10 Mituri despre narcisiști ​​și de ce nu se iubesc pe ei înșiși

Cu siguranță fiecare dintre noi a întâlnit mulți oameni care erau plini de ei înșiși, cărora le pasă doar de ei și care vor să fie mereu în centrul atenției.

Sponsored links

Când ne gândim la un astfel de om, ne vine în minte portretul unui narcisist.

Acest tip de persoană este cea pe care ne-o imaginăm când ne gândim la un narcisist. Dar de multe ori, este doar o fațadă și, în realitate, nu sunt ceea ce par la suprafață.

Noi am strâns mai multe mituri despre narcisiști. Și sperăm că explicațiile noastre vă vor ajuta să înțelegeți mai bine acești oameni și să vă dați seama cum să le faceți față.

Mitul 1: Ei cred că sunt mai buni decât toată lumea

Acest lucru poate fi adevărat în cazul unor narcisiști, dar nu pentru toată lumea. Alții, dimpotrivă, au o stima de sine scăzută și simt că trebuie să-i impresioneze pe ceilalți și să încerce să le pară superiori ca mecanism de apărare. Acești oameni sunt numiți narcisiști ​​vulnerabili și au nevoie de validarea altor oameni pentru a-i face să se simtă mai bine cu ei înșiși, deoarece simt că nu sunt suficient de buni.

Sponsored links

Mitul 2: Le place să-i rănească pe alții

Narcisiștii nu fac nimănui rău în mod intenționat. Dar ei doresc ca nevoile și dorințele lor să fie îndeplinite. Și încercând să obțină ceea ce își doresc, ar putea face tot ce este necesar pentru a atinge acest obiectiv. S-ar putea să nu realizeze că, în acest proces, au rănit pe cineva.

Mitul 3: Sunt foarte buni la manipularea oamenilor

Unii ar putea crede că narcisiștii sunt maeștri manipulatori cărora le place să facă planuri sofisticate și rele și îi consideră pe ceilalți oameni ca pe marionetele lor. În realitate, ei tocmai au învățat prin încercare și control cum să obțină ceea ce își doresc. Poate însemna să știi să folosești slăbiciunile altora în avantajul lor. Așa că este important să îți creezi limite pentru a evita să fii manipulat de ei.

Mitul 4: Ei nu pot forma relații apropiate

Sponsored links

Narcisiștii pot să formeze relații apropiate, dar este adevărat că le poate fi dificil. Vor dori să primească multă dragoste și admirație, dar probabil că nu vor oferi nimic în schimb. Această relație unilaterală poate fi grea pentru alți oameni, mai ales dacă au anumite așteptări și cred că un narcisist poate fi schimbat. Dar nu este imposibil dacă partenerul are răbdare și poate arăta acceptare și înțelegere.

Mitul 5: Narcisismul poate fi sănătos

 

Unii ar putea spune că a fi puțin narcisist poate fi chiar bine pentru tine sau, mai degrabă, poți profita de pe urma asta. Această părere este întâlnită mai ales în lumea afacerilor, unde cu cât câștigi mai mulți bani, cu atât mai bine, indiferent de modul în care îi afectează pe ceilalți. Nerespectarea vieții altora nu poate fi un lucru bun. A fi narcisist de multe ori vine la pachet și cu a fi arogant, răzbunător, să te pui mereu pe primul loc și să-i faci pe ceilalți să sufere. Și aceste trăsături nu sunt deloc sănătoase.

Mitul 6: Nu sunt capabili să empatizeze

Convingerea că narcisiștii nu sunt capabili să înțeleagă emoțiile altor oameni nu este adevărată. Ei pot empatiza, dar o fac într-un mod diferit de modul în care o facem noi. Pot să citească oamenii și să-și recunoască sentimentele, dar o fac doar pentru a câștiga ceva din asta. S-ar putea chiar să pară grijulii și preocupați, dar o fac în propriul lor beneficiu, nu pentru a-i ajuta pe alții.

Sponsored links

Mitul 7: Toți narcisiștii sunt extrovertiți

Când ne gândim la un narcisist, deseori ne imaginăm pe cineva carismatic, fermecător și extrovertit. Dar nu toți sunt așa. Oamenii care au un comportament liniștit pot fi și ei narcisiști.

Mitul 8: Rețelele sociale provoacă narcisism

Rețelele de socializare nu pot transforma pe cineva într-un narcisist. Cercetările sugerează că depinde de stilul parental dacă vei deveni sau nu un narcisist. Dacă este permisiv, un copil are mai multe șanse să devină narcisist. Cu toate acestea, ceea ce pot face rețelele de socializare este să ofere acestor oameni o platformă unde pot căuta admirație și validare.

Mitul 9: Poți schimba un narcisist

Unii oameni vor să creadă că pot schimba un narcisist dacă îl susțin și îi sunt aproape. Din păcate, este foarte puțin probabil să se schimbe. Probabil că sunt conștienți că sunt narcisiști, dar s-ar putea să nu o vadă ca pe o problemă care trebuie remediată. Dimpotrivă, ar putea crede că alți oameni au probleme. Însă, cu terapie, este posibil să observați unele îmbunătățiri, deși poate fi dificil și poate dura timp.

Mitul 10: Narcisistii se adoră pe ei înșiși

De multe ori, nu dragostea de sine îi face pe narcisiști ​​să se comporte așa cum o fac, ci ura de sine. Există narcisiști ​​care sunt „îndrăgostiți” de ei înșiși, dar unele cercetări sugerează că ar fi mai corect să-i considerăm psihopați. Deci, cealaltă parte a narcisismului poate însemna de fapt auto-ura și nesiguranța.

Cunoști pe cineva care este narcisist? Cum te afectează? Aveți vreun sfat pentru cei care au un narcisist în viața lor?

Sponsored links

Sponsored links