață să accepți laudele pe care le meriți și să nu-ți scazi valoarea de sine. Așa că, în loc să creezi o imagine de sine negativă în gândurile tale, ai încredere că oricine te-a complimentat chiar a fost serios și încearcă să accepți complimentul.

Sponsored links

4. Îți lași emoțiile să-ți controleze deciziile

A trage anumite concluzii despre tine sau despre lucrurile din jurul tău pe baza emoțiilor este un alt tip de gândire care te poate împiedica să faci ceea ce vrei și să-ți atingă obiectivele. De exemplu, vrei să începi o afacere, dar îți este teamă că nu va merge și te simți copleșit de întregul proces. Așa că ai putea crede că, dacă ești deja speriat și confuz, chiar nu ai șanse să fii un om de afaceri.

Însă, felul în care te face să simți ceva nu este întotdeauna așa cum este cu adevărat. Dacă începi cu gânduri negative de la bun început, te pregătești pentru eșec. Așa că este important să scapi de acele gânduri și îngrijorări, să-ți înfrunți temerile și să te gândești mai pozitiv la abilitățile tale sau la situația în care te afli.

5. De multe ori te învinovăți pe tine însuți

Cu toții ne dorim să avem un control total asupra a ceea ce se întâmplă în viața noastră, așa că atunci când ceva nu se întâmplă așa cum ne așteptam, s-ar putea să ne învinovățim pe noi înșine, chiar dacă nu suntem responsabili. De exemplu, dacă copilul tău are note mici la școală, ai putea crede că nu ești un părinte bun. Sau dacă ai rezervat o masă la un restaurant pentru tine și prietenii tăi, dar când ai ajuns acolo, ei nu aveau o înregistrare a rezervării tale, începi să te învinuiești că nu ești suficient de responsabil încât să verifici dacă rezervarea a fost finalizată. și crezi că toți prietenii tăi te învinovățesc pe tine că le-ai stricat noaptea. Deși, în realitate, probabil că nu a fost deloc vina ta – poate că persoana care a verificat rezervările a ratat-o ​​sau a existat o defecțiune a sistemului.

Sponsored links

Așa că, în loc să te învinovățești și să te gândești: „Toată vina este a mea, aș fi putut preveni asta”, acceptă că există unele lucruri pe care nu le poți controla și că nu ești responsabil dacă ceva nu merge bine.

6. Folosești cuvinte precum „trebuie”, „ar trebui” și „ar trebui să”

În unele situații, folosirea acestor cuvinte înseamnă stabilirea unor obiective nerealiste. Și dacă nu le atingi, te simți prost din cauza asta și te vei privi ca pe un eșec. De exemplu, te gândești: „Ar trebui să mă antrenez de 5 ori pe săptămână”. Și apoi, dacă nu faci asta, te simți cu adevărat vinovat pentru asta și crezi că nu vei avea niciodată suficientă voință pentru a o face.

În schimb, gândește-te „Pot/aleg să mă antrenez de 5 ori pe săptămână”. Dacă folosești aceste cuvinte, nu te vei simți la fel de constrâns și vinovat de acțiunile tale. Îți vei oferi mai multă libertate de a alege ce poți și ce vrei să faci. Și nu te vei simți rău dacă te decizi să nu te antrenezi într-o anumită zi.

7. Sari la concluzii

Nu poți ști niciodată ce e ăn mintea cuiva și ce gândește cu adevărat. Însă, în unele momente anxietatea sau nesiguranța te pot face să faci presupuneri despre ceea ce cred alții despre tine și rareori este ceva pozitiv în mintea ta.

De exemplu, atunci când cineva se uită la tine, te întrebi dacă ai cumva ceva în dinți sau dacă părul tău arată ciudat. Când, în realitate, este posibil ca acea persoană să nu se uite de fapt deloc la tine. S-ar putea să privească în depărtare, adâncită în gândurile tale și să pară că de fapt se holbează la tine. Și dacă chiar se uită la tine, poate că vrea să te complimenteze pentru ținuta ta, dar îi e rușine să o facă.

Nu lăsa anxietatea să controleze modul în care gândești și simți. Când observi că creierul tău alege doar scenariile cele mai nefavorabile despre ceea ce ar putea gândi alții, oprește-te chiar acolo și imaginează-ți cel mai bun scenariu.

Te-ai surprins vreodată având aceste tiputi gânduri? Cum te afectează? Ai încercat să scapi de ele?

Sponsored links

Sponsored links