13 lucruri obișnuite care s-au schimbat extraordinar de mult de-a lungul timpului

Totul se schimbă în timp. Cu fiecare zi nouă, lumea noastră se îmbogățește cu noi tehnologii; obiectele familiare dobândesc funcții noi și programe de completare neașteptate. Cel mai adesea, este imposibil să ghicim cum arătau acele lucruri când au fost inventate pentru prima dată. Astăzi, noi vă prezentăm câteva exemple uimitoare despre modul în care progresul nu numai că simplifică viața noastră de zi cu zi, ci îl transformă și îl face aproape de nerecunoscut!

Sponsored links

13. Televizorul

Prima producție în masă de televizoare a fost în anul 1934, în Germania. O cutie mare din lemn, cu un ecran mic și o imagine neclară, costa 445 $ (echivalentul a aproape 7.000 $ astăzi). Toate acestea sunt cu adevărat greu de crezut, când în zilele noastre vedem televizoare cu plasmă incredibil de subțiri, cu ecrane uriașe, care pot fi acum cumpărate de la orice magazin de electronice.

12. Ochelari de soare

Sponsored links

Primii ochelari de soare au fost meniți să te protejeze nu de soare, ci de așa-numita „orbire la zăpadă”. Locuitorii din nordul îndepărtat obișnuiau să îi facă în întregime din lemn, os sau alt material netransparent, lăsând fante înguste pentru ochi: acest lucru a ajutat la păstrarea vederii atunci când suprafețele acoperite cu zăpadă deveneau orbitoare. În prezent, ochelarii de soare nu sunt doar un mijloc de protejare a vederii, ci și un accesoriu de modă cu o gamă largă de stiluri.

11. Camere digitale

Pentru a surprinde un moment frumos cu claritate digitală, putem apăsa pur și simplu un buton de pe telefonul nostru mobil sau să căutăm o cameră mică și versatilă. Dar, în 1975, ar fi trebuit să folosiți un dispozitiv cu o greutate de 3,6 Kg, echipat cu un casetofon. De altfel, această primă cameră digitală a fost alimentată de 16 baterii!

10. Hârtia igienică

Sponsored links

Hârtia a început să fie folosită pentru prima dată în scopuri sanitare și igienice în China, în jurul anului 589 d.Hr. Dar hârtia igienică a început să fie produsă comercial doar în 1857 (pe atunci, era tăiată în pătrate și ambalată în pachete). În ceea ce privește primele role de hârtie pentru toaletă care seamănă mai mult sau mai puțin cu ceea ce avem acum, au apărut în anii 1880 în Marea Britanie. În acele zile, ei erau numite „bigudiuri de hârtie”.

9. Mașina de spălat

Prima mașină de spălat a fost brevetată în 1851. Seamăna doar vag cu mașinile moderne din zilele noastre și trebuia să fie acționată cu ajutorul unei manivele. De asemenea, existau și câteva artefacte timpurii care puteau spăla câte 10-15 cămăși odată folosind puterea a 10 catâri! Este un lucru bun că acum avem nevoie de energie electrică pentru a ne „hrăni” mașinile de spălat – nu fân!

Sponsored links

8. Șosetele

Șosetele au apărut pentru prima dată în Egipt încă din secolul al III-lea d.Hr. Forma ciudată de la degetele de la picioare se explică prin faptul că egiptenii antici obișnuiau să poarte șosetele cu sandale. Astăzi este dificil să ne imaginăm viața fără acest articol vestimentar, sau să-ți imaginezi că cineva îl folosește în combinație cu sandale!

7. Bormașina

O singură apăsare de buton și munca ta este gata! Așa arată astăzi utilizarea unei bormașini. Dar cu mult înainte de inventarea burghiului electri la mijlocul secolului al XIX-lea, burghiele manuale erau utilizate în Roma Antică. Fără îndoială, folosirea unor astfel de instrumente a presupus un efort fizic considerabil!

6. Tampoanele

Femeile folosesc tampoane din cele mai vechi timpuri, dar acele modele vechi erau departe de produsele de igienă care se găsesc astăzi pe rafturile magazinelor. În diferite culturi, tampoanele erau făcute din papirus, lână, hârtie sau ferigă și erau adesea fixate în loc cu bandaje. Tampoanele moderne de bumbac au fost inventate abia în anii 1930.

Sponsored links

5. Veste de salvare

Vesta de salvare este una dintre cele mai utilizate tipuri de echipamente individuale de salvare din lume. Dar acest lucru nu a fost întotdeauna așa. La începutul secolului al XX-lea, vestele de salvare erau extrem de nepopulare, deoarece se credea că împiedică mișcarea. Privind fotografia, este ușor de înțeles de ce!

4. Patine cu rotile

Prima mențiune a patinelor cu rotile datează din 1743, dar acelea nu seamănă deloc cu modelele atât faimoase astăzi (de fapt, erau aproape imposibil de utilizat). Și multe dintre modelele ulterioare nu au prezentat nici o îmbunătățire. Patinele cu role pe care le folosim în prezent au fost create abia la sfârșitul anilor 1970 – pentru a ajuta jucătorii de hochei să se antreneze pe gheață.

3. Calculatoare

Primele calculatoare (cunoscute sub numele de aritmometre) nu puteau îndeplini decât 4 funcții: adunare, scădere, înmulțire și împărțire. În plus, calitatea calculelor depindea nu de dispozitiv, ci de acuratețea persoanei care le-a efectuat. Calculatoarele de astăzi sunt mult mai simple de utilizat, mai funcționale și, cel mai important, mult mai compacte!

2. Monitorizarea bebelușilor

Sponsored links

Mamele de astăzi se pot simți în largul lor știind că bebelușii lor sunt în siguranță – chiar și atunci când ele se afle într-o altă cameră. Totul datorită monitoarelor pentru copii, care vin acum nu doar în format audio, ci și în format video. În mod uimitor, acum câteva secole, dispozitivele cu același scop, motitorizarea bebelușului, erau destul de ciudate și greoaie (ca să nu spunem înspăimântătoare).

1. Hard disk

Acum 60 de ani, a fost prezentat publicului primul hard disk. Cântărea peste 6 Kg și avea doar 5 MB de memorie. Astăzi chiar și cele mai simple telefoane mobile, pot stoca de 10 ori mai multe date!

Sponsored links