Cele mai vechi 10 civilizații antice care au existat vreodată pe Pământ

În cursul evoluției umane, practica de a trăi într-un grup cu înțelegere reciprocă și dependență a devenit un stil de viață foarte util și practic, iar din grupuri mici izolate s-au format comunități mai mari. Apoi au venit societăți care în timp au devenit civilizații. Modul în care mentalitatea și psihologia umană au condus la această dezvoltare este încă un subiect popular în rândul istoricilor și antropologilor și o discuție majoră pentru o altă zi. Deocamdată, să vorbim despre unele dintre cele mai vechi civilizații care au existat vreodată în lume. Vorbim despre civilizațiile despre care știm că au existat în realitate, spre deosebire de cele care sunt învăluite în mituri precum Atlantida, Lemuria și Rama pentru a numi doar câteva. Pentru a enumera corect cele mai vechi civilizații în ordine cronologică, este necesar să ne întoarcem chiar la leagănul civilizației.

Sponsored links

10. Civilizația Inca

Numele civilizației: civilizația incană
Perioada: 1438 d.H.-1532 d.Hr.
Locația originală: Peru
actuală Locația actuală: Ecuador, Peru și Chile
Repere majore: Cel mai mare imperiu din America de Sud în era precolombiană

Imperiul inca a fost cel mai mare imperiu din America de Sud în era precolumbiană. Această civilizație a înflorit în zonele actuale din Ecuador, Peru și Chile și a avut centrul său administrativ, militar și politic la Cusco, care se află în Peru-ul actual.

Civilizația incană a fost o societate bine stabilită și înfloritoare. Incașii erau adepți devotați ai zeului soarelui Inti, iar regele lor era denumit „Sapa Inca”, adică copilul soarelui. Primul împărat incaș, Pachacuti, a transformat capitala dintr-un sat modest într-un mare oraș așezat în formă de puma. El a continuat să extindă tradiția închinării strămoșilor. Când regele va muri, fiul său va obține toată puterea, dar averea lui va fi distribuită între celelalte rude ale sale, care, în schimb, își vor păstra mumia și își vor menține influența politică. Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a puterii incașilor, care au continuat să devină mari constructori, construind fortărețe și situri precum Machu Picchu și orașul Cusco care încă mai există până în prezent.

9. Civilizația aztecă

Numele civilizației: civilizația aztecă
Perioada: 1345 d.H. – 1521 d.Hr.
Locația originală: regiunea sud-centrală a Mexicului precolumbian
Locația actuală: Mexic
Repere majore: Nahuatl a devenit limba principală

Sponsored links

Aztecii au intrat în scenă cam pe vremea când incașii se ridicau ca concurenți puternici în America de Sud. În jurul anilor 1200 și începutul anilor 1300, oamenii din Mexicul actual trăiau în trei mari orașe rivale – Tenochtitlan, Texcoco și Tlacopan. În jurul anului 1325, acești rivali au creat o alianță și noul stat a ajuns să domine Valea Mexicului. Pe atunci, oamenii preferau numele Mexica în locul aztecilor. Ascensiunea aztecilor a avut loc la un secol de la căderea unei alte civilizații influente din Mexic și America Centrală – mayașii.

Orașul Tenochtitlan a fost baza puterii militare și a devenit un vârf de lance pentru cucerirea unui nou teritoriu, dar împăratul aztec nu a condus în mod direct fiecare oraș sau regiune. Guvernele locale au rămas la locul lor și au fost forțate să plătească diferite sume de tribut Triplei Alianțe. La începutul anilor 1500, civilizația aztecă se afla într-adevăr la apogeul puterii sale. Dar apoi, au sosit spaniolii. Acest lucru a dus la o imensă bătălie între incași și cuceritorii spanioli și aliații nativi pe care îi adunaseră conduși de faimosul (sau mai degrabă infam) Hernan Cortes în 1521. O înfrângere în această bătălie decisivă a dus în cele din urmă la căderea celebrului odinioară. Imperiul aztec.

8. Civilizația romană

Numele civilizației: civilizația romană
Perioada: 550 î.H. – 465 d.Hr.
Locația originală: Satul Latini
Locație actuală: Roma
Repere majore: Cea mai puternică civilizație antică

Sponsored links

Civilizația romană a apărut în jurul secolului al VI-lea î.Hr. Chiar și povestea din spatele întemeierii Romei antice este chestiune de legendă și mit. La apogeul puterii sale, Imperiul Roman a stăpânit asupra unei bucăți uriașe de pământ, iar toate țările mediteraneene actuale făceau parte din Roma antică.

Roma timpurie a fost guvernată de regi, dar după ce doar șapte dintre ei au domnit, oamenii au preluat controlul asupra propriului oraș și s-au stăpânit singuri. Au introdus un consiliu cunoscut sub numele de Senat care a guvernat asupra lor. Din acest moment, Roma a fost denumită Republica Romană.

Roma a văzut, de asemenea, creșterea și căderea unora dintre cei mai mari împărați din istoria omenirii, cum ar fi Iulius Cezar, Traian și August. Dar, în cele din urmă, imperiul a devenit atât de vast încât pur și simplu nu a fost posibil să-l aducem sub o singură guvernare. În cele din urmă, Imperiul Roman a fost depășit de milioane de barbari din nordul și estul Europei.

7. Civilizația persană

Numele civilizației: civilizația persană
Perioada: 550 î.Hr.-331 î.Hr.
Locația inițială: Egiptul în vest până la Turcia în nord și prin Mesopotamia până la râul Indus în est
Locația actuală: Iranul modern
Puncte importante: Drumul regal

Sponsored links

A fost o vreme când vechea civilizație persană era, de fapt, cel mai puternic imperiu din lume. Deși doar la putere de puțin peste 200 de ani, persii au cucerit ținuturi care acopereau peste două milioane de mile pătrate. De la părțile sudice ale Egiptului până la părțile Greciei și la est până în părțile Indiei, Imperiul Persan era cunoscut pentru puterea sa militară și conducătorii înțelepți.

Înainte de a crea un imperiu atât de vast în doar 200 de ani, înainte de 550 î.Hr., Persia (sau Persis așa cum se numea atunci) era împărțită în fracțiuni între mai mulți lideri. Dar apoi regele Cyrus II, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de Cyrus the Great, a intrat la putere și a unificat întregul regat persan înainte de a continua să cucerească Babilonul antic. De fapt, cucerirea sa a fost atât de rapidă încât, până la sfârșitul anului 533 î.Hr., invadase deja India, departe în est. Chiar și după moartea lui Cyrus, descendenții săi au continuat această expansiune nemiloasă și chiar au luptat în bătălia acum legendară cu bravii spartani. La vârful său, Persia antică stăpânea peste toată Asia centrală și Egipt. Dar toate acestea s-au schimbat când un legendar soldat al Macedoniei, Alexandru cel Mare, a adus întregul Imperiu Persan în genunchi și a pus capăt civilizației în 330 î.Hr.

6. Civilizația greacă veche

Numele civilizației: civilizația greacă
Perioada: 2700 î.Hr.-479 î.Hr.
Locația inițială: Italia, Sicilia, Africa de Nord și până în vestul Franței
Locația actuală: Grecia
Repere majore: Conceptele democrației și Senatului, olimpiadele

Este posibil ca vechii greci să nu fi fost cea mai veche civilizație, dar sunt, fără îndoială, una dintre cele mai influente. Chiar dacă ascensiunea Greciei antice a venit din civilizațiile cicladice și minoice (2700 î.Hr. – 1500 î.Hr.), există dovezi ale înmormântărilor în peștera Franchthi din Argolid, Grecia, care datează din jurul anului 7250 î.Hr. Istoria acestei civilizații este răspândită pe o perioadă atât de lungă de timp încât istoricii au împărțit-o în diferite perioade, cele mai populare dintre ele fiind perioadele arhaice, clasice și elenistice. În aceste perioade, un număr de greci antici au intrat în centrul atenției, dintre care mulți au schimbat lumea pentru totdeauna și despre care încă se vorbește până în prezent.

Printre altele, grecii au inventat olimpiadele antice și au format conceptul de democrație și Senat. Ei au pus bazele geometriei moderne, biologiei și fizicii. Pitagora , Arhimede , Socrate , Euclid, Platon , Aristotel , Alexandru cel Mare … cărțile de istorie sunt pline de aceste nume ale căror invenții, teorii, credințe și eroici au avut un impact semnificativ asupra civilizațiilor ulterioare.

5. Civilizația chineză

Numele civilizației: civilizația chineză
Perioada: 1600 î.H.-1046 î.Hr.
Locația inițială: râul Galben și regiunea Yangtze
Locația actuală: Țara Chinei
Repere majore: Invenția hârtiei și mătase

China antică – cunoscută și sub numele de Han China – apare pe locul cinci și are, fără îndoială, una dintre cele mai diverse istorii. De fapt, dacă luați în considerare toate dinastiile de la prima până la ultima care au domnit vreodată în China, trebuie acoperită o perioadă de timp semnificativ imensă.

Sponsored links

Se spune că civilizația râului Galben este începutul întregii civilizații chineze, deoarece aici s-au bazat primele dinastii. În jurul anului 2700 î.Hr, legendarul Împărat Galben și-a început conducerea, ceea ce a dus mai târziu la nașterea multor dinastii care au continuat să conducă China continentală.

În 2070 î.Hr., dinastia Xia a devenit prima care a condus întreaga China așa cum este descris în cronicile istorice antice. De atunci, au existat o serie de dinastii care au deținut controlul în diferite perioade de timp până la sfârșitul dinastiei Qing în 1912 d.Hr. cu Revoluția Xinhai. Aceasta a marcat sfârșitul a peste patru milenii ale civilizației antice chineze. Cu toate acestea, în acest moment, chinezii oferiseră lumii unele dintre cele mai utile invenții și produse, cum ar fi praful de pușcă, hârtia, tipografia, busola, alcoolul, tunurile și multe altele.

4. Civilizația Maya

Civilizația Nume: Maya civilizație
Perioada: 2600 BC-900 AD
Original Locație: In jurul din ziua de azi Yucatan
curent Locație: Yucatan, Quintana Roo, Campeche, Tabasco și Chiapas din Mexic și sud prin Guatemala, Belize, El Salvador și Honduras
majore Repere : Înțelegere complexă a astronomiei

Vechea civilizație Maya a înflorit în America Centrală în jurul anului 2600 î.Hr. și s-a vorbit mult din cauza calendarului pe care l-a introdus. Odată stabilită, civilizația maya a continuat să prospere și să devină extrem de sofisticată, cu o populație în plină expansiune de aproximativ 19 milioane în vârf. Până în 700 î.Hr., mayașii au conceput deja propriul lor sistem de scriere pe care l-au folosit pentru a crea calendare solare sculptate în piatră. Potrivit lor, lumea a fost creată la 11 august 3114 î.Hr., care este data de la care începe calendarul lor. Data presupusă de încheiere a fost 21 decembrie 2012.

Mayații antici erau bogați din punct de vedere cultural comparativ cu multe dintre civilizațiile lor contemporane, iar mayașii și aztecii au construit ambele piramide, dintre care multe sunt mai mari decât cele din Egipt. Dar declinul brusc și sfârșitul abrupt al mayașilor au fost mult timp unul dintre cele mai interesante mistere ale istoriei antice: de ce Mayașii, o civilizație remarcabil de sofisticată formată din mai mult de 19 milioane de oameni, s-au prăbușit brusc cândva în timpul secolului al VIII-lea sau al IX-lea? Cu toate acestea, poporul Maya nu a dispărut complet; descendenții lor locuiesc încă în părți din America Centrală.

3. Civilizația egipteană antică

Numele civilizației: civilizația egipteană
Perioada: 3150 î.Hr.-30 î.Hr.
Locația inițială: malurile Nilului
Locația actuală: Egipt
Repere majore: Construcția piramidelor

Egiptul antic este una dintre cele mai vechi și bogate civilizații din această listă. Vechea civilizație egipteană, o civilizație maiestuoasă de pe malurile Nilului, este cunoscută pentru cultura sa prodigioasă, faraonii săi, piramidele de durată și Sfinxul.

Civilizația s-a încheiat în jurul anului 3150 î.Hr. (conform cronologiei egiptene convenționale) odată cu unificarea politică a Egiptului de Sus și de Jos sub primul faraon. Dar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat deja coloniști în jurul văii Nilului la începutul anului 3500 î.Hr.

Sponsored links

Istoria Egiptului antic poate fi împărțită într-o serie de regate stabile separate de perioade de relativă instabilitate cunoscute sub denumirea de perioade intermediare: Vechiul Regat al epocii bronzului timpuriu, Regatul mijlociu al epocii mijlocii a bronzului și Regatul nou al bronzului târziu Vârstă.

Egiptul antic ne-a oferit piramidele, mumiile care păstrează faraonii antici până în prezent, hieroglifele și multe altele. Egiptul antic a atins apogeul în timpul Noului Regat, când faraoni precum Ramses cel Mare au guvernat cu o autoritate atât de mare încât o altă civilizație contemporană, nubienii, a intrat și sub stăpânirea egipteană.

2. Civilizația Indus Valley

Numele civilizației: civilizația Indus Valley
Perioada: 3300 î.Hr.- 1900 î.Hr.
Locația inițială: În jurul bazinului râului Indus
Localizare actuală: nord-estul Afganistanului până în Pakistan și nord-vestul Indiei
Repere majore: Una dintre cele mai răspândite civilizații, acoperind 1,25 milioane km

Una dintre cele mai vechi civilizații de pe această listă, civilizația Indus Valley se află chiar în inima civilizațiilor ulterioare care au apărut în regiunea Valley Indus. Această civilizație a înflorit în zone care se extind de la ceea ce este astăzi nord-estul Afganistanului până în Pakistan și nord-vestul Indiei. Alături de Egiptul Antic și Mesopotamia, a fost una dintre cele trei civilizații timpurii ale lumii antice, iar dintre cele trei, a fost cea mai răspândită, acoperind o suprafață de 1,25 milioane de kilometri.

Populații întregi s-au așezat în bazinul râului Indus, unul dintre râurile majore din Asia și un alt râu numit Ghaggar-Hakra, care odinioară curgea prin nord-estul Indiei și estul Pakistanului.

Cunoscută și sub numele de civilizația Harappan și civilizația Mohenjo-Daro, numită după siturile de săpături în care au fost găsite rămășițele civilizației, se spune că faza de vârf a acestei civilizații a durat din 2600 î.Hr. până în jurul anului 1900 î.Hr. O cultură urbană sofisticată și avansată din punct de vedere tehnologic este evidentă în civilizația Indus Valley, făcându-și capitala primul centru urban din regiune.
Oamenii din civilizația Indus Valley au obținut o mare acuratețe în măsurarea lungimii, masei și timpului și, pe baza artefactelor găsite în săpături, este evident că cultura era bogată și în arte și meșteșuguri.

1. Civilizația mesopotamiană

Numele civilizației: civilizația mesopotamiană
Perioada: 3500 î.Hr.– 500 î.Hr.
Locație originală: nord-est de munții Zagros, sud-est de platoul arab
Localizare actuală: Irak, Siria și Turcia
Semnificație: Țara dintre râuri (greaca veche)
Repere majore: Prima civilizație din lumea

Iată-l, prima civilizație care a apărut vreodată. Originea Mesopotamiei datează atât de departe încât nu există nicio dovadă cunoscută a vreunei alte societăți civilizate înaintea lor. Cronologia Mesopotamiei antice este de obicei considerată a fi în jurul anului 3300 î.Hr. până la 750 î.Hr. Mesopotamia este, în general, creditată ca fiind primul loc în care societatea civilizată a început să prindă contur. Undeva în jurul anului 8000 î.Hr. oamenii au dezvoltat ideea agriculturii și au început încet să domesticească animalele atât pentru hrană, cât și pentru a ajuta la cultivare.

Oamenii au creat deja arta cu mult înainte de mezopotamieni, dar aceasta făcea parte din cultura umană, nu civilizația umană. Civilizația mesopotamiană a fost cea care a rafinat acest lucru, adăugând și formalizând toate aceste sisteme și combinându-le pentru a crea prima civilizație. Au prosperat în regiunile Irakului modern, cunoscute pe atunci sub numele de Babilonia, Sumer și Munții Asirieni.

Concluzie

Cultura și civilizația modernă datorează foarte mult primelor civilizații care au apărut după milioane de ani de evoluție umană. Civilizația umană a parcurs un drum lung de la o epocă în care nu existau mijloace definite de comunicare, iar vânătoarea era sursa primară de hrană. Treptat, agricultura a preluat alimentarea, animalele au fost domesticite, societățile au fost create și dezvoltate și, în cele din urmă, au dus la societățile în care trăim astăzi. Fiecare civilizație individuală enumerată aici a contribuit în multe feluri: invenții noi, idei noi, culturi noi, filozofii, stiluri de viață etc. De la leagănul civilizației până în zilele moderne, ceea ce am devenit este rezultatul tuturor civilizațiilor care au venit înainte.

 

Sponsored links

SURSĂancienthistorylists.com