Adesea, auzim lucruri care par a fi adevărate, dar, cu puține cercetări, s-au dovedit a fi o minciună. Dar de data aceasta, am decis să abordăm lucrurile din sens invers – iar rezultatele au fost mult mai interesante.
Sponsored links
Iată 12 fapte surprinzătoare care demonstrează că lumea nu este întotdeauna ceea ce pare.
Este ilegal să mori în Longyearbyen, Norvegia
Locuitorii micului oraș norvegian Longyearbyen trebuie să facă față unor probleme grave. Copiii mici dezvoltă probleme de mobilitate datorită purtării hainelor groase și grele. Urșii polari atacă totul iar oamenii nu au voie să-i împuște decât dacă se apără. Și nu în ultimul rând, oamenilor li se interzice să moară în Longyearbyen.
Cimitirul orașului a încetat să mai accepte oameni în urmă cu 70 de ani, după ce s-a descoperit că permafrostul nu permitea corpurile să urmeze procesul normal de descompunere și, în schimb, rămâneau perfect păstrate. Longyearbyen este situat pe o insulă între coasta Norvegiei și Polul Nord și suferă temperaturi aproape insuportabil de scăzute în timpul sezonului rece. Deoarece cimitirul este închis, oamenii care sunt pe moarte sunt transportați în alte părți ale țării pentru a fi îngropați într-un cimitir diferit.
Acum câțiva ani, un grup de oameni de știință au decis să efectueze un studiu asupra fenomenului permafrost care păstrează intacte cadavrele din cimitir. Ei au examinat țesuturile unei persoane care a murit datorită epidemiei din 1917 și au descoperit că corpul său încă păstrase virusul gripal care îi cauzase moartea.
În Grecia, Moș Crăciun se numește Agios Vassilis
Sponsored links
Agios Vasilis este de fapt Sfântul Vasile.
Povestea Sfântului Vasile este destul de asemănătoare cu cea a Sfântului Nicolae. Sfântul Vasile (Agios Vasileios) a fost un om plin de iubire și bunătate, care îi ajuta pe cei săraci și nevoiași în timp ce era episcop în Cezareea.
Agios Vassilios era însă departe de a fi dolofan; era un bărbat înalt, subțire, cu barbă neagră și ochi negri pătrunzători.
A murit la 1 ianuarie 379 d.Hr. iar Biserica Ortodoxă Grecească îl sărbătorește pe 1 ianuarie. Acesta este motivul pentru care în Grecia Agios Vasilis aduce cadouri în noaptea de Revelion și nu în noaptea de Crăciun, așa cum se întâmplă în alte părți ale lumii.
Dacă sunt 23 de persoane într-o cameră, există o șansă de 50% ca doi dintre acei oameni să aibă ziua de naștere la aceeași dată
Lenea este o caracteristică moștenită
Oamenii de știință din California au efectuat o cercetare care a dovedit că lenea se transmite ereditar.
Sponsored links
Animalul național al Scoției este un unicorn
Animalul național al unei țări reprezintă valorile importante pentru o națiune. Cultura scoțiană este plină de mituri, legende și superstiții. În acest sens, scoțienii și-au ales ca animal național unicornul.
Arabia Saudită importă cămile din Australia
Marea majoritate a cămilelor pe care le importă ajung pe mesele restaurantelor.
Sponsored links
Nintendo a fost fondată acum mai bine de 120 de ani
Nintendō Kabushiki-geisha este o companie japoneză multinațională de electronice și jocuri video, cu sediul central aflat în Kyoto. Nintendo este una dintre cele mai mare companii de jocuri video, dând naștere unor francize populare precum Mario, The Legend of Zelda, Metroid (seria) și Pokémon.
Dacă forezi Pământul de la un capăt la altul și sari în gaură, vei ajunge de cealaltă parte în 42 de minute
Un scenariu prezentat adesea la cursurile introductive de fizică este cel al unui „tunel gravitațional” – un tub forat de la o parte a Pământului la cealaltă prin centrul planetei. Răspunsul învățat timp de aproape o jumătate de secol pentru cât ar dura o cădere printr-o astfel de gaură a fost de aproximativ 42 de minute și 12 secunde.
Pentru construcția Titanicului a fost nevoie de 7,5 milioane de dolari. Filmul despre celebra navă a costat 200 de milioane de dolari
Sponsored links
70% din tot oxigenul de pe Pământ este produs de fitoplancton
Pe Saturn și Jupiter plouă cu diamante
Înjurăturile rostite atunci când te lovești au același efect asupra corpului uman ca un analgezic