10 femei care ne-au schimbat viața în bine, dar nu au rămas în istorie

Aproape 5 miliarde de oameni din lume dețin un computer, dar ceea ce poate nu știți este că în spatele creării primului computer stau 6 femei. Din păcate, la fel ca și aceste 6 femei, femeile inventatoare sunt adesea trecute cu vederea în istorie. Multe dintre articolele noastre zilnice de uz casnic au fost inventate de femei, de la plăcile de îndreptat părul până la scutece, dar mulți dintre noi nici măcar nu știm asta. Să schimbăm acest lucru, să se știe al cui este meritul pentru toate lucrurile care astăzi ne fac viața mai ușoară! Noi apreciem femeile talentate care au dovedit că orice este posibil prin munca și invențiile lor inovatoare.

Sponsored links

1. Un leac pentru lepră

Inventat de: Alice Ball

Această tânără chimistă a găsit tratamentul pentru lepră prin injectarea de ulei de chaulmoogra în pacienții săi. Acest lucru a dus la eliberarea oamenilor din coloniile de leproși, dar, din păcate, nu a văzut niciodată impactul pe care îl avea munca ei. În 1916, a murit brusc de o boală la vârsta fragedă de 24 de ani.

După moartea ei, președintele universității la care ea studia a continuat cercetările ei și și-a luat tot meritul, deoarece el este acum adesea amintit ca prima persoană care a vindecat lepra.

2. Primul ginecolog din lume

Sponsored links

Cine: Trotula din Salerno

Această femeie din secolul al XI-lea a trăit în Italia și a scris mai multe texte despre starea de sănătate și bolile femeilor. Munca sa a fost extrem de importantă timp de secole, cu toate acestea, mulți oameni au susținut că a fost publicată de un bărbat, nu de Trotula din Salerno. Unii chiar au sugerat că cărțile ei au fost scrise de mai mulți oameni și că ea nu a existat niciodată, deoarece a fost femeie medic.

3. Scutece impermeabile și de unică folosință

Inventat de: Marion Donovan

Această mamă ingenioasă a venit cu ideea de succes a scutecelor impermeabile, brevetându-și munca în 1951. În acel moment au fost un mare succes, dar când a inventat o versiune de unică folosință, toți producătorii au respins noul design.

Sponsored links

Cu toate acestea, în 1961, Victor Mills a fondat compania Pampers. A reușit să producă scutece de unică folosință și Marion a fost uitată repede, Pampers devenind emblema scutecului modern.

4. Cântărețul original al melodiei „Hound Dog”

10 Women Who Changed Our Lives for the Better but Were Written Out of History

Cântată de: Willie Mae Thornton

Aceasta este probabil una dintre cele mai faimoase melodii cântate de Elvis Presley, cu toate acestea, el nu a fost primul care a cântat-o. A fost cântată inițial de cântăreata și compozitoarea de blues, Willie Mae „Big Mama” Thornton. A ajuns în topul R&B în 1953, vânzând 2 milioane de exemplare. Cu toate acestea, ea a câștigat doar 500 de dolari din această piesă de succes.

Câțiva ani mai târziu, Elvis și-a luat melodia și a adaptat-o ​​pentru un public mai larg. A devenit instantaneu un hit și l-a ajutat să devină o stea, aducându-i destul de mulți bani. Willie Mae a murit în 1984 în sărăcie.

Sponsored links

5. Placa de păr

Inventat de: Ada Harris

Plăcile de îndreptat părul au fost inventate pentru prima dată încă din anii 1890. Ada Harris și-a brevetat invenția în 1893, dar Marcel Grateau este adesea creditat pentru invenția sa. Acest lucru se poate datora faptului că Marcel Grateau a ajuns la faimă mai devreme prin invenția sa, ondulatorul de păr în 1852.

Ada nu a avut niciodată prea mult succes sau recunoaștere pentru invenția sa, mai ales după ce doamna C.J. Walker a inventat piaptănul fierbinte, care funcționa similar cu placa pentru îndreptare a părului.

6. Ficțiune hipertext

10 Women Who Changed Our Lives for the Better but Were Written Out of History

Inventat de: Judy Malloy

Ficțiunea hipertextuală este o carte online în care cititorii pot da click pe părți din poveste în orice ordine doresc să reformuleze narațiunea. Ea a publicat prima poveste de acest gen în 1986, cunoscută sub numele de ”Unchiul Roger”.

Cu toate acestea, un romancier numit Michael Joyce este amintit de mulți ca inventatorul ficțiunii hipertext cu povestea sa, ”după-amiaza”, o poveste, care a fost publicată cu 5 ani mai târziu, în 1990. În 1992, un critic de carte din New York Times l-a numit pe Michael Joyce „ bunicul” ficțiunii hipertextuale, cimentându-l în istorie ca inventator al acesteia și trecând-o cu vederea complet pe Judy.

7. Fotografie botanică în timp

10 Women Who Changed Our Lives for the Better but Were Written Out of History

Sponsored links

Inventat de: Henderina Scott

Această botanistă a fost printre primii care au folosit fotografia pentru a înregistra mișcările plantelor pentru studiile sale. În jurul anului 1903, ea a realizat un scurtmetraj care a arătat dezvoltarea florii, Sparmannia africana, pe care a arătat-o ​​Societății Horticole Regale. Acesta este singurul merit pe care l-a primit pentru utilizarea fotografiei pentru realizarea unui film.

Fotografia botanică a plantelor este creditată lui F. Percy Smith, nu botanistei Henderina. În perioada 1911-1912, el a folosit fotografii time-lapse pentru a înregistra mișcarea florilor în Yosemite. Acest lucru i-a dat merit ca pionier al imaginilor time-lapse pentru studiul științific al plantelor.

8. Mamifere pitice dispărute

10 Women Who Changed Our Lives for the Better but Were Written Out of History

Descoperit de: Dorothea Bate

Această paleontologă a făcut unele dintre cele mai mari descoperiri cu privire la viața preistorică datorită muncii sale pe fosile la începutul secolului al XX-lea. Fiind una dintre primele femei angajate la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, ea a descoperit mai multe specii dispărute, precum și dovezi ale nanismului și giganticismului mamiferelor antice.

Din cauza vremurilor, munca ei nu a fost recunoscută pe scară largă pentru progresele sale incredibile. A rămas în mare parte necunoscută și cu puține merite recunoscute, chiar dacă descoperirile ei sunt încă relevante pentru arheologi și paleontologi astăzi.

9. Semnalizări

Inventat de: Martha Coston

Această inventatoare a adus o contribuție importantă cu flacăra Coston, utilizată pentru a comunica atunci când oamenii erau pe mare. Ea și-a brevetat designul în 1859 după moartea soțului ei. Folosind caietele sale, ea și-a finalizat cercetările și ne-a dat semnalul luminos. Cu toate acestea, la acea vreme, nu i s-a acordat meritul care i se cuvenea, întrucât a fost vândută pentru brevetele sale și alte servicii cu mii de dolari.

Sponsored links

10. Primul computer electronic

Programat de: 6 femei

Computerul ENIAC a fost primul computer electronic și a fost construit între 1943 și 1945. 6 femei au dat viață mașinii ca programatori principali: Kay McNulty, Betty Jennings, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Fran Bilas și Ruth Lichterman. În ciuda acestui fapt, John Mauchly este foarte des creditat pentru invenția computerului care a schimbat viața așa cum o știam.

Sponsored links