10 Mușcături de insecte pe care oricine ar trebui să le poată identifica

Foarte puțini oameni reușesc să evite să fie mușcați de insecte. Această problemă devine și mai presantă vara. Uneori este destul de greu să identifici ce te-a mușcat. Mușcătura ar putea provoca răni, mâncărime sau chiar umflături. Există multe insecte diferite și toate transmit diferite boli, așa că este foarte important să identificați corect ce v-a mușcat.

Sponsored links

Dar nu intrați în panică! Am creat un mic ghid care vă va ajuta să identificați ce insectă v-a atacat.

1. Bărzăune

 

Zona care a fost înțepată de un bărzăune devine roșie și umflată grav. Victima simte durere foartemare, chiar mai mare decât durerea de la o înțepătură de viespe. Otrava acului este și mai toxică, deoarece insecta în sine are dimensiuni mai mari. Otrava conține histamină și acetilcolină.

Dacă victima se simte rece la nivelul membrelor, urechile și buzele devin albastre sau încep problemele de respirație, victima trebuie să vadă un medic.

2. Albină

 

Trebuie să eliminați acul care ar putea fi încă în locul atacat. Pielea devine de obicei roșie și umflată. O persoană simte o arsură, iar o durere ascuțită și o mâncărime severă apare puțin mai târziu. Dacă nu sunteți alergic, aici este sfârșitul problemelor. Cu toate acestea, dacă o persoană este alergică la otrava de albine, ar putea avea probleme de respirație, ceea ce este o problemă serioasă.

Sponsored links

3. Viespe

 

 

Simptomele unei înțepături de viespe sunt ca cele după un atac de albine. Zona înțepată devine roșie și umflată, victima simte durere, arsură și mâncărimi groaznice mai târziu. S-ar putea chiar să apară o hemoragie pe piele. O viespe poate intepa de mai multe ori. La fel ca în cazul unui atac de albine, este foarte important să știți dacă sunteți alergic, deoarece poate exista un șoc anafilactic.

4. Ţânţar

Mușcăturile de țânțari arată ca niște pete roșii umflate de mărimea unei boabe. Cel mai adesea apar în zone deschise ale corpului. Tantarii mușcă zonele in care pielea este foarte subtire si este usor sa ajungă la vasele de sange. Când mușcă, își injectează saliva în rană. Saliva conține anticoagulante care fac sângele mai subțire. Acestea fac ca pielea să se înroșească, să se irite și să se umfle.

5. Căpușă

Sponsored links

Reacția corpului la o mușcătură de căpușă este o pată roșie. Insecta poate fi în victimă mult timp, crește mai mare și bea sânge.

Cel mai rău lucru este că, căpușele infectează oamenii cu encefalită, borrelioză și multe alte boli. Dacă îndepărtați insecta din corp, dar punctul roșu nu dispare și continuă să crească, trebuie să vedeți un medic cât mai repede posibil.

6. Purice

Mușcăturile de purici pot fi ușor confundate cu alergii sau mușcături de țânțari, deoarece petele mușcate sunt de asemenea roșii și umflate. Cu toate acestea, spre deosebire de țânțari, aceste mușcături de insecte sunt foarte dureroase, iar mâncărimea este mult mai gravă.

Puricii atacă de obicei picioarele și doar o persoană care doarme poate fi o victimă. O insectă poate mușca de mai multe ori, astfel încât distanța dintre petele roșii este de obicei de la 1 la 2 cm. Puricii transmit multe infecții grave.

Sponsored links

7. Furnică

Majoritatea furnicilor nu prezintă niciun pericol pentru oameni. Cu toate acestea, furnica roșie poate cauza multe probleme. Pe petele mușcate apar inflamatii care ulterior se vor transforma în cicatrici. Otrava furnicilor conține toxine, astfel încât victima ar putea avea o reacție alergică sau un șoc anafilactic.

O mușcătură de furnică de mâncare este mai puțin periculoasă. Seamănă foarte mult cu o mușcătură de țânțar. O zonă roz apare în zona mușcată care mănâncă mult timp. În momentul mușcăturii, victima simte o durere arzătoare ca și cum ar fi fost vărsată apă clocotită pe piele.

8. Tăun

Un tăun arată ca o muscă grasă si mare. Spre deosebire de muște, clești lor mușcă foarte dureros și bea sânge uman. La început, o mică pată roșie apare nu mai mult de 0,07 inci lățime (1 mm). Apoi se umflă și începe să mănânce. Tăunii transmit diferite boli precum tularemia și antraxul, dar de cele mai multe ori atacă vite mai degrabă decât oamenii.

9. Păduche

Dacă observi mici puncte roșii care arată ca niște mușcături de țânțar în locurile în care crește părul – pe cap, pe gât și în spatele urechilor – înseamnă că ai fost mușcat de păduchi de cap sau de păduchi pubici. Dacă astfel de puncte apar pe spate, burtă, mâini sau picioare, acestea trebuie să fi fost păduchi. Mușcăturile sunt la câțiva cm distanță una de alta, iar pielea pare a fi fost străpună.

Păduchii transmit boli foarte grave, cum ar fi tifoidul.

10. Ploşniţă

Sponsored links

La prima vedere, mușcăturile de ploşniţă arată ca mușcăturile de purici sau țânțari sau o reacție alergică. Pielea devine roșie, umflată și începe să mănânce. Cu toate acestea, există o modalitate de a recunoaște „funcționarea” ploşniţelor. Mușcăturile sunt foarte apropiate unele de altele și arată ca niște drumuri mici pe piele. Ploşniţele sunt mai dureroase decât țânțarii.

Nu uitați să distribuiți articolul prietenilor apropiați!

 

Sponsored links