11 Secrete pe care pielea ta și-ar dori să le știi

Aceste sfaturi despre duș, hidratare și chiar alimentație vă vor ajuta să obțineți tenul mult dorit.

Sponsored links

Nu vă frecați ochii

În această zonă, pielea este foarte subțire. Are aproximativ 0,05 mm grosime – jumătate din grosimea hârtiei pentru imprimantă – iar frecatul ochilor, cu mâinile, duce la apariția de lacrimi minuscule în capilare, făcând pielea din jurul ochilor să pară mai decolorată și mai bătrână.

Încercați să nu vă scărpinați!

În lunile mai reci, aerul uscat “fură” umezeala din stratul superior al pielii, ceea ce duce la iritație. Uscăciunea declanșează un răspuns inflamator: celulele imune, precum și proteinele pro-inflamatorii și alte enzime devin foarte active, activând astfel și receptorii de mâncărime care trimit semnale către creier. Știu că scărpinatul te face să te simți bine pentru o secundă – deoarece scărpinarea poate genera plăcerea de eliberare în centrele din creier. Dar dacă veți continua, pielea se va inflama și mai mult, ceea ce va face ca acești receptori de mâncărime să se refacă. Și vei dezvolta un cerc vicios.

Faceți dușuri mai scurte

Sponsored links

Mai ales iarna. Dușurile lungi și fierbinți îți elimină uleiurile naturale benefice care se găsesc în piele, mai ales atunci când folosești și produse de curățat cu săpun.

Nu vă spălați fața dimineața

Dacă aș putea face un anunț pentru a răspândi informația asta, ar fi tare bine: Doamnelor, nu este nevoie să vă spălați fața de două ori pe zi (mai ales dacă aveți pielea uscată). O curățare noaptea, înainte de culcare, te scapă de resturile care îți pot înfunda porii și care pot contribui la acnee. Spălarea dimineața poate elimina prea mult din uleiul natural al pielii.

Asigurați-vă că folosiți o cremă hidratantă care are ceramide

Aceste lipide apar în mod natural în stratul superior al pielii, dar în perioada mai rece a anului, este necesară o doză suplimentară. Ceramidele prind moleculele de apă și îți ajută pielea să rămână hidratată și radiantă.

Sponsored links

Hidratează-te

Pielea este o parte imensă a sistemului tău imunitar. Știai că pielea este practic linia întâi de apărare împotriva germenilor? Toate cele trei straturi ale sale – epiderma exterioară, derma mijlocie și stratul gras inferior – protejează împotriva bacteriilor invadatoare, a ciupercilor și a altor tipuri de invadatori. De aceea, hidratarea este atât de importantă. Dacă stratul exterior al pielii se usucă prea mult, se pot dezvolta mici crăpături, ceea ce duce la aspectul de piele uscată, coji cu aspecte de solzi- și sunteți mai predispusă la infecții și inflamații ale pielii.

Îți plac puloverele groase, din lână? Renunță la ele 

Lâna este puțin abrazivă. Poate declanșa chiar și o erupție cutanată severă dacă ești deosebit de sensibil.

Folosește o cremă cu factor de protecție solară pe tot parcursul anului

Sponsored links

Chiar și aplicarea unei pudre de față cu SPF ar fi mai bine decât nimic. Poate nu vă dați seama că, atâta timp cât este prezentă lumina zilei, acele raze ultraviolete sunt în jur, indiferent de vreme. În timpul iernii, pot exista până la de două ori mai multe raze UVA decât UVB. Acestea pătrund adânc în piele și contribuie la posibilitatea dezvoltării de cancer și la multe alte probleme ale pielii: riduri, petele întunecate de pe mâini și pielea lăsată a gâtului, pe care urăști să o vezi în fotografii.

Somonul îți face pielea “fericită”

Peștele este plin de omega-3, care poate ajuta la refacerea uleiurilor naturale ale pielii, precum și la combaterea inflamației. Ceva ce te ajută chiar mai mult? Adăugați broccoli lângă somon. Are o cantitate mare de vitamina C, de care celulele pielii au nevoie pentru a produce colagen, o proteină care îți face pielea fermă și suplă.

Renunță la zahăr

Știi deja că zahăr nu este bun pentru talie sau dinți, dar ar trebui să știi că are și un efect negativ asupra tenului. Moleculele de zahăr se leagă de proteinele pielii, ceea ce compromite fibrele care o mențin fermă. Astfel apar ridurile și pielea lăsată.

Încearcă să ai un somn cât mai odihnitor

Atunci când dormi, pielea își face toate “lucrările de reparații”. Pe tot parcursul zilei, pielea ta crează noi celule proaspete și le împinge pe cele moarte în sus, la suprafață, pentru a fi distruse. Acest proces de reînnoire se accelerează în timpul somnului profund. În aproximativ o lună, stratul superior al pielii va fi complet regenerat. Persoanele care au un somn neîntrerupt și odihnitor, au mai puține semne de îmbătrânire a pielii decât cele care au probleme ale somnului. Persoanele care dorm bine au mai puține riduri, o elasticitate mai bună și un aspect al pielii mai uniform. De asemenea, pielea se va recupera mai eficient de la factorii de stres și va arăta mai atractivă.

Sponsored links