6 Probleme ale rinichilor pe care orice femeie ar trebui să le cunoască

Unele dintre cele mai importante organe din corp care vă menține homeostazia sunt rinichii. Din păcate, deoarece aceste organe sunt atât de importante în funcțiile de filtrare a apei și a deșeuri suplimentare din sânge și producerea de urină, există multe probleme legate de rinichi care se pot dezvolta pe parcursul vieții.

Sponsored links

Deși unele sunt mai puțin frecvente decât altele, este important să știți că pot apărea în mod neașteptat din alte complicații și boli non-ereditare. Fii atentă la aceste șase probleme ale rinichilor:

Boli renale cronice

O boală principală a rinichilor este boala renală cronică (CKD) care apare atunci când rinichii sunt deteriorați și nu pot filtra sângele așa cum ar trebui. Este „cronică”, deoarece daunele li se întâmplă rinichilor pe o perioadă lungă de timp, dar este descoperită prin testarea sângelui și a urinei pentru a detecta anomalii.

Acestea pot include semne de niveluri crescute de proteine ​​în urină sau sânge. În SUA, CKD este frecventă și apare la peste 30 de milioane de americani. Cei cu hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă și / sau antecedente familiale de insuficiență renală sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune.

Pietre la rinichi

Sponsored links

O altă afecțiune frecventă, sunt pietrele la rinichi. Potrivit Institutului Național pentru Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK), „o piatră la rinichi este o bucată de material solid, asemănătoare pietricelelor, care se poate forma într-unul sau în ambii rinichi atunci când în urină sunt niveluri ridicate de anumite minerale.” Simptomele includ o durere ascuțită în spate sau în părțile laterale.

Dacă nu sunt tratate, pietrele la rinichi pot provoca infecții ale tractului urinar, dureri severe, pierderea funcției renale sau urinarea cu sânge. Deși există mai multe tipuri diferite de calculi renali, cei care iau anumite medicamente, au inflamații cronice, sunt obezi, au deja complicații renale sau pur și simplu nu beau suficientă apă, pot fi mai expuși riscului de apariție a calculilor renali.

Cancer la rinichi

Cancerul renal este o afecțiune renală mai puțin frecventă, care apare atunci când celulele renale devin maligne (canceroase) și cresc incontrolabil, formând o tumoare. Majoritatea cancerelor renale apar mai întâi în căptușeala tuburilor mici din rinichi (un tip de cancer numit carcinom al celulelor renale).

Acest tip de cancer tinde să afecteze mai mult persoanele cu vârsta peste 40 de ani, în special pe cele care au probleme cu rinichii, au tensiune arterială crescută, au limfom, iau des medicamente eliberate pe bază de rețetă și au anumite afecțiuni genetice legate de rinichi. Simptomele includ sânge în urină, pierderea inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare, umflarea picioarelor și o durere în partea laterală, care nu dispare.

Sponsored links

Chisturi renale

Chisturile renale sunt o altă complicație a rinichilor în care se formează saci plini cu lichid în rinichi. Chisturile renale simple sunt diferite de chisturile care se dezvoltă atunci când o persoană are o boală renală polichistică, care este o tulburare genetică.

Chisturile renale simple nu măresc rinichii, nu înlocuiesc structura lor normală și nu provoacă o funcție renală redusă, așa cum fac chisturile la persoanele cu boală renală polichistică. Ca și în cazul altor probleme cu rinichii, acestea sunt mai frecvente la oameni pe măsură ce îmbătrânesc, întrucât 50% dintre persoanele de peste 50 de ani au chisturi renale simple. Aceste chisturi nu provoacă de obicei simptome, dar pot provoca disconfort dacă se ating(freacă) de alte organe; chisturile mici nu necesită de obicei tratament.

Lupus

Nefrita lupică este o boală renală legată de lupusul eritematos sistemic, o boală autoimună. Această tulburare face ca țesutul sănătos al corpului să se atace, inclusiv organele precum rinichii. Lupusul este frecvent atât la femei cât și la bărbați.

Sponsored links

Simptomele includ urină spumoasă și edem și, de asemenea, dureri articulare, dureri musculare și febră. Ca și în alte afecțiuni legate de rinichi, nefrita lupică poate fi depistată și ținută sub control prin monitorizarea testelor de sânge și urină pentru a verifica nivelurile anormale de proteine ​​sau urme de sânge.

Infecție la rinichi

 

Infecțiile renale sunt o altă afecțiune în care bacteriile care provin dintr-o infecție inițială a tractului urinar inferior sau a vezicii urinare, sau animite virusuri, vă infectează unul sau ambii rinichi. Infecțiile renale cauzează în fiecare an cele mai multe vizite la spital. Infecțiile renale pot fi foarte dureroase și pot provoca hipertensiune arterială, insuficiență renală sau cicatrici renale permanente.

Sponsored links