Ficatul tău este un organ remarcabil. Este singurul care se poate regenera singur. Cu toate acestea, dacă aveți un stil de viață și o dietă care îi limitează capacitatea de a rămâne sănătos, atunci afectarea ficatului se va întâmpla mai repede decât se poate regenera organul. Aceasta devine o situație periculoasă și care pune viața în pericol.
Sponsored links
În timp ce alcoolul este unul dintre cele mai periculoase ingrediente care provoacă leziuni permanente ale ficatului, există și altele care, de asemenea, nu ar trebui trecute cu vederea. Există anumite medicamente, alimente și suplimente care ar trebui fie evitate, fie luate cu moderație și prudență.
După cum se spune, tot ce-i prea mult, strică. Așa că, iată cele 12 dintre acele ingrediente comune care își fac loc în multe gospodării sub formă de medicamente și suplimente care vă afectează încet ficatul.
1. Doze mari de fier
Suplimentele de fier pot fi prescrise de medic în cazul deficiențelor și afecțiunilor anemice, însă prea mult vă poate afecta grav ficatul. Motivul principal pentru acest lucru este că organismul tău nu poate elimina excesul de fier și ajunge în diferite organe, țesuturi și mai ales în ficat. Excesul de fier vă poate cicatriza ficatul și chiar poate provoca ciroză hepatică, care este o formă mai severă de afectare a ficatului, care duce la deteriorare și funcționare defectuoasă. Acest lucru poate duce în cele din urmă la cancer la ficat.
Potrivit Consiliului Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Australia, recomandarea standard este de maximum 45 mg de fier pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani. În cazul excesului de fier, sau starea de hemocromatoză atunci când este detectată precoce poate fi tratată, dar dacă nu este depistată la timp, poate duce la complicații periculoase precum cancerul de ficat.
2. Suplimente
O varietate de alimente într-o dietă sănătoasă îți va oferi toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie zilnic. În cazul unor deficiențe, vi se pot prescrie suplimente, dar evitați suplimentele cu doze mari fără recomandarea medicului, deoarece acestea ar putea avea efecte secundare puternice.
Ele ar putea avea, de asemenea, interacțiuni cu alte medicamente care ar putea fi cu adevărat dăunătoare pentru ficatul tău. Ceea ce ar trebui să faceți este să notați diferitele suplimente pe care le luați, inclusiv ceaiuri din plante, remedii din plante, vitamine și suplimente nutritive și să le discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea ce ar trebui evitat.
3. Țigări
Nu este nevoie de știință pentru a înțelege că fumatul ucide și, pe lângă faptul că dăunează plămânilor, dăunează și ficatului. De asemenea, poate crește riscul de cancer hepatic și poate reduce capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism, care este sarcina principală a ficatului. Acest lucru vă face vulnerabil la efectele secundare periculoase ale medicamentelor asupra ficatului.
4. Canabis
Dacă sunteți un consumator frecvent de canabis, atunci aveți, de asemenea, un risc ridicat de afectare a ficatului. Potrivit cercetărilor, canabisul suprimă sistemul imunitar și crește șansele de îmbolnăvire. Cei cu hepatită C care folosesc canabis își măresc riscul de fibroză severă care duce la ciroză hepatică.
Poate ați auzit că canabisul este bun într-o oarecare măsură ca tratament și efecte secundare ale hepatitei, dar trebuie să înțelegeți că acest lucru vă poate dăuna mai mult decât vă face bine. Dat fiind faptul că există mai multe articole, cercetări și site-uri web care susțin utilizarea canabisului pentru boli fără efecte asupra ficatului, există și cercetări care spun contrariul. Accentul aici este pus pe pacienții cu hepatită C, care ar trebui să fie atenți când folosesc canabis. Indiferent de rezultate și verdicte, consultați întotdeauna mai întâi medicul pentru a cântări argumentele pro și contra înainte de a lua ceva nou.
5. Droguri ilegale
Aproape toate drogurile ilicite sunt întotdeauna dure pentru ficat. Deși morfina și heroina nu au fost observate ca toxice pentru ficat, ele pot fi atunci când sunt amestecate cu alte substanțe.
Sponsored links
Cel mai mare vinovat al bolii hepatice induse de medicamente este utilizarea frecventă a consumului de droguri intravenoase care promovează infecțiile și boli precum hepatita B și C. Ciupercile magice sau ciupercile halucinogene conțin și substanțe chimice care nu pot fi tolerate de ficat. Amfetaminele, cocaina și ecstasy sunt toate extrem de toxice pentru ficat, care pot provoca chiar insuficiență hepatică.
6. Remedii pe bază de plante
Aveți grijă când vedeți promoțiile diferitelor suplimente din plante. Nu întotdeauna astfel de suplimente sunt în întregime benefice pentru sănătate. Deși ar putea fi bune pentru o anumită afecțiune, ar putea fi periculoase pentru ficat. Mai jos este lista suplimentelor comune din plante toxice pentru ficat.
Arpaș, Cohosh negru
Chaparral, Comfrey
Creozot Bush, Germander
Ceai Gordoloba Yerba, Greasewood
Greater Celandine, False Pennyroyal
Ceai de Bush de Jamaica, Jin Bu Huan
Ceai Kombucha, Vâsc
Sho-Saiko-To, ulei de Pennyroyal (ulei de mentă)
Sassafras, Senna, Skullcap
Valeriană combinată cu cameleon
7. Ginseng chinezesc
Acest lucru poate fi o surpriză pentru mulți care ar putea simți că ginseng, super-ierba, este bun pentru aproape orice. Derivat din Panax Ginseng, se găsește mai ales în Coreea, Siberia și China. Poate că nu a fost implicat în leziuni hepatice, dar are potențialul de a provoca interacțiuni semnificative din combinațiile de medicamente și plante care provoacă leziuni hepatice.
Cum provoacă ginseng leziuni hepatice
Sponsored links
Studiile au arătat cum ginseng poate crea o afecțiune care duce la probleme hepatice. Diverse grade de interacțiune medicament-plantă din ginseng s-ar putea transforma în leziuni hepatice la 3 luni după consum, la pacienții la care nu a fost observată nicio intoleranță anterioară. Odată ce medicația a fost reluată fără ginseng, toleranța fără probleme a fost reluată.
8. Doze mari de vitamina A
50% până la 80% din vitamina A a organismului este stocată în ficat. Astfel, dacă consumi prea multă, îți poate afecta ficatul. Doza zilnică maximă depinde întotdeauna de vârstă și sex, unde limita de siguranță este de 3000 mcg pentru adulți. Acest lucru ar trebui să fie mai mic pentru cei cu probleme de colesterol, boli hepatice existente, malnutriție proteică și consum excesiv de alcool.
9. Medicamente pe bază de rețetă
Majoritatea medicamentelor sunt metabolizate în ficat, deoarece organul joacă un rol major în procesarea unor astfel de medicamente cu niveluri ridicate de toxine. Cei care sunt mai puternici ca nivel de toxicitate decât alții sunt corticosteroizii-medicamentul cu steroizi, codeina, tetraciclina, benzodiazepinele precum valium (diazepam) și Restoril (Temazapam), care trebuie luate cu precauție. Medicamentele trebuie luate întotdeauna numai la recomandarea medicului. Cele mai multe dintre dozele prescrise ale acestor medicamente sunt sigure pentru cei fără probleme hepatice avansate.
10. Paracetamol
Paracetamolul prescris în doza recomandată este relativ sigur pentru cei care suferă și de probleme hepatice. Dar! Luarea prea multă o dată sau a dozelor mari pentru perioade lungi de timp poate afecta ficatul. Respectați întotdeauna doza prescrisă de medicul dumneavoastră.
De ce este rău să iei paracetamol
Sponsored links
Cei cu probleme hepatice nu trebuie să depășească niciodată 2000 mg de paracetamol într-o zi. Cei obișnuiți să ia paracetamol și să bea alcool în mod regulat prezintă un risc crescut de boli hepatice. Când consumați alcool în timp ce luați paracetamol, medicamentul este descompus diferit în cazul în care un produs secundar toxic se acumulează în ficat care distruge celulele hepatice. Dacă sunteți obișnuit să beți, consultați întotdeauna un medic când aveți nevoie de paracetamol.
11. Diverse medicamente fără prescripție medicală
Medicamentele OTC trebuie luate întotdeauna cu precauție și nu trebuie să depășiți niciodată doza. Medicamente precum paracetamolul și medicamentele AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) precum Advil și diclofenacul sunt toate periculoase pentru cei cu boli hepatice.
12. Consumul de prea multă sare
Consumul prea multă sare poate crește tensiunea arterială, dar poate provoca și ficat gras. Aportul de sare ar trebui să fie limitat la 2300 mg pe zi, adică aproximativ o linguriță. În plus, ar trebui să citiți întotdeauna conținutul de sare de pe etichetele alimentelor procesate și ambalate, cum ar fi slănină, carne și cârnați.
13. Alți factori care vă afectează ficatul
Pe lângă toate elementele menționate aici, există și alți factori care vă afectează ficatul, cum ar fi obezitatea și creșterea în greutate. Alimentele grase și alimentele saturate sunt, de asemenea, vinovate care provoacă leziuni hepatice atunci când sunt consumate în exces. Respectați o dietă sănătoasă și faceți exerciții fizice pentru a vă proteja ficatul.