17 Lucruri importante care vă pot salva viața într-o zi. Tehnici simple, ușor de reținut, pe care oricine ar trebui să le știe

Fiecare persoană ar trebui să știe care sunt tehnicile de prim ajutor, deoarece acestea ar putea salva o viață într-o zi. În cele mai multe cazuri, acea viață ar putea fi chiar a ta. Învățarea tehnicilor de bază de prim ajutor care te fac să acționezi rapid și instantaneu într-o situație critică te-ar putea ajuta să supraviețuiești sau să previi o situație fatală gravă. Iată 17 tehnici de salvare a vieții care sunt ușor de învățat.

Sponsored links

1. Ce să faci dacă te îneci

Cel mai important lucru într-o astfel de situație este să nu intrați în panică, deoarece ar putea înrăutăți situația. În primul rând, ar trebui să încerci să tusești cât mai puternic posibil. Tușind puternic, obiectul blocat în gât ar putea fi eliminat, dar dacă acest lucru nu funcționează, încercați pasul următor.

Următoarea metodă alternativă pe care o poți aplica atunci când te-ai înecat

Țintind zona dintre buric și coaste, fie apăsați cu pumnul în ea puternic, fie loviți-vă în acest loc. În timp ce loviți, efectuați și o mișcare J în sus și în jos. De asemenea, puteți exercita o presiune în interior și în sus, care este similară cu manevra Heimlich. Dacă simți că încă te sufoci, apleacă-te în față pe un scaun sau pe orice alt obiect de mobilier care se află la nivelul taliei. Apăsați-vă pe el cu mâinile ținute în fața dvs. Repetați acest lucru până când obiectul sau bucată respectivă de aliment este expulzată.

O altă metodă alternativă pe care o poți aplica atunci când te-ai înecat

Sponsored links

Amintiți-vă că aceste manevre sunt bune de aplicat doar atunci când nu există ajutor imediat și chiar dacă vă rănesc, vă vor salva viața. Dacă aveți în jur persoane care să vă poată ajuta, cereți unei persoane să efectueze manevra Heimlich asupra dumneavoastră. Ultima opțiune este să te pui pe coate sau cu palmele și genunchii pe podea. Apoi să te lași să cazi pe piept și pe burtă. Acest lucru te poate răni, dar ar putea să îți salveze viața.

2. A-ți da seama cât este ceasul folosind soarele

Dacă sunteți în camping și v-ați pierdut telefonul, atunci nu trebuie să vă faceți griji, deoarece puteți să vă dați seama cât e ceasul folosind soarele. Căutați un loc unde soarele și orizontul să fie vizibile. Ține-ți mâinile împreună, așa cum arată în imagine.

Ține-ți mâinile nemișcate și numără, începând de la orizont până la punctul soarelui. Fiecare deget va fi egal cu 15 minute înainte de apus, așa că va trebui să înmulțești numărul de degete pe care le-ai numărat cu 15 și asta va dezvălui timpul aproximativ.

3. Cum să-ți dai seama când se apropie o furtună mare

Sponsored links

Pentru a vă da seama dacă se apropie o furtună trebuie doar să fiți atenți la următoarele semne. Atunci când se apropie furtuna, se vor aduna norii pufoși de tip cumulus în loc de cei plați. De asemenea, norii vor fi mai jos decât de obicei și de culoare maro închis sau gri închis.

Norii negri înseamnă că urmează să vină o ploaie abundentă împreună cu furtuna, dar fără vânt. Norii maro sau maro închis indică faptul că va veni o ploaie cu vânt puternic. Dacă norii se împrăștie, înseamnă că nu va ploua.

4. Când ți se strică frânele

Dacă descoperiți brusc că frânele nu funcționează, nu intrați în panică, nu deschideți ușa și nu săriți afară. Asigurați-vă că pasagerii au centurile de siguranță puse și aprindeți luminile de avarii. Apoi, folosind faza lungă și un claxon, alertați alți șoferi care vor ști ce se întâmplă.

Apăsați în mod repetat pedala de frână cu mișcări bruște și puternice. Dacă mașina ta are o cutie de viteze manuală, apasă pedala de ambreiaj. Dacă are o cutie de viteze automată, atunci schimbătorul de viteze ar trebui să fie plasat în poziția „L”. Folosiți frâna manuală cu atenție, deoarece, folosind-o brusc, mașina se poate răsturna.

Sponsored links

5. Dacă ești urmărit

Dacă simți brusc că cineva te urmărește, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că nu te înșeli și chiar ești urmărit. Încercați să reperați persoana și să țineți minte cum arată.

Apoi schimbați direcția de mișcare, dacă persoana încă vă urmărește, asigurați-vă că mergeți în zone unde sunt alți oameni, nu intrați pe alei. Mai bine, intră într-o cafenea și comportă-te ca și cum ești pe punctul de a te întâlni cu cineva. De asemenea, puteți continua să mergeți până la cea mai apropiată secție de poliție.

6. Cum să nu rătăcești în cercuri într-o pădure

Există destul de mulți oameni care, în timpul drumețiilor, ajung să meargă în cerc, mai ales într-o pădure. Încercați să păstrați copaci mari diferiți pe stânga dacă sunteți dreptaci sau la dreapta dacă sunteți stângaci. Acest lucru vă va asigura că nu ajungeți să mergeți în cerc.

7.  Ce ar trebui să faci în primele secunde ale unui atac de cord:

Aceasta este o situație foarte critică. Dacă credeți că aveți un atac de cord sau dacă bănuiți că cineva din familia dvs. are un atac de cord, atunci sunați imediat la ambulanță.

Înainte de a veni, întreabă-i pe cei de la ambulanță dacă ar trebui să iei vreun medicament până ajung ei. Înainte de a lua orice medicament, încercați să tusiți și să respirați profund. Când respiri profund, plămânii tăi se umplu cu oxigen, iar acțiunea tusei va stimula pieptul, ceea ce poate ajuta la restabilirea ritmului cardiac. Încearcă să tușești până sosește ambulanța.

8. Locația durerii în piept te va ajuta să distingi un atac de cord

aaz

Sponsored links

Următoarele tipuri de dureri fie singure, fie împreună sunt semnale ale unui atac de cord iminent sau în curs. Dacă o astfel de durere persistă cu simptome însoțitoare, sunați imediat la 112.

9. Cum să distingi un atac de cord

Un inel gri în jurul corneei este, de asemenea, un semn de atac de cord.
Când aveți un nivel ridicat de colesterol în sânge, acest lucru poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Un posibil viitor atac de cord poate face ca ochii tăi să arate asemănători cu cei din imagine. Dacă se întâmplă acest lucru, sunați imediat medicul dumneavoastră.

10. Părți ale corpului care sunt des mușcate de insecte

Următoarea imagine vă va arăta care zone ale corpului uman sunt cele mai susceptibile de a fi mușcate de insecte și reptile. Acest lucru te va ajuta să fii mai precaut pe viitor.

11. Cum să rămâi în siguranță atunci când faci drumeții

Când ați planificat o excursie de drumeție, nu fiți secreti în privința asta. Anunțați întotdeauna partenerul, prietenii sau familia dvs. unde mergeți, traseul și data întoarcerii.

De asemenea, dacă există specialiști în zonă, ai putea să le ceri mai multe detalii despre  destinația ta, deoarece aceștia cunosc bine zona.

12. Unde ar trebui să te ascunzi în timpul unui cutremur

Probabil că ai auzit până acum că ar trebui să te ascunzi sub un pat în caz de un cutremur. Ei bine, nu este chiar adevărat. De asemenea, nu ar trebui să te ascunzi niciodată la tocul ușii. Cel mai bine este să te ascunzi lângă obiecte mari, dar asigură-te că acestea nu vor cădea pe tine. Întindeți-vă lângă aceste obiecte în poziție fetală.

Sponsored links

13. Cum să ieși dintr-o mulțime

Fiți atenți la acest sfat, deoarece nu știți niciodată când ați putea fi prins într-o mulțime. Acest lucru este foarte posibil atunci când participați la evenimente majore. Dacă ceva nu merge bine și este posibil să fi văzut astfel de întâmplări la știri.

Dacă se întâmplă să vă aflați în centrul unei mulțimi care pare să devină indisciplinată, atunci nu mergeți niciodată în direcția opusă mulțimii. Deplasați-vă împreună cu mulțimea cu atenție și continuați să vă îndreptați spre una dintre laturi. Încercați întotdeauna să vă mișcați cu precizie, fără a încerca să blocați drumul cuiva, deoarece puteți fi împins la pământ. Când ești cu familia, ia-ți copilul și ridică-l pe umeri. Soția ta ar trebui să te țină de braț sau ar trebui să meargă în fața ta pentru a controla mișcarea. De asemenea, încercați să vă deplasați într-o direcție pe diagonală și nu în linie dreaptă.

14. Realizarea unui bandaj de prim ajutor

Timpul dintre un accident și momentul în care sosește ambulanța este crucial pentru o persoană care a suferit un accident. Un bandaj aplicat corect poate salva vieți. în cazul unui membru rupt, victima trebuie imobilizată înainte de sosirea ambulanței. Faceți un bandaj pentru braț care, atunci când este legată în jurul gâtului, poate ține brațul într-o poziție fixă și poate acționa ca un avertisment că persoana este rănită.

15. În cazul unei accidentări la genunchi

Cel mai bun mod de a bandaja o rană la genunchi este imobilizarea articulației. Bandajul cu role elastice s-ar potrivi cel mai bine în cazul unei leziuni la genunchi.

16. În cazul unei accidentări toracice

În cazul unei fracturi de claviculă sau a unei o leziuni toracice, puteți utiliza tipul de bandaj, așa cum se arată în figură.

Pentru imobilizarea articulațiilor mai mici și pentru tratarea leziunilor, cel mai bine este un bandaj în formă de opt.

17. Când cineva este inconștient

Când descoperiți că cineva este inconștient și totuși respiră, trebuie să sunați imediat la ambulanță. Ceea ce puteți face pentru a ajuta este să protejați persoana de aglomerație sau de spații înguste. Fă-i loc și înclină-i ușor capul pe spate. În timp ce faceți acest lucru, gura persoanei se va deschide.

Ridicați bărbia în sus și încercați să ascultați dacă persoana respiră. Continuați să verificați respirația la fiecare 10 secunde. Îngenuncheați lângă persoană și mutați-o pe o parte, deoarece acest lucru va preveni sufocarea cu orice lichide care ar putea ieși din gură. Când o mutați, puneți-i o mână pe obraz și întoarceți-o ușor așa cum se vede în imagine. Dacă există semne de leziune a coloanei vertebrale NU MUTAȚI PERSOANA.

În caz de leziuni ale coloanei vertebrale, deschideți-i ușor gura fără a-i mișca gâtul.

Sponsored links