14 Fapte Uimitoare despre Marea Neagră

Marea Neagră este situată între Asia de Vest și Europa de Est. Se învecinează cu țările Ucraina, Turcia, Rusia, România, Georgia și Bulgaria. Marea Neagră acoperă o suprafață de 423,488 km² și are o adâncime medie de 1.271 m. Cel mai adânc loc din Marea Neagră ajunge la circa 2.212 m.

Sponsored links

Multe râuri majore se varsă în Marea Neagră, inclusiv râul Nistru, Dunărea și râul Rioni. Există multe orașe importante de-a lungul coastei Mării Negre, inclusiv Odessa, Batumi, Istanbul și Sochi, printre multe altele. În antichitate, Marea Neagră era adesea denumită pur și simplu Marea.

Fapte interesante despre Marea Neagră:

1. Marea Neagră se conectează la Marea Mediterană prin Bosfor, Marea Marmara și Dardanele, o conexiune care permite transferul apei sărate din Marea Mediterană către Marea Neagră.

2. Raportul de apă sărată și apă dulce în Marea Neagră se modifică în funcție de anotimp, datorită cantității de apă dulce provenită din râuri și de apă sărată provenită din Marea Mediterană.

3. 90% din Marea Neagră inferioară nu conține oxigen, ceea ce face imposibilă existența vieții sub 200 de metri.

Sponsored links

4. Marea Neagră este considerată anoxică la nivelurile sale mai profunde, ceea ce înseamnă că nu primește oxigen sub stratul de suprafață.

5. Marea Neagră este cel mai mare bazin meromictic din lume. Aceasta înseamnă că stratul superior de apă și stratul inferior de apă se schimbă foarte puțin.

6. Descoperirea unui râu subacvatic sub Marea Neagră a inspirat ideea că viața poate fi de fapt capabilă să trăiască în stratul inferior, totuși este dificil de dovedit.

7. Au existat naufragii din lemn datând din secolele al III-lea și al V-lea î.Hr. descoperite la fundul Mării Negre în timpul expedițiilor de scufundări. Sunt păstrate perfect datorită mediului înconjurător.

Sursă: © blackseamap.com

8. Obiectele găsite în Marea Neagră i-au făcut pe oameni să creadă că Marea Neagră a fost odată o rută importantă de transport în Lumea Antică.

Sponsored links

9. Există zece insule mici în Marea Neagră, cu ecosisteme unice. Aceste insule aparțin a trei țări diferite care se învecinează cu Marea Neagră.

10. Se credea că Marea Neagră a fost un lac de apă dulce în ultima eră glaciară.

11. Fitoplanctonul găsit în Marea Neagră include cianobacterii, coccolitofori, diatomee și dinoflagelate.

12. Speciile de animale găsite în Marea Neagră includ midii zebră, crap comun, gobie rotundă, delfini muncitori, delfini comuni, balene beluga și foci gri.

Sponsored links

13. Anșoa este o specie populară de pește comercial în Marea Neagră. Se estimează că flota turcească de pescuit capturează aproximativ 300.000 din acești pești în fiecare an, mai ales între lunile noiembrie și decembrie. Anșoa este o specie de pește foarte sărată.

14. Unii cred că Marea Neagră a fost punctul de debarcare pentru Arca lui Noe. Se crede că locul exact este Mt. Ararat în estul Turciei. Nu există dovezi, dar mulți oameni se aventurează acolo oricum.

 

Sponsored links