25 de fotografii impresionante cu temple unice de vizitat în această viaţă

Toate aceste capodopere arhitecturale unice au un lucru în comun: atrag milioane de oameni din întreaga lume, indiferent de opiniile lor religioase. Unele dintre aceste temple au fost construite cu secole în urmă, în timp ce altele au fost create de arhitecţi moderni. A fost nevoie de zeci de ani, chiar sute, pentru  ca ideile creatorilor să ajungă la stadiul de realizare.

Sponsored links

#1. DOMUL DIN MILANO, ITALIA

Este cea mai mare catedrală gotică şi a doua cea mai mare catedrală catolică din lume. Linia ei de acoperiș se dizolvă în creneluri, ce sunt punctate de o multitudine de turle, acoperite cu statui care privesc oraşul. Această construcţie a avut nevoie de şase secolepentru a fi finalizată.

#2. PARO TAKTSANG DIN PARO VALLEY, BHUTAN

Acest sit sacru budist se află pe marginea unei stânci, la o înălţime de 3.100 de metri. Potrivit unei legende locale, un guru indian a ajuns la stâncă pe spatele unei tigroaice. Taktsang înseamnă cuib de tigru.

#3. MAREA MOSCHEE SHEIKH ZAYED DIN ABU DHABI, EMIRATELE ARABE UNITE

Sponsored links

Această moschee poate primi 40.000 de credincioşi în acelaşi timp. Dispune de 82 de cupole în stil marocan şi 1000 de coloane, toate decorate cu marmură albă şi alte pietre semipreţioase. Cel mai mare covor cu noduri de mână din lume acoperă podeaua sălii principale de rugăciune. Podeaua din principala sală de rugăciune este acoperită de cel mai mare covor lucrat manual.

#4. BISERICA HALLGRÍMSKIRKJA DIN REYKJAVÍK, ISLANDA

Această biserică luterană este cea mai mare din Islanda şi a şasea cea mai înaltă structură arhitecturală din ţară. Biserica Hallgrímskirkja este situată în inima oraşului Reykjavík şi poate fi observată din oricare parte a oraşului.

#5. TEMPLUL LOTUS ÎN NEW DELHI, INDIA

Pentru indieni, lotusul reprezintă puritatea şi pacea. Templul Lotus din New Delhi este una dintre cele mai vizitate clădiri din lume.

Sponsored links

#6. SANCTUARUL LAS LAJAS ÎN NARIÑO, COLUMBIA

Bazilica neogotică se află pe un pod înalt de 39 de metri construit peste râul Guaitara.Două comunităţi religioase de franciscani din Columbia şi Ecuador menţin atmosferapastorală a sanctuarului, simbolizând pacea şi unitatea între cele două popoare din America de Sud.

#7. CAPELA KAMPPI DIN HELSINKI, FINLANDA

Mai este cunoscută şi sub denumirea de „Capela tăcerii“. Acest aşezământ a fost proiectat pentru a fi un loc calm în cazul în care cineva, indiferent de opiniile lui religioase şi politice, poate avea un moment de tăcere şi linişte.

#8. ANGKOR WAT DIN PROVINCIA SIEM REAP, CAMBODGIA

Sponsored links

Angkor Wat înseamnă oraşul templelor. Acest complex de temple este cel mai mare monument religios din lume, cu o suprafaţă ce măsoară 1.626.000 de metri pătrați. Acesta a fost construit ca un templu hindus pentru Imperiul Khmer şi transformat treptat într-un templu budist.

#9. BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI DE PE INSULA BLED, SLOVENIA

Această biserică este situată pe singura insulă din Slovenia. Pentru a intra trebuie să închiriaţi o barcă, după care să urcaţi cele 99 de scări de piatră.

#10. CADET CHAPEL, COLORADO, STATE

Această capelă unică este considerată a fi un exemplu clasic al arhitecturii moderniste. Capela a fost concepută pentru a găzdui mai multe grupuri religioase: protestanţi, catolici, evrei, budişti, islamişti, cu toţii sunt bineveniţi. Slujbele şi ceremoniile religioase pot avea loc simultat, pentru că există intrări separate pentru credincioşi.

#11. BISERICA PAOAY ÎN ILOCOS NORTE, FILIPINE

Această biserică este un exemplu de arhitectura barocă spaniolă, conservată în Filipine.

#12. CATEDRALA MITROPOLITANĂ SFÂNTUL PATRICK DIN MELBOURNE, AUSTRALIA

Catedrala St. Patrick este cea mai înaltă, dar şi cea mai mare biserică din Australia.

Sponsored links

#13. BISERICA VERDE DIN BUENOS AIRES, ARGENTINA

Este o biserică parohială catolică, cunoscută sub numele de Grădina Măslinilor. Este un Ghetsimani de referinţă pe Muntele Măslinilor. Este unul dintre cele mai interesante şi sacre locuri din lume. Iedera a acoperit întreaga clădire.

#14. TEMPLUL LDS, SAN DIEGO, CALIFORNIA

Întregul exterior al clădirii este realizat din chips-uri de marmură în stuc, conferind clădirii o strălucire albă. Culoarea albă reprezintă în mod tradiţional puritate. Accesul turiştilor şivizitatorilor nu este permis în interiorul bisericii.

#15. MOSCHEEA DE CRISTAL DIN KUALA TERENGGANU, MALAEZIA

Această moschee se află în patrimoniul  „Islamic Heritage Park“. Întreaga structură este realizată din oţel, sticlă şi cristal.

#16. BISERICA REFORMATĂ DIN GRAAFF-REINET, AFRICA DE SUD

Lăcaşul sfânt este situat în centrul orașului, fiind de-a patra clădire sacră construită în acest loc. Biserica reformată este considerată a fi unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică timpurie din Africa de Sud.

#17. MĂNĂSTIREA TAUNG KALAT, MYANMAR (BIRMANIA)

Această mănăstire budistă se află la înălțimea de 736 de metri deasupra nivelului mării, pe vârful muntelui Popa. Pentru a ajunge acolo, trebuie să urci o scară care are 777 de trepte. Dar odată ce eşti acolo, sus, vei fi răsplătit cu o panoramă uimitoare asupra Muntelui Popa şi a oraşului Bagan.

Sponsored links

#18. CATEDRALA SFÂNTULUI VASILE DIN MOSCOVA, RUSIA

Această catedrală a fost construită în secolul al 16-lea la comanda lui Ivan cel Groaznic, pentru a comemora victoria asupra lui Kazan şi Astrahan Khanates. Legenda spune că Ivan i-a lăsat fără vedere pe arhitectul şi constructorii catedralei, astfel încât aceştia să nu poată recrea capodopera în alte părţi ale lumii.

19. BISERICA BORGUND STAVE DIN LÆRDAL, NORVEGIA

Construirea a avut loc cam între 1.180 şi 1250 după Hristos. Este, în prezent, una dintre cele mai cunoscute biserici antice din lemn din Norvegia.

20. WAT ARUN ÎN BANGKOK, THAILANDA

Numele acestui templu este un derivat de la zeul hindus Aruna, personificat ca fiind răsăritul soarelui. Turnul principal al Wat Arun este înalt de aproape 100 de metri şi încrustat în totalitate cu porţelan colorat.

#21. LA SAGRADA FAMILIA – BARCELONA, SPANIA

Biserica romano-catolică din Barcelona a fost proiectată de arhitectul spaniol AntoniGaudi, iar construcţia a fost începută în 1882 cu ajutorul unor donații particulare. Bazilica este cel mai faimos reper şi atracţie turistică din Barcelona. Cu toate acestea, din cauza tehnologiei complexe de sculptură în piatră, biserica nu va fi finalizată în totalitate mai devreme de anul 2026.

22. BISERICA TRANSPARENTĂ DIN LIMBURG, BELGIA

A fost ridicată în 2011 şi este formată din 100 de straturi şi 2000 de coloane din oţel. Clădirea poate fi percepută ca o construcţie masivă de lemn sau metal şi pare că se dizolvă în peisaj. Totul depinde de perspectiva vizitatorului. Se spune că privită de la distanţă, biserica pare că levitează.

#23. HAGIA SOPHIA DIN ISTANBUL, TURCIA

Hagia Sophia este o fostă bazilică patriarhală creştin ortodoxă greacă. Începând din 1453, a fost folosită ca moschee imperială şi redeschisă ca muzeu din 1935.

#24. BISERICA SFÂNTA ANA DIN VILNIUS, LITUANIA

Biserica Sf. Ana este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică flamboaiantă şi un reper popular pentru turiştii care trec prin Vilnius.

#25. CANDI PRAMBANAN ÎN CENTRAL JAVA, INDONEZIA

Prambanan este cel mai mare complex de temple hinduse din Indonezia şi unul dintre cele mai mari din Asia de Sud-Est. Complexul găzduieşte clădirea centrală, înaltă de 50 de metri , dar şi numeroase temple individuale. Atrage milioane de turişti în fiecare an.

Sponsored links