10 Greșeli parentale care pot lovi ca un bumerang câțiva ani mai târziu

Nu este ușor să fii părinte. Conform unui studiu, greșelile pe care părinții le fac, cum ar fi faptul că sunt prea protectori vor avea un impact major direct asupra copiilor mai târziu, când vor deveni adulți.

Sponsored links

Cu siguranță fiecare părinte își dă toată silința pentru a își crește cât mai bine copilul, dar din păcate fac unele greșeli fără să își dea seama că îi va afecta pe copii târziu în viață.

Acestea sunt greșelile pe care majoritatea părinților le fac și nici măcar nu își dau seama cât de mult îl pot afecta pe copil mai târziu în viață.

1. Îți ții copilului într-o zonă de confort permanent

Mulți părinți își țin copiii în zona de confort. Și iau adesea decizii pentru ca aceștia să fie mereu în siguranță, chiar și atunci când copilul ar avea nevoie să intre în anumite probleme, pentru a ști mai târziu în viață cum să se descurce singur și să le facă față cu brio.

A fi genul de părinte care nu îl lasă pe copil să facă nimic și să iasă, să descopere, să încercea anumite lucruri, poate avea un impact negativ asupra copilului. Acesta va deveni un adult temător, incapabil să își ia singur propriile decizii, sau să-și asume riscuri, ceea ce îi poate afecta atât cariera cât și întreaga viață.

Sponsored links

2. Nu îți ții promisiunile pe care i le-ai făcut

Un studiu a descoperit că copiii mici simt că ar trebui să-și țină promisiunile. De asemenea, se așteaptă ca alții să-și țină promisiunile. Acestea fiind spuse, există situații în care părinții promit unui copil recompense sau acțiuni pe care mai apoi nu le îndeplinesc. Acest lucru poate face copilul să ceadă că mama sau tatăl lui uită sau este chiar inconsecvent.

Acest lucru îl poate determina ca mai târziu să devină un adult care are probleme de încredere sau este înclinat să se concentreze pe plăceri imediate sigure, mai degrabă decât să aștepte recompense pe termen lung.

3. Nu îi încurajezi curiozitatea

Copiii sunt dornici să descopere și să învețe. Pentru un copil, lumea este un loc de descoperit, iar natura însăși va ridica o mulțime de întrebări. Copiii pun enorm de multe întrebăi părinților. Dar, din păcate, uneori, din cauza unei rutine zilnice nebunești, răspunsul la o întrebare de genul „De ce plouă?” ar putea fi: „Așa stau lucrurile”.

Sponsored links

Acest tip de răspuns ar putea suna ca și cum îi pui o barieră copilului tău și nu îi încurajezi curiozitatea, iar asta îl poate face să se simtă descurajat și să se complacă în gândirea critică. Mai târziu în viață, acest lucru ar putea face din el un adult care nu este interesat de știință sau de înțelegerea modului în care funcționează lucrurile.

4. Nu îi ceri scuze

Cu siguranță ai țipat cel puțin o dată la copilul tău, sau te-ai enervat și ai acționat impiulsiv, din cauza stresului, dar este foarte important să îți ceri scuze când reacționezi în mod exagerat față de copilul tău. Calmează-te, respiră profund și vorbește sincer cu copilul tău. Spune-i că ai greșit și că îți pare rău pentru acțiunile tale.

A nu face acest lucru atunci când ai greșit în mod clar poate emite o imagine a cuiva căruia nu-i pasă de sentimentele altora sau care nu își recunoaște greșelile. Acest lucru ar putea crea un adult care ignoră sentimentele celorlalți și nu îi va păsa dacă rănește pe cineva cu comportamentul său.

5. Nu îl lași să își exprime emoțiile

Sponsored links

Ceea ce ar trebui să înțeleagă părinții este că folosirea disciplinei pentru a asigura un comportament bun al copiilor este un lucru, iar îmblânzirea emoțiilor lor este cu totul altă fiară. De asemenea, părinții ar trebui să evite să minimizeze emoțiile copilului spunând lucruri precum „Bărbații nu plâng” sau „Nu face o dramă” și așa mai departe. Reproșarea emoțiilor unui copil poate duce la afectarea funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria. Pentru a crește un adult sănătos, asigurați-vă întotdeauna că nu îi suprimați emoțiile, ci mai degrabă, le înțelegeți sentimentele.

6. Nu îi accepți opinia

Unii părinți încheie fiecare ceartă sau cerere a copilului lor cu „pentru că așa spun eu”. Ei nu vor recunoaște părerea copilului lor într-o chestiune care îi implică. Părinții ar trebui să-și amintească că a oferi copiilor o voce pentru a-și exprima opiniile este o modalitate prin care ei se simt împuterniciți și responsabili pentru propriile decizii. Ignorarea acestui lucru poate duce la a crea un adult care s-ar putea abține să se exprime sau să simtă că nu are nimic important de adăugat.

7. Oferi întotdeauna totul copilului tău

Dacă copilul tău spune că vrea o jucărie și tu i-o oferi imediat, sunt șanse să fie răsfățat. Luându-i copilului tău tot ceea ce își dorește, îi poate da impresia că lucrurile vin ușor și nu trebuie să muncești din greu pentru ele. Acest lucru este valabil și pentru ecompensele pentru care nu trebuie să depună vreun efort. Făcând această greșeală, părinții ar putea crește un adult care se așteptă să primească totul fără să depună vreun efort.

8. Încurajezi comportamentul inadecvat

Să presupunem că, ca părinte, vezi copilul tău ironizând un alt copil. Ce ai face? Unii și-ar lua fiul/fiica deoparte și le-ar spune să-și ceară scuze pentru că sunt răi. Alții ar râde și ar permite situației să continue.

Lucrul rău la această greșeală este că copilul va înțelege că părintele este de acord cu acest tip de comportament și va continua să o facă, deoarece acțiunile sale nu au fost corectate. Acest lucru ar putea duce la crearea unui adult care este iresponsabil față de acțiunile sale sau care se comportă urât cu alte persoane.

9. Îi spui „nu” la orice

Sponsored links

 

Unii părinți pot fi prea stricți. Unii părinți spun nu la orice. Deși este important să respectați regulile și să aveți un comportament bun, a spune „nu” la majoritatea ideilor și dorințelor se poate reflecta asupra unui copil care va crește fie simțindu-se respins emoțional, fie dorind să se abțină de la a le spune părinților informații despre propria sa viață, de teama de a fi respins.

10. Ești un exemplu negativ pentru copilul tău

Copiii vor învăța cu ușurință ceea ce îi învață adulții. Acest lucru este valabil în cazul lucrurilor legate de învățarea socială, abilități diferite, fapte bune și, de asemenea, lucruri rele. Dacă un părinte este obișnuit să aibă o atitudine rea față de ceilalți, să-i trateze rău pe ceilalți sau să folosească înjurături, sunt șanse ca copiii lor să înțeleagă că acest tip de comportament este acceptabil și îi vor imita. Pentru a nu se confrunta pe viitor cu acest tip de comportament rău, părinții ar trebui să fie un exemplu pentru copiii lor.

Ce greșeli parentale credeți că au cel mai mare impact asupra creșterii copiilor? Ai experimentat vreuna dintre ele? Dacă ai copii, care este singura greșeală la care ai tendința să fii atent?

Sponsored links