12 semne importante că nu bem suficientă apă

Nu există ceva mai răcoritor decât un pahar mare cu apă rece ca gheața. Nu cred că există cineva care să nege că uneori, un simplu pahar cu apă poate fi mai satisfăcător decât o ceașcă de cafea sau o sticlă de suc. În ciuda acestui fapt, prea mulți dintre noi nu bem suficientă apă zilnic. Privându-ne de cea mai naturală resursă a lumii, ne deteriorăm continuu corpul. Dacă recunoașteți oricare dintre următoarele semne la dumneavoastră, vă recomandăm să mergeți și să beți imediat un pahar cu apă.

1. Gura ta este uscată

De fiecare dată când simțiți senzația aceea lipicioasă și urâtă în gură, în mod normal ar trebui să consumați apă. Dar mulți aleg băuturile cu zahăr care sunt doar o soluție temporară pentru o problemă mai mare. Apa de băut lubrifiază membranele mucoase din gură și gât, care vor continua să vă mențină gura umedă cu salivă mult timp după prima înghițitură.

2. Pielea ta este uscată

Pielea ta este cel mai mare organ al corpului tău, deci, desigur, trebuie să rămână hidratat. De fapt, pielea uscată este unul dintre primele semne de deshidratare completă, care poate duce la probleme mult mai mari. Lipsa apei înseamnă lipsa transpirației, ceea ce duce la incapacitatea corpului de a spăla excesul de toxine și ulei acumulat pe parcursul zilei. Dacă doriți să evitați erupțiile, prima dvs. acțiune ar trebui să fie să beți mai multă apă.

Advertisement

3. Ți-e prea sete

Am trecut deja peste gura uscată, dar setea acută te face să simți că ar fi deșertul în gura ta. Oricine a fost vreodată mahmur  poate spune că, la trezire, a simțit că organismul nu mai poate obține suficientă apă. Alcoolul deshidratează întregul corp, iar apa potabilă trimite un semnal de tipul: „DA,TE ROG!”, către creier până când nivelurile de lichide revin la valoarea inițială. Ascultă ce îți spune corpul tău; el știe de ce anume are nevoie!

4. Ochii tăi sunt uscați

Până acum ar trebui să fie clar că lipsa apei potabile afectează mai mult decât gura și gâtul. Lipsa aportului de apă duce la ochi uscați, cu sânge ( gândiți-vă la ultima mahmureală puternică). Fără apă în corp, canalele lacrimale se usucă. Dacă te gândești: „Și ce dacă nu pot să plâng?”, Realizează că acest lucru ar putea provoca mult mai mult rău ochilor tăi, mai ales dacă porți lentile de contact zilnic.

Advertisement

5. Simțiți dureri articulare

Cartilajul nostru și discurile spinale sunt formate din aproximativ 80% apă. Aceasta este o necesitate absolută pentru a ne împiedica oasele să se macine la fiecare pas pe care îl facem. Menținându-vă corpul hidratat, vă asigurați că articulațiile pot absorbi șocul mișcărilor bruște, cum ar fi alergarea, săriturile sau căderea stângace.

6. Masa ta musculară scade

De asemenea, mușchii dvs. sunt compuși în mare parte din apă. Evident, mai puțină apă în corp înseamnă mai puțină masă musculară. Consumul de apă înainte, în timpul și după un antrenament nu numai că vă menține hidratat și sănătos, ci aduce și apă în locurile potrivite din corp și scade șansele de a dezvolta inflamații și dureri legate de exerciții și haltere.

Advertisement

7. Ești bolnav mai mult timp

Apa potabilă permite corpului tău să elimine continuu toxinele. Organele dvs. funcționează pentru a filtra anumite deșeuri, ca și cum ar fi o mașină, dar dacă nu alimentați mașina cu apă, aceasta nu poate funcționa corect. Ceea ce ajunge să se întâmple într-un corp deshidratat este că organele încep să scoată apă din zonele stocate, cum ar fi sângele tău, ceea ce duce la un set complet nou de probleme.

8. Te simți obosit și letargic

După cum am menționat, atunci când un corp este deshidratat, acesta „împrumută” apă din sângele tău. Sângele incorect hidratat duce la instalarea lipsei de oxigen în tot corpul. Desigur, lipsa de oxigen duce la somnolență și oboseală absolută. Atunci când organismul nu mai are rezistență, vă veți simți fără energie pe tot parcursul zilei. (și amintiți-vă, cafeaua nu va ajuta pe termen lung).

Advertisement

9. Ai senzația că îți e foame

Când ești deshidratat, corpul tău ar putea începe să creadă că are nevoie de alimente. Acest lucru se întâmplă pe tot parcursul zilei și peste noapte când te trezești poftind la gustarea de la miezul nopții. Cu toate acestea, consumul de alimente creează mai multă muncă pentru corpul tău, în timp ce apa potabilă purifică organele și le furnizează combustibilul necesar pentru a trece prin celelalte procese.

10. Aveți probleme digestive

Am vorbit înainte despre mucusul din gură și gât și despre modul în care menținerea hidratării permite membranei să funcționeze corect. Acest lucru se aplică și întregului sistem digestiv. Fără o hidratare adecvată, cantitatea și rezistența mucusului din stomac se micșorează, permițând acidului din stomac să provoace unele daune majore interiorului. Acest lucru duce la ceea ce numim în mod obișnuit arsuri la stomac și indigestie.

Advertisement

11. Îmbătrânirea prematură

Cantitatea de apă pe care o păstrează corpurile noastre scade în mod natural pe măsură ce îmbătrânim. Evident, ceea ce înseamnă acest lucru este că, pe măsură ce îmbătrânim, ar trebui să creștem în mod conștient aportul de apă. În timp ce îmbătrânirea prematură este mai evidentă la exterior, daunele pe care le produce interiorului nostru vor fi simțite în cele din urmă în timp. Pentru a reduce riscul de a-ți face corpul să îmbătrânească mult prea devreme, este important să bei în continuare suficientă apă pe tot parcursul zilei.

12. Ai citit totul și ai ajuns la acest punct.

Aproape întotdeauna am un pahar sau o sticlă de apă lângă mine, indiferent dacă lucrez, dacă mă antrenez sau dacă stau în fața televizorului. Dacă ați dat click pe acest articol, este posibil să vă gândiți: „Hmm, nu cred că beau suficientă apă”. Deci, dacă nu credeți că faceți acest lucru, turnați un pahar chiar acum! Nu exagerați, desigur, dar dacă nu beți cantitatea recomandată (care este mai mare decât ați crede), nu există niciun risc în a mai bea puțină apă. Acum, vă rog să mă scuzați, toată această tastare mi-a făcut sete. 🙂