Corpul uman este o adevărată enigmă. Se întâmplă atât de multe în interiorul nostru în fiecare zi, iar despre multe dintre aceste lucruri nu avem nicio idee! Noi am adunat câteva lucruri impresionante despre corpul uman care par a fi science fiction la prima vedere.
Sponsored links
Regenerare aproape completă în fiecare deceniu
În fiecare zi, aproximativ 70 de miliarde de celule mor în corpul nostru și noi nici măcar nu observăm. Un nou tract intestinal apare la fiecare 3-4 zile; celulele roșii din sânge mor la fiecare 3 luni; celulele renale se reînnoiesc în fiecare an.
În decurs de un deceniu, corpul nostru suferă o regenerare aproape completă. Unele celule trăiesc mai mult de un secol, totuși, cum ar fi neuronii.
Fiecare buric este un univers de bacterii
Sponsored links
Sună înfiorător, dar există mii de bacterii în fiecare buric și ele își creează propriul ecosistem. Oamenii de știință spun că seamănă mult cu o pădure tropicală: flora este în echilibru, iar anumite tipuri de bacterii sunt dominante. Fiecare buric are propriul set de bacterii și propriul ecosistem.
Receptorii gustativi sunt localizați în inimă
Bebelușii au extrem de multe papile gustative dar unele dintre ele dispar odată cu înaintarea în vârstă. Adulții au aproximativ 10.000 de receptori în gură – un număr care este redus la jumătate până la vârsta de 60 de ani.
Cu toate acestea, recent s-a constatat că receptorii gustului acrișor sunt, de asemenea, localizați în inimă pentru a ajuta la recunoașterea infecțiilor.
Sponsored links
Acidul stomacal poate dizolva fierul
Stomacul nostru conține acid clorhidric. După ce au încălzit acidul stomacal până la 37°С, oamenii de știință au plasat în el lamele de fier și o baterie alcalină. După 24 de ore, lama a pierdut 63% din masă, în timp ce bateria a rezistat atacului mai mult de o zi. Pentru a susține astfel de sarcini, corpul nostru trebuie să producă noi celule gastrice înainte ca acidul să le distrugă pe cele vechi.
Emoțiile creează amintiri false
Dacă ai încredere în memoria ta, avem vești proaste pentru tine. Amintirile noastre se schimbă în fiecare zi în funcție de starea noastră emoțională actuală. De exemplu, ai fost într-o călătorie grozavă cu cel mai bun prieten al tău anul trecut, dar acum ceva timp v-ați certat și ai încetat să te mai vezi cu el.
Sponsored links
Acum, amintindu-ți de călătorie, vei simți că nu a fost atât de grozav la urma urmei: creierul tău va găsi (sau chiar va inventa) ceva rău în asta, astfel încât să nu te bucuri de acele amintiri și te va face să nu îți dorești să ți le mai amintești vreodată.
Conținutul de lapte se ajustează pentru bebeluș
Laptele matern conține sute de substanțe utile care ajută copilul să crească și să-și dezvolte imunitatea. Recent s-a descoperit că laptele își modifică de fapt conținutul și consistența pentru a se adapta pentru copil în timpul hrănirii. Corpul mamei analizează saliva bebelușului pentru a-i oferi „cocktailul” de care are nevoie, schimbându-l din mers.
Suntem mai înalți și mai slabi dimineața
Sponsored links
Este cunoscut faptul că discurile intervertebrale nu sunt la fel de ferm legate unul de celălalt atunci când dormim ca atunci când suntem treji, iar până dimineața o persoană devine cu 1-2 cm mai înaltă.
Mulți vor observa, de asemenea, că dimineața nu cântărim la fel de mult ca după-amiaza. Noaptea, corpul nostru continuă să lucreze pentru a scăpa de excesul de lichid și aer, iar prin respirație și transpirație pierdem până la 2 kg pe noapte.
Când te înroșești, se înroșește și stomacul tău
Sponsored links
Oamenii de știință au susținut recent că drumul către inima unei femei trece și prin stomac. Devenim mai amabili când suntem sătui; simțim fluturi în stomac când suntem îndrăgostiți; iar atunci când o persoană se înroșește de jenă, și mucusul gastric devine roșu.
Toată lumea are vedere UV
Tratamentul cataractei include îndepărtarea lentilelor oculare, întoarcerea vederii UV la mulți pacienți (exact asta s-a întâmplat cu Claude Monet). Nu avem nevoie de această abilitate în circumstanțe obișnuite, iar natura a creat cristalinul care ne protejează ochii de razele UV. Printre mamifere, renii au o vedere UV care îi ajută să discearnă blana prădătorilor polari albi și lichenul comestibil de pe zăpadă.
Jumătate din corpul nostru este format din bacterii
Sponsored links
Cu puțin timp în urmă s-a presupus că există de 10 ori mai multe bacterii în corpul nostru decât propriile celule, dar studii recente au respins această presupunere: corpul unui om adult găzduiește 30-40 trilioane de bacterii, aproximativ egal cu numărul de celule proprii.
Cea mai mare densitate bacteriană se află în rect și de aceea fiecare defecare face ca propriile noastre celule să câștige bacteriile.
Dacă ochii tăi amestecă culori complementare, vezi alb
Nu confundați culorile complementare pe o roată colorată cu cele de pe o roată de culoare deschisă. În primul caz, dacă amestecați două culori opuse, veți obține ceva maroniu, deoarece adăugarea mai multor pigmenți înseamnă că sunt absorbite mai multe culori.
O roată de culoare deschisă este o poveste diferită: ochii tăi le percep în combinație, astfel încât devine alb. Următorul videoclip ilustrează cum funcționează. Ecranul roșu și ecranul cyan sunt comutate rapid înainte și înapoi și se pare că vedeți alb între fotografii. Cu toate acestea, dacă întrerupeți videoclipul, ecranul va fi roșu sau cyan (acest lucru nu poate funcționa pe dispozitivele mobile).