15 Semne că ai putea avea cancer pulmonar

În stadiile sale incipiente, cancerul pulmonar nu are de obicei simptome pe care le puteți vedea sau simți. Mai târziu, odată cu evoluția sa, acesta provoacă deseori tuse, respirație șuierătoare și dureri în piept.

Sponsored links

Dar există și alte efecte, mai puțin cunoscute, care pot apărea în locuri la care s-ar putea să nu vă așteptați. (Desigur, cancerul pulmonar nu este singura boală care poate provoca aceste simptome.)

Vârfurile degetelor mai grase

Unele tumori pulmonare produc substanțe chimice asemănătoare hormonilor. Una dintre aceste substanțe împinge mai mult sânge și lichid către țesuturile din vârful degetelor, astfel încât acestea încep să pară mai groase sau mai mari decât de obicei.

Pielea de lângă unghii poate părea strălucitoare sau unghiile se pot curba mai mult decât de obicei când le privești din lateral. Aceste probleme sunt strâns legate de cancerul pulmonar: Aproximativ 80% dintre persoanele care îl au suferă și de această afecțiune.

Probleme la stomac

Una sau două din 10 persoane cu cancer dezvoltă niveluri ridicate de calciu, o afecțiune numită hipercalcemie. Prea mult calciu în sânge vă poate provoca dureri de burtă și vă poate face să simțiți greață sau să fiți constipat.

Este posibil să nu mai ai poftă de mâncare și să-ți fie foarte sete. O altă substanță asemănătoare hormonilor pe care o produc unele tumori vă va ataca rinichii, provocând crampe și greață.

Probleme de sănătate mintală

Într-un studiu danez, șansele de a fi diagnosticați cu cancer pulmonar cu celule mici au fost mai mari pentru persoanele care au avut probleme cu sănătatea mintală, probleme cum ar fi: anxietatea, depresia și demența.

Ar putea fi din cauza modului în care cancerul vă afectează sistemul imunitar sau hormonii sau faptul că se poate răspândi la creier. Nivelurile ridicate de calciu legate de cancer pot provoca, de asemenea, confuzie, gândire confuză și depresie.

Dureri de spate sau de umăr

O tumoare Pancoast este un tip de cancer pulmonar care crește în partea superioară a plămânului și se extinde în coaste, vertebrele coloanei vertebrale, nervi și vasele de sânge. Din cauza locului în care cresc aceste tumori, rar vă afectează sistemul respirator. Este mai probabil să vă rănească omoplatul, partea superioară a spatelui și brațul.

Oboseală

Un număr scăzut de celule roșii din sânge, sau anemie, este un efect foarte frecvent al cancerului pulmonar. Anemia te poate obosi cu adevărat, deoarece țesuturile corpului nu primesc suficient oxigen.

Și, în general, celulelor canceroase le place să se hrănească cu nutrienții de care aveți nevoie. Deci, atunci când ai boala, s-ar putea să simți că ești extrem de obosit.

Sponsored links

Amețeală și senzație de dezechilibru

Cancerele pulmonare cu celule mici pot spune sistemului dumneavoastră imunitar să vă atace sistemul nervos, ceea ce poate afecta, la rândul său, modul în care funcționează mușchii.

Poate fi greu să te ridici în picioare când ești așezat sau s-ar putea să te simți instabil. S-ar putea să fii amețit din cauza anemiei sau de la o tumoră în vena cavă superioară, vena mare care duce sângele de la cap la inimă, dacă este aglomerată de o tumoră în plămânul drept sus.

Modificarea greutății

Unii oameni cu celule mici de cancer pulmonar suferă de sindromul Cushing. Cancerul poate spune corpului dumneavoastră să producă un hormon numit ACTH, care crește nivelul de cortizol.

Acest lucru duce la retenția de lichide și la creșterea în greutate. (Puteți să vă învineți foarte ușor și să vă simțiți somnolent.)

Pe de altă parte, hipercalcemia și SIADH, o problemă hormonală care vă afectează rinichii,  vă poate face să vă pierdeți pofta de mâncare, așa că este posibil să începeți să scăpați de kilograme fără să încercați.

Sponsored links

Probleme cu ochii

Tumorile Pancoast pot afecta, de asemenea, nervii ochilor și o parte a feței. Acesta se numește sindromul Horner.

Simptomele includ micșorarea pupilei la unul dintre ochi și o pleoapă căzută. De asemenea, nu vei putea transpira la fel de bine pe acea parte a feței.

Cancerul pulmonar cu celule mici, care vă întoarce sistemul imunitar împotriva sistemului dumneavoastră nervos, poate da probleme de vedere.

Sânii umflați la bărbați

 

Este rar ca cancerul pulmonar să fie cauza ginecomastiei, dar este posibil. Cancerul pulmonar cu celule mari poate perturba echilibrul hormonal și poate provoca sensibilitate și umflare a țesutului mamar masculin.

Dureri de cap

 

O tumoare aflată într-o anumită zonă vă poate strânge vena cavă superioară, îngustând-o, astfel încât sângele trece mai greu, iar asta poate provoca dureri de cap. Ai putea chiar să leșini. Nivelurile ridicate de calciu vă provoacă adesea dureri de cap.

Sponsored links

Apariția durerilor de cap sau modificări ale tiparului de cefalee sunt un motiv pentru a merge la medic.

Atât hipercalcemia, cât și anemia pot provoca simptome precum bătăile rapide sau neregulate ale inimii. Dacă problemele cu inima sunt cauzate de hipercalcemie, sunt șanse ca aceasta să fie severă și să ai un atac de cord sau să intri în comă. Anemia severă poate provoca, de asemenea, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Față, gât sau brațe umflate

Când vena cavă superioară este sufocată de o tumoare, sângele din părțile superioare ale corpului nu mai are unde să meargă. Gâtul, brațele și fața se pot umfla din cauza lichidului suplimentar care așteaptă să treacă. De asemenea, puteți dobndi o culoare roșie-albăstruie a pielii de pe piept.

Slăbiciune și durere

 

Când cancerul pulmonar se răspândește (metastazează), celulele ajung adesea la oase prin fluxul sanguin și formează noi tumori sau leziuni. Aceste leziuni vă afectează de obicei oasele, făcându-le mai fragile și mai dureroase.

Un dezechilibru mineral din hipercalcemie sau SIADH te poate slăbi și răni peste tot. Dacă cancerul vă afectează sistemul nervos, ar putea slăbi mușchii, astfel încât începeți să aveți probleme cu vorbirea sau înghițirea.

Sponsored links

Cheaguri de sânge: TVP și PE

O persoană cu cancer pulmonar are mai multe șanse de a avea un cheag de sânge în picioare sau brațe (numită tromboză venoasă profundă) și plămâni (embolie pulmonară). Nu știm exact de ce.

Cancerul ar putea provoca inflamații care declanșează procesul de coagulare sau substanțele chimice din tumora în sine ar putea provoca cheaguri. Medicul dumneavoastră vă poate face teste dacă aveți un cheag de sânge și alte simptome de cancer, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă.