10 descoperiri arheologice uimitoare care au fost pur întâmplătoare

Arheologii își dedică viața pentru a dezlega istoria materială a lumii noastre. Cu toate acestea, unele descoperiri sunt făcute de oameni de rând care nici măcar nu au realizat ce s-a întâmplat. Imaginați-vă că găsiți o intrare în catacombele antice în curtea dvs. – cât de uimitor este asta?

Sponsored links

Noi am făcut o listă cu astfel de descoperiri accidentale, dintre care unele au avut un impact profund asupra istoriei. Pregătiți-vă pentru a le descoperi și voi!

10. Un fermier a descoperit un mamut de lână gigantic 

10 Amazing Archaeological Findings That Were Purely Accidental

James Bristle și un alt prieten de-al său, tot fermier, săpau în câmpul lor de soia ca de obicei, când și-au dat seama că au lovit ceva. Nu a fost altceva decât descoperirea unui mamut gigantic de 15.000 de ani, care i-a luat prin surprindere. Incidentul a avut loc în 2015 în sudul Michiganului, unde au fost găsite un craniu și doi colți împreună cu vertebrele.

Această descoperire poate modifica data primelor semne de existență în America. Examinând rămășițele, renumitul expert în mamuți, Daniel Fisher, de la Universitatea din Michigan, a confirmat că e posibil ca acesta să fi fost ucis de oameni, demonstrând astfel că oamenii au existat chiar înainte de era Clovis, o teorie care se află încă în stadiul său incipient.

Sponsored links

9. Un muncitor a dezgropat întâmplător comoara lui Childeric 

10 Amazing Archaeological Findings That Were Purely Accidental

Imaginea pe care o vedeți mai sus este un inel cu siglă care face parte din comoara lui Childeric. Este un inel de aur greu cu diametrul de 27 mm, ceea ce indică faptul că Childeric avea degete mari și grase. Această descoperire nu este una recentă.

În 1653, un muncitor pe nume Adrien Quinquin săpa pe terenul bisericii Saint-Brice din Tournai când, în loc de pământ, a găsit monede de aur.

În afară de CHILDERICI REGIS, inelul din imagine, a mai găsit o sută de monede, săbii din aur, accesorii și catarame de aur pentru hamul cailor, o făclie de aur, un cap de taur de aur și 300 de albine de aur.

Sponsored links

8. Omul Grauballe: o mumie unică

10 Amazing Archaeological Findings That Were Purely Accidental

Era o turbărie normală în care muncitorii săpau pentru a scoate turba, când dintr-o dată unul dintre muncitori și-a dat seama că a găsit altceva. Și anume, mumia Omului Grauballe, ale cărui păr și unghii erau intacte chiar și după atâtea secole. Această mumie a fost prima care a fost complet conservată cu întregul corp.

Datează de la sfârșitul secolului al III-lea î.Hr. și a fost cercetată de mai multe ori de la descoperirea sa. În 1955, corpul a fost mutat la Muzeul Moesgaard de lângă Aarhus pentru expunere publică. De asemenea, degetele sale erau la locul lor, astfel încât oamenii de știință au putut să-i ia amprentele.

7. Au existat de fapt hobbiții?

10 Amazing Archaeological Findings That Were Purely Accidental

Sponsored links

O echipă de arheologi din Australia și Indonezia căutau dovezi ale migrației umane din Asia în Australia. Dar descoperirea hobbiților a fost un eveniment complet neplanificat și i-a luat prin surprindere, deoarece au găsit un schelet complet al unui hominid.

Ar putea fi hobbiții oamenii moderni deformați? Sau erau o cu totul altă specie? Misterul nu a fost încă complet rezolvat, dar multe au fost clarificate. O echipă de cercetători a descoperit un schelet al unei femei în peștera Liang Bua de pe insula Flores, Indonezia, în 2003.

Examinându-l îndeaproape, au ajuns la concluzia că femeia trebuie să fi avut o statură mică, dar și mai misterios a fost faptul că femeia avea un creier neobișnuit de mic. Unii spun că această specie a făcut parte din nanismul evolutiv. Cu toate acestea, multe întrebări sunt încă fără răspuns legate de ce specie de specia care este strămoșul lor.

6. Vilă romană în curtea din spate?

10 Amazing Archaeological Findings That Were Purely Accidental

Sponsored links

A fost un noroc pentru designerul britanic de covoare, Luke Irwin, când  le-a cerut electricienilor care lucrau în curtea sa să așeze cabluri subterane. Săpătura a dus la descoperirea unei vechi vile romane. La fel ca Irwin, chiar și arheologii au fost uimiți de această descoperire.

În timpul săpăturii, s-a găsit un strat dur de 18 centimetri sub suprafață, care avea bucăți de mozaic vizibile foarte clar. Potrivit arheologilor, aceasta este o descoperire cheie similară cu Chedworth și ar putea deschide o vastă bază de cunoștințe despre istoria britanică, ca fiind dominată de romani.

5. Doi turiști s-au lovit de Otzi, Omul de Gheață

Doi turiști germani făceau drumeții la pasul montan Hauslabjoch și Tisenjoch când au făcut descoperirea. A fost cea mai veche mumie umană naturală cunoscută din Europa, despre care au crezut prima dată că este trupul decedat al unui alpinist. Mumia a fost găsită în septembrie 1991 în Alpii Ötztal, ceea ce i-a dat porecla de Otzi.

Sponsored links

Descoperirea a fost semnificativă, deoarece a făcut lumină asupra europenilor calcolitici (epoca cuprului). O altă poveste interesantă despre Otzi este că câteva persoane implicate în descoperirea sa au murit în circumstanțe misterioase, sugerând că Otzi ar fi blestemat. Cu toate acestea, dacă ascultăm oamenii de știință, nu puțini, ci sute de oameni au cercetat mumia și sunt absolut bine.

4. Orașul subteran Derinkuyu: o rețea incredibilă de tuneluri

10 Amazing Archaeological Findings That Were Purely Accidental

În 1963, când un bărbat a descoperit o structură misterioasă în spatele uneia dintre camerele casei sale, arheologii au fost chemați pentru investigații suplimentare, a fost găsit un întreg pasaj de tuneluri care acum este cunoscut în mod popular sub numele de orașul subteran Derinkuyu.

Se crede că orașul a fost construit în epoca bizantină pentru a proteja locuitorii de musulmani-arabi în timpul războaielor arabo-bizantine. Aceste tuneluri au fost folosite în mare măsură de nativii creștini și se spune că au oferit adăpost și le-au oferit mâncare, salvând aproape 20.000 de oameni.

Sponsored links

Orașul subteran este situat în districtul Derinkuyu din provincia Nevșehir din Turcia și este deschis publicului din 1969.

3. Impresionantele picturi rupestre din peștera Lascaux

 

Marcel Ravidat, în vârstă de 18 ani, a descoperit intrarea uimitoare în Lascaux. Împreună cu trei prieteni au văzut că pereții peșterilor erau plini de reprezentări ale unor animale. Ravidat a fost recunoscut ulterior pentru descoperirea sa.

Peștera a fost deschisă publicului larg pe 14 iulie 1948. Cu toate acestea, din cauza poluării aerului, a prafului și a expunerii la dioxid de carbon, picturile au început să-și piardă forma originală. S-a decis apoi închiderea atracției pentru turiști. Picturile au fost apoi readuse la forma lor originală și a fost pus în aplicare un sistem strict de monitorizare zilnică. Aceste picturi descriu în mare măsură epoca paleoliticului superior.

2. Inscripția lui Jehoash

Această descoperire a inscripției lui Jehoash a fost înconjurată de mai multe controverse atunci când a fost descoperită pentru prima dată într-un cimitir musulman de lângă Muntele Templului din Ierusalim. Odată ce inscripția a fost tradusă, s-a dezvăluit că vorbea despre reparațiile făcute templului din Ierusalim de către Jehoash.

Controversa era dacă inscripția este autentică sau este o falsificare modernă. Autoritatea pentru Antichități din Israel ridicase îndoieli cu privire la autenticitatea sa.

1. Marea Galileii, barca sub un lac

10 Amazing Archaeological Findings That Were Purely Accidental

Doi pescari din Kibbutz Ginnosar, frații Moshe și Yuval Lufan, erau arheologi amatori, dornici să găsească artefacte din trecutul Israelului. Atunci când apa s-a retras drastic în marea Galileii din cauza unui tiraj, o barcă a fost expusă și a atras atenția fraților.

O echipă de experți a întreprins lucrarea de recuperare a bărcii care a durat 12 zile și nopți. Barca a fost o descoperire semnificativă, deoarece nu numai că a descris tipul de barcă folosită de evrei în epoca antică, dar s-a presupus, de asemenea, că este genul de barcă pe care a folosit-o Isus. Aceste tipuri de bărci sunt menționate de mai multe ori în Evanghelii.

Bonus: cai și căruțe în mormântul dinastiei Zhou

Oamenii de știință și arheologii consideră că această groapă de înmormântare a aparținut uneia dintre familiile nobile ale statului Zheng (806-375 î.Hr.).

Săpătura a fost efectuată în centrul Chinei, în orașul Xinzheng, unde au fost găsite zeci de căruțe și aproape 100 de schelete de cai, vechi de 2400 de ani. Unul dintre punctele culminante ale acestei săpături a fost descoperirea unui car care avea 2,4 m lungime și aproximativ 1,7 m lățime, care era împodobit cu bronz și oase.

Ați dat peste ceva antic și unic pe care l-ați crezut că ar putea aparține istoriei lumii? Vă rugăm să ne împărtășiți cu noi în comentariile de mai jos.

Sponsored links