10 Lucruri care fac Japonia să iasă în evidență față de alte țări.

Păduri luxuriante și orașe pline de viață, tradiționale, dar avansate tehnologic, Japonia este o țară în care trecutul și viitorul se întâlnesc într-o armonie perfectă. Este un pământ care se străduiește să se îmbunătățească tot timpul. Iată zece fapte care fac Japonia să iasă în evidență față de alte țări.

Sponsored links

1. Japonia experimentează în jur de 1.500 de cutremure în fiecare an, iar vibrațiile minore apar aproape în fiecare zi.

Cutremur

Există în jur de 111 vulcani activi în țară și în jur de 15 evenimente vulcanice inclusiv erupții care apar în fiecare an. Multe dintre acestea reprezintă o amenințare serioasă pentru viața umană.

Japonia este situată în „Inelul de foc”, o zonă în care se întâlnesc plăci continentale și oceanice. Din această cauză, a fost ținta a 10 dintre cele mai grave catastrofe naturale ale acestui secol.

În ciuda acestui fapt, țara rămâne rezistentă, revenind după fiecare dezastru și are a doua cea mai mare economie dezvoltată și a treia cea mai mare economie din punct de vedere al PIB nominal din lume.

2. În ciuda faptului că este una dintre cele mai mari densități ale populației umane, peste 68,55% din Japonia este acoperită de păduri.

Pădure Japonia

Sponsored links

Politica sa de gestionare a pădurilor a început în urmă cu peste patru secole, când cererea crescută de cherestea din cauza creșterii populației amenința pădurile din țară.

Un al doilea val de împădurire a fost început după cel de-al doilea război mondiala și până în prezent, atât organizațiile guvernamentale, cât și organizațiile private plantează copaci autohtoni pentru a compensa emisiile de carbon.

3. În școlile japoneze, curățenia face parte din programa școlară. Copiii începând cu vârsta de șase ani sunt învățați să curețe în cadrul activităților școlare de zi cu zi pentru a le insufla respect, responsabilitate și egalitate.

Curățenie curriculară

Unele locuri, cum ar fi curățarea băilor, vopsirea și reparațiile, desigur, sunt lăsate profesioniștilor.

4. Japonia are una dintre cele mai punctuale căi ferate din lume, cu o întârziere medie mai mică de un minut pe linia Shinkansen de mare viteză dintre Tokyo și Shin-Ōsaka în 2018.

Căile ferate din Japonia

Sponsored links

Întârzierile sunt atât de neobișnuite încât conductorul anunță scuze, iar compania feroviară poate emite chiar și un „certificat de întârziere” dacă trenul întârzie cu cinci minute. Dacă întârzie cu o oră, apare la știri.

5. Japonia are cea mai mică rată de obezitate în rândul țărilor dezvoltate din lume. Pe baza standardelor internaționale care definește un indice de masă corporală (IMC) de peste 30 de ani ca obezitate, doar 4,3 la sută dintre japonezi sunt obezi, comparativ cu 36,2 la sută dintre americani din 2019.

IMC

În 2008, Japonia a introdus o lege cunoscută sub numele de „legea metabo”, care impune cetățenilor între 40 și 75 de ani să-și măsoare talia o dată pe an pentru a menține răspândirea bolilor metabolice precum diabetul și accidentele vasculare cerebrale. Persoanele supraponderale sunt obligate să participe la cursuri de dietă și, dacă nu o fac, angajatorii lor vor fi amendați.

6. Există peste 5 milioane de automate în Japonia. Aceasta sunt aproape una la fiecare 23 de oameni din țară.

Automate

Japonezii adoră automatizarea atât de mult încât puteți găsi distribuitoare automate pentru aproape orice, inclusiv băuturi calde și reci, cărți desenate, hârtie igienică, umbrele, orez, banane și chiar ouă proaspete.

Sponsored links

7. În Japonia, multe școli și companii organizează „grupuri de plâns” pentru a-i încuraja pe elevii sau personalul lor să plângă în efortul de a scăpa de stres și de a-i ajuta să se simtă confortabil și capabili să-și împărtășească emoțiile.

Ateliere de plâns

Companiile angajează un bărbat care plânge, chipeș, care arată videoclipuri triste și șterge lacrimile participanților, iar la școli, este un profesionist cunoscut sub numele de „namida sensei” sau „profesor de lacrimi”, care găzduiește activități și prelegeri despre plâns.

8. În Japonia, copiii cu vârsta de trei ani merg cu autobuzul școlar de unii singuri și, până la cinci sau șase, învață să folosească transportul public sau să meargă până la școală fără părinții lor.

Young children

Școlile și părinții îi învață aceste abilități pe copii, astfel încât aceștia să poată fi independenți și autosuficienți. Succesul acestui sistem se datorează cartierului de încredere, care veghează asupra copiilor în același timp, permițându-le astfel un mediu sigur de învățare.

9. Rata criminalității în Japonia a fost în declin în ultimii 17 ani, de la 2,8 milioane de infracțiuni înregistrate în 2002 la mai puțin de un milion în 2017.

Crima Japonia

Ciudat, populația demografică în creștere a celor care se găsesc vinovați este vârstnică, japonezii de peste 65 de ani comițând infracțiuni de patru ori mai mult decât înainte.

10. Speranța medie de viață în Japonia este una dintre cele mai ridicate din lume la 84,5 ani, comparativ cu 78,9 ani în Statele Unite în 2018, conform Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

centenari

Oricine împlinește 100 de ani în Japonia este onorat de premier cu o cupă de argint veritabil, o tradiție care a început în 2009.

Însă, de atunci, a existat o creștere atât de dramatică a numărului de centenari, încât guvernul a trebuit să treacă la cupele cu argint placat în 2016. Începând cu 2019, sunt aproape 70.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani.

Sponsored links

Ce crezi că face Japonia o țară uimitoare? Spuneți-ne în comentarii pe facebook.

Sponsored links