15 Alimente care vă curăța arterele și le mențin sănătoase. Consumați-le cât mai des!

Arterele există în tot corpul ca una dintre componentele majore ale sistemului circulator care transportă sânge și oxigen către organe, creier și în tot organismul.

Sponsored links

Ateroscleroza este o întărire a arterelor. Din cauza colesterolului rău ridicat și a diferiților factori ai stilului de viață, placa începe să se acumuleze în arterele tale, îngustându-le. Ele se întăresc și se îngroașă ceea ce, la rândul său, duce la artere disfuncționale.

Ca rezultat, fluxul de sânge către organele alimentate de anumite artere devine redus. Ateroscleroza arterelor coronare poate duce la probleme cardiace, cum ar fi boala coronariană. Mai mult decât atât, îngroșarea arterelor poate duce, de asemenea, la dereglarea fluxului sanguin și la lipsa oxigenului suficient în tot corpul.

Arterele înfundate provoacă boli cardiovasculare care afectează 42 de milioane de oameni din SUA.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, 25% din decese în fiecare an se datorează bolilor de inimă. Ceea ce este trist la o astfel de cifră este că ar putea fi redusă considerabil dacă oamenii ar fi mai preocupați de sănătatea lor.

Boala de inimă este reversibilă și prevenită prin simpla îmbunătățire a stilului de viață și a obiceiurilor alimentare. Astăzi, în SUA, aproape 42 de milioane de oameni trăiesc cu boli cardiovasculare. O mare parte din aceasta este cauzată de arterele înfundate din cauza acumulării de colesterol și plăci.

Cei mai mari factori de risc pentru îngustarea arterelor sunt hipertensiunea arterială sunt diabetul, fumatul și colesterolul crescut. Pe lângă fumat, toate acestea sunt probleme legate de stilul de viață care pot fi remediate dacă înveți să mănânci sănătos, eliminând alimentele procesate, fast-food-ul, excesul de zaharuri și carbohidrații nesănătoși. Pentru a susține sănătatea arterelor, iată 15 dintre cele mai bune alimente pentru arterele tale.

1. Portocale

Portocala este fructul perfect pentru arterele înfundate. Datorită nivelului ridicat de pectină, o fibră solubilă, aceasta absoarbe sau aspiră colesterolul rău din alimente și blochează absorbția acestuia de către organism. Portocalele sunt bogate în potasiu care contrabalansează aportul de sodiu și ține tensiunea arterială sub control. Cercetările au mai descoperit că portocalele pot neutraliza proteinele care cauzează țesutul cicatricial și insuficiența cardiacă congestivă.

2. Kale

Toate legumele cu frunze verzi sunt bune pentru arterele tale, dar varza kale este deosebit de bună fiind bogată în antioxidanți, fibre și acizi grași omega 3. Kale ar trebui să fie o prezentă în permanență în dieta oricărei persoane cu risc de probleme cu arterele și pentru cei care doresc să prevină aceste probleme.

3. Spanac de apă

Spanacul de apă conține antioxidanți, precum și vitaminele A și C. De asemenea, este bogat în beta-caroten. Împreună, aceste ingrediente împiedică acumularea colesterolului în organism. Lucrul bun despre spanacul de apă este că este un aliment destul de accesibil și disponibil cu ușurință.

4. Suc de rodie

Sucul de rodie proaspăt și fără zahăr este excelent pentru desfundarea arterelor. Este bogat în acid punic și antioxidanți care previn formarea plăcii și ateroscleroza. Cercetările făcute în Jurnalul American de Cardiologie au demonstrat că consumul a 240 ml de suc de rodie timp de 18 luni zilnic reduce riscul de apariție a bolii arterei carotide.

5. Semințe de susan

Un studiu efectuat timp de 3 luni în 2006 și publicat în Journal of Medicinal Food a demonstrat că semințele de susan sunt bune pentru ateroscleroză. Semințele de susan conțin acizi grași care previn colesterolul rău, trigliceridele și colesterolul din sânge.

Sponsored links

6. Usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai bune alimente pentru a reduce placa arterială și tensiunea arterială. Cercetările au descoperit că usturoiul conține o enzimă numită angiotensină care îngustează vasele de sânge. Un studiu a constatat, de asemenea, că cei care suferă de probleme cu placa bacteriană au observat o reducere cu 50% a acumulării plăcii atunci când au luat zilnic extract de usturoi sub formă de pastile.

 

7. Vin roșu

Știai că vinul roșu poate fi bun pentru sănătatea ta? Vinul rosu îmbunătățește nivelul HDL din organism. De asemenea, reduce coagularea și menține flexibilitatea vaselor de sânge. Studiile efectuate au dezvăluit că vinul roșu este la fel de eficient ca aspirina și poate reduce riscul de infarct miocardic. Dar nu exagera cu consumul acestuia.

8. Ciocolată neagră

Iată un alt mod simplu și eficient de a vă păstra arterele în siguranță. Ciocolata neagră are un nivel ridicat de cacao și conține compuși bogați numiți flavonoli care cresc flexibilitatea vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale și previne riscul bolilor de inimă.

9. Lămâie

Lămâia sau chiar sucul de lămâie este excelent pentru sănătatea inimii. Lămâile sunt bune pentru artere și sănătatea inimii, reducând nivelul de colesterol și prevenind deteriorarea oxidativă a arterelor. Lămâile sunt, de asemenea, bogate în vitamina C care previne inflamația, reduce colesterolul, crește HDL sau colesterolul bun și întărește arterele.

10. Turmeric

Un studiu din 2001, publicat în Journal of Molecular Nutrition and Food Research, arată că turmericul a fost mai eficient în reducerea colesterolului și prevenirea aterosclerozei decât medicamentul Lovastatin. Turmericul este bogat în polifenolul chimen, care este bine cunoscut pentru proprietățile sale cardiovasculare. Chimenul poate preveni înfundarea și deteriorarea arterei carotide.

Sponsored links

11. Sardine

Multor oameni nu le plac sardinele, dar puțini știu că sardinele sunt bogate în acizi grași omega 3 care scad nivelul trigliceridelor din organism. Sardinele cresc, de asemenea, colesterolul bun și reduc inflamația din organism.

12. Linte

Studiile internaționale au descoperit că cei care mănâncă o cantitate mare de linte sau leguminoase au un risc redus de boli de inimă. Lintea reduce hipertensiunea arterială și este bogată în magneziu, potasiu și proteine, toate acestea reducând placa în artere.

13. Migdale

Migdalele conțin o cantitate mare de steroli vegetali buni pentru reducerea colesterolului rău și pentru a preveni absorbția acestuia. Un studiu de la Universitatea din Toronto a constatat că cei care au mâncat migdale și-au redus riscul de boli de inimă cu 28%.

14. Pepene roșu

Pepenele roșu este bogat în aminoacidul L-Citrulină care curăță arterele, scade tensiunea arterială și combate inflamația. Pepenele roșu stimulează, de asemenea, producția de oxid nitric pentru sănătatea arterelor și reducerea tensiunii arteriale.

15. Afine

Afinele proaspete sunt unul dintre alimentele super-sănătoase ale naturii, care ar trebui să facă parte din dieta ta în fiecare zi. Afinele combat îmbătrânirea, sunt o sursă bogată de energie și le poți consuma fără teama de a fi stocate sub formă de calorii sau grăsimi, și sunt deasemenea o doză bogată de antioxidanți și nutrienți. Afinele reduc colesterolul și acumularea plăcii în pereții arterelor. De asemenea, elimină radicalii liberi care provoacă cancer și boli de inimă.

Sponsored links