10 semne că suferi de epuizare emoțională

Te simți epuizat emoțional? Care este diferența dintre epuizarea fizică și cea emoțională? Unii spun că odată ce corpul devine atât de obosit încât nu poate obține odihna de care are nevoie, oboseala se duce spre suflet. Apoi suferiți de epuizare emoțională care poate duce la depresie, anxietate și alte tulburări mentale sau fizice.

Sponsored links

1. Oricât de mult ai dormi, te simți obosit

Mergi la culcare devreme, ai o odihnă minunată de 9-10 ore, dar totuși te simți ca și cum nu ai fi dormit deloc. Te simți letargic și devii deprimat. Când te trezești, ești la fel de epuizat ca înainte de culcare.

Ar trebui să discutați aceste probleme cu medicul dvs., deoarece afecțiuni precum sindromul oboselii cronice, lupusul și scleroza multiplă îi fac pe oameni să se simtă epuizați continuu. Dacă testele medicale nu arată că ar fi ceva în neregulă, atunci este posibil ca corpul dvs. să fie obosit din punct de vedere emoțional și fizic.

2. Ai insomnii sau dormi prea mult

Problemele legate de lipsa somnului sunt obișnuite atunci când emoțiile tale sunt puternice. Fie dormi prea mult, fie nu poți dormi deloc.

Este posibil să încercați să dormiți, dar mintea dvs. să nu se poată opri din “alergat”. Puteți rumega toate evenimentele zilei și vă temeți de lucrurile pe care trebuie să le realizați mâine. Perturbările somnului sunt un semn evident al cuiva care este epuizat emoțional.

3. Ai dureri inexplicabile în corp

Stresul poate face lucruri ciudate corpului. Când simțiți stres sau anxietate, corpul dumneavoastră crește automat nivelul de cortizol și adrenalină pentru a combate aceste sentimente. Iar când aceste niveluri rămân ridicate prea mult timp, pot provoca probleme pe termen lung.

Sponsored links

Corpul tău este conceput pentru a face față stresorilor de zi cu zi, iar unele momente de stres sunt bune, deoarece ele mențin corpul în alertă maximă, ceea ce este esențial pentru a te putea proteja într-o situație periculoasă.

Cu toate acestea, nu puteți continua să funcționați în “modul stres” tot timpul. Când ai acești hormoni care pulsează prin corp, îți pot afecta inima și mintea. Rezultatul este: dureri de cap, dureri musculare, greață, oboseală fizică și epuizare emoțională.

4. Visezi cu ochii deschiși la o escapadă

Nu este neobișnuit să îți dorești să trăiești în altă parte, unde problemele tale să nu te urmeze. O persoană care este epuizată mental ar putea face mai mult decât doar să își imagineze că merge pentru totdeauna într-un loc retras. S-ar putea ca uneori să te simți atât de la marginea prăpastiei încât să îți lași soțul/ soția și chiar copiii doar ca să poți pleca să-ți găsești liniștea.

Nu luați niciodată decizii când vă simțiți epuizați, deoarece le veți regreta mai târziu. Mintea ta nu este capabilă de astfel de alegeri atunci când se află sub o asemenea presiune.

5. Te enervezi cu ușurință și ai mereu o dispoziție proastă

Te evită enorm de mult chiar și familia ta? Urli continuu sau ești atât de iritat încât nici măcar ție nu îți place să fii în preajma ta? Te simți furios mai tot timpul și nu poți identifica motivul? Iritabilitatea este un semn evident al unei persoane epuizate psihologic.

Sponsored links

6. Emoțiile te copleșesc

Plângi mult? Poți trece într-un minut de la plâns la o stare de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat? Plânsul este normal și este un lucru sănătos de făcut, el te ajută să te descarci și să poți continua. Însă, dacă plângi continuu, atunci este un semn că substanțele chimice din creierul tău, care mențin starea de echilibru și fericire, sunt epuizate.

Principalele substanțe chimice din creier sunt serotonina, norepinefrina și dopamina. Dacă vreunul dintre aceste niveluri devine mic, atunci puteți suferi mult. Dacă emoțiile te copleșesc chiar și atunci când ești la muncă și te împiedică să îți desfășori sarcinile de zi cu zi, atunci este timpul să vezi un medic.

7. Te simți deconectat de la viață

Lumea din jurul tău pare detașată, aproape ca și cum ai privi-o prin lentile de desene animate? Unul dintre mecanismele de gestionare a corpului este să te deconectezi pentru a rămâne sănătos. S-ar putea să vă simțiți ca și cum altcineva v-a preluat corpul și încearcă să vă ruineze viața.

Fii incredibil de atent dacă începi să ai aceste sentimente, deoarece poate fi un indiciu imens că te îndrepți spre o afecțiune psihologică complexă.

8. Te simți singur

Ai mulți oameni în jurul tău și totuși te simți singur? O parte din motivul pentru care oamenii se simt singuri, chiar dacă au alte persoane în jurul lor, este pentru că nimeni nu-i înțelege. Epuizarea îți face mintea să nu mai gândească clar și s-ar putea să începi să te simți izolat.

Sponsored links

Amintiți-vă mereu că anxietatea și depresia sunt marii dușmani, deoarece vă fac să gândiți și să simțiți lucruri care nu sunt adevărate. Iar acest lucru te poate face să îi alungi pe oamenii din jurul tău pentru că ești mereu morocănos, iritat și te plângi tot timpul.

9. Nu mai poți ține pasul cu nimic

Casa ta este o mizerie, copiii au nevoie de tunsori, ai un proiect întârziat la serviciu, iar facturile nu au fost plătite luna aceasta! Nu mai poți ține pasul cu tot ce trebuie să faci. Casa și biroul dvs., care odată funcționau ca o mașină cu ulei fin, acum abia au suficient combustibil pentru a continua.

Epuizarea ta emoțională ți-a afectat toate zonele vieții și abia te mai descurci.

10. Te simți deprimat

Nu mai găsești nicio plăcere în lucrurile care odată îți aduceau bucurie și îți dorești tot mai des să te ascunzi în dormitor pentru că nu vrei să te deranjeze nimeni.

Vedeți modificări ale poftei de mâncare, programului de somn, plângeți fără motiv și vă simțiți deprimat. Depresia este o afecțiune severă care afectează peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală la fel de reală ca gripa sau răceala. Necesită modificări ale stilului de viață și tratament.

Ce poți face: 

Ia-ți timp pentru odihnă, detașează-te cât poți de des de ceea ce te stresează, fă sport, mănâncă multe legume și fructe și încearcă să privești mereu partea plină a paharului.

Sponsored links