Milioane de oameni trăiesc cu o boală cronică subtratată sau nediagnosticată. Din păcate, simptomele devin pur și simplu o parte din viața de zi cu zi. Diminețile în care te simți lipsit de energie, oboseala, lipsa de concentrare, anxietatea și alte simptome negative devin pur și simplu normale. Doar că există o singură problemă majoră – acest lucru nu este normal.
Sponsored links
Mulți oameni cu aceste tipuri de simptome trăiesc cu hipotiroidism. Ai putea suferi și tu de o tiroidă care nu funcționează corespunzător? Iată câteva dintre semnele la care trebuie să fii atent:
Ce face tiroida?
Pentru a înțelege această afecțiune, trebuie să ne uităm mai întâi la „glanda principală” care, în acest caz, duce la anomalii. Tiroida în sine este o glandă mare care secretă hormoni, reglând atât creșterea, cât și dezvoltarea. Odată ce încetinește, la fel va face și orice alt sistem din corpul tău, inclusiv intestinul, mușchii, creierul și inima. Ei bine, asta nu sună prea bine, nu-i așa?
După cum a declarat Thyroid Foundation of Canada, aproximativ 200 de milioane de oameni de pe glob suferă de un anumit tip de disfuncție tiroidiană. Aceasta include hipotiroidismul (tiroida subactivă), hipertiroidismul (tiroida hiperactivă), gușa, cancerul și alte afecțiuni conexe. Dintre aceștia, până la 50 la sută sunt nediagnosticați.
Ce este hipotiroidismul?
Problemele cu tiroida afectează greutatea, starea de spirit și multe altele.
Hipotiroidismul tinde să fie cel mai frecvent. Deși este o afecțiune critică de tratat, este adesea înțeleasă greșit, chiar și în rândul medicilor. Spre deosebire de multe boli, care pot fi diagnosticate cu acuratețe prin teste aprobate, hipotiroidismul nu este la fel de ușor de identificat – și aceasta este problema.
Este adesea administrat un test de TSH, care măsoară cantitatea de TSH din sângele unui pacient. De cele mai multe ori, pacienții vor primi, în general, un diagnostic și un tratament numai dacă nivelul lor sanguin este peste 5,0.
Singura problemă este că acest lucru îi reduce pe cei care trăiesc cu hipotiroidism subclinic – declanșând simptome de grad scăzut care reduc calitatea vieții. Unii adulți se vor încadra în intervalul 1,5 până la 3,0 și, la rândul lor, nu vor primi tratament. Aceste niveluri, totuși, pot indica în continuare că este nevoie de tratament.
Datorită unei serii de factori comuni, inclusiv toxinele din alimentele noastre, deficiențele nutriționale și stresul cronic, viața noastră de zi cu zi interferează cu funcția tiroidiană. Mai precis, pentru cei care suferă de o funcție slabă a tiroidei, este posibil să observați următoarele semne.
Semne că tiroida te îmbolnăvește
S-ar putea să vă gândiți acum: „Sufăr eu de disfuncție tiroidiană? Sunt obosit și mă chinui să slăbesc, ar putea fi această glandă de vină? Dacă da, cum altfel îmi afectează bunăstarea? Dacă medicii se luptă să diagnosticheze această afecțiune, de unde voi ști eu dacă o am?”
Ascultă-ți corpul. Dacă simțiți că ceva este anormal, atunci trebuie să investigați. Cu atât de multe simptome comune, care afectează o parte atât de mare a populației, mulți dintre noi pur și simplu „acceptăm” disfuncția ca pe o parte normală a vieții.
Cel mai rău lucru pe care îl poți face este nimic. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să devii mai conștient de cum te simți. Abia atunci vei putea interveni eficient. Dacă vă simțiți rău, posibil din cauza tiroidei, iată câteva indicii:
Sponsored links
1. Pielea ta este anormal de uscată sau umflată
Când începi să observi că ai probleme cu pielea ta, acesta este modul în care corpul tău îți spune că ceva nu este în regulă. Aceste simptome vor fi, în general, mai severe decât tipul de piele uscată de care suferiți în lunile de iarnă. Acestea sunt adesea însoțite de piele gălbuie pal, călcâiele crăpate, mâncărimi ale scalpului și chiar eczeme.
Deoarece hormonul tiroidian este un regulator important al homeostaziei epidermice, atunci când există un dezechilibru intern, semnele externe încep să apară. De cele mai multe ori, pacienții au o piele solzoasă și uscată. În cazurile mai severe, mixedemul devine o problemă semnificativă. Deși rar, poate pune viața în pericol.
Modificările dermatologice asociate mixedemului pot apărea la pacienții cu hipo sau hipertiroidism. Pe măsură ce lanțuri lungi de molecule de zahăr se depun în derm, rezultă umflarea. Mai frecvent la femei decât la bărbați, oamenii observă adesea probleme la nivelul picioarelor inferioare sau în jurul ochilor, pe măsură ce pielea începe să se îngroașe.
2. Ai foarte puțină energie
O lipsă cronică de energie ar putea fi legată de tiroida ta.
Ți se întâmplă des să te simți lipsit de energie? Observi că ești prea obosit să faci lucrurile pe care le făceai cu ușurință înainte? Acesta este cu siguranță unul dintre semnele principale că tiroida ta nu funcționează la un nivel optim. Pentru cei care suferă de disfuncție tiroidiană, oboseala pe care o experimentează poate fi debilitantă.
Deoarece tiroida afectează toate sistemele tale energetice, ea poate fi de vină. Desigur, există multe motive pentru care oamenii se confruntă cu oboseală. Dar atunci când dezvoltați o problemă cu tiroida, în general, nu puteți menține energia suficient de mult. Mulți oameni încep să se bazeze pe stimulente precum țigări, cafea și zahăr – care pot agrava starea cuiva.
Sponsored links
Unul dintre cele mai semnificative semne este senzția de cap greu. Pentru unii, când se așează, nu se pot abține să nu adoarmă. Deoarece oboseala asociată tiroidei se datorează adesea conversiei slabe a hormonului T4 în T3 biologic activ, nutriția poate ajuta. Pentru a îmbunătăți starea de spirit, nivelul de energie și metabolismul, seleniul, manganul, vitamina B12 tirozina, iodul și zincul sunt toate necesare pentru o funcționare sănătoasă a tiroidei.
3. Probleme cu digestia
O zonă majoră de îngrijorare în rândul celor care suferă de disfuncție tiroidiană este sănătatea intestinală precară. De la constipație la diaree, aceste simptome pot fi un semn de sănătate precară a tiroidei. Odată ce hormonii tiroidieni sunt dereglați, și sistemul dvs. digestiv se va deregla.
Din nou, sunt implicați hormonii T4 și T3. Majoritatea celulelor dumneavoastră doresc ca T3 și T4 să fie convertite în mod eficient – și în acest caz, intestinul este implicat. Un proces extrem de complex, rate scăzute de conversie și sănătatea intestinală precară duc în general la diaree pentru cei cu hipertiroidism și constipație pentru cei cu hipertiroidism.
Într-un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, cercetătorii au descoperit că 54 la sută dintre pacienții cu antecedente de hipotiroidism sufereau de creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire – influențând manifestările clinice gastrointestinale.
4. Fluctuații în greutate
Fluctuațiile de greutate ar putea fi un semn al unei probleme cu tiroida.
Pentru cei care suferă de hipotiroidism, se confruntă cu efectele unei tiroide subactive. Adică, rata lor metabolică bazală este în general destul de scăzută. Odată ce se întâmplă acest lucru, creșterea în greutate este, în general, un simptom vizibil, precum și dificultatea de a scăpa de kilogramele în plus. În comparație, hipertiroidismul poate determina pacienții să sufere de pierdere nesănătoasă în greutate.
Sponsored links
Într-un studiu, publicat în Archives of Internal Medicine, cercetătorii au descoperit că chiar și o creștere ușoară a TSH (hormon de stimulare a tiroidei), de-a lungul timpului, a fost asociată cu creșterea în greutate. Un punct cheie aici este că pacienții s-au încadrat în intervalul „normal” de la 0,5 la 5,0, așa cum s-a discutat mai sus. Cu toate acestea, chiar și creșterile ușoare au cauzat simptome legate de greutate.
Mergeți la medic pentru o evaluare a tiroidei
Dacă în prezent sunteți supraponderal și nu puteți pierde acele kilograme în exces, în ciuda unui stil de viață echilibrat și activ, cel mai bine este să faceți o evaluare amănunțită a tiroidei. Înainte de a merge la un medic, notează-ți toate simptomele. Chiar dacă nivelul TSH-ului tău se află în limitele „normale”, trebuie să-ți asculți corpul. Începeți imediat să echilibrați activ funcția tiroidiană – consumând alimente care ajută tiroida.
Fii mai conștient de corpul tău și de ceea ce încearcă să-ți spună. Jumătate din problemă este să descoperi de ce te confrunți cu simptome problematice, deoarece aceasta va fi cea mai bună modalitate de a implementa tratamente eficiente și naturale. Dacă suferiți în prezent de hipotiroidism, este posibil să fiți și sensibil la frig, să aveți simptome de depresie, să aveți unghii casante și să suferiți de ceață cerebrală a creierului.
Luați măsuri astăzi. Elimină zaharurile rafinate, creste aportul de proteine de calitate, sustine intestinul și combate oboseala suprarenală. Poți atinge echilibrul intern, dar trebuie să începi să schimbi obiceiurile externe!