10 Super alimente care curăță și repară ficatul

Este bine cunoscut faptul că un consum intens de alcool vă poate afecta ficatul, provocând de la boli hepatice grase la ciroză. Chiar dacă nu beți excesiv, există multe motive pentru care ficatul dvs. ar putea fi prea stresat în zilele noastre. Deci, care sunt câteva modalități eficiente de detoxifiere a ficatului sau de a-l ajuta să își revină?

Sponsored links

După cum ați fi putut ghici, mâncarea pe care o consumați poate face o mare diferență în sănătatea ficatului. Alimentele grase, sărate sau cu zahăr pot înrăutăți lucrurile, în timp ce altele pot ajuta la curățarea sau chiar la repararea acestui organ crucial. Iată zece dintre cele mai bune alimente pentru vindecarea ficatului și pentru curățarea ficatului pe care să le adăugați la dieta dvs., inclusiv unele care pot ajuta la repararea leziunilor hepatice cauzate de alcool.

1. Cafea

Deși am auzit cu toții că prea multă cafea nu este bună pentru nimeni, cantități moderate din această băutură cunoscută pot avea beneficii reale pentru sănătate – inclusiv un risc redus de boli de ficat. Studii multiple arată că persoanele care beau cafea sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta ciroză hepatică în comparație cu cei care nu beau cafea. Cafeaua poate crește, de asemenea, sănătatea ficatului prin reglarea enzimelor hepatice (un marker comun al sănătății acestui organ).

2. Legume crucifere

Varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles se încadrează în categoria legumelor crucifere. Aceste alimente au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv detoxifierea ficatului și echilibrarea enzimelor hepatice. De asemenea, conțin un compus numit indol, care ajută la combaterea sau prevenirea bolii hepatice grase.

3. Pește gras

Peștele gras (cum ar fi somonul, sardinele și heringul) este o sursă bună de acizi grași omega-3. Studiile sugerează că ficatul afectat de ciroză are un nivel mai scăzut al acestor acizi grași în comparație cu un ficat sănătos și că creșterea omega-3 poate ajuta pe termen lung persoanele cu această boală. Acizii grași Omega-3 au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și anti-cancer și ar putea ajuta la reducerea bolilor hepatice grase.

Acestea fiind spuse, dacă mâncați fructe de mare, asigurați-vă că alegeți pește cu conținut scăzut de mercur pentru a evita deteriorarea ficatului. Dacă nu vă place peștele, consumul de ulei de pește pentru ficat gras oferă aceleași beneficii.

Sponsored links

4. Sfecla roșie

Rădăcinile sfeclei sunt bogate în antioxidanți, au proprietăți anticanceroase și s-a demonstrat că ajută la reducerea enzimelor hepatice și a inflamației. Tulpinile și frunzele de sfeclă au, de asemenea, beneficii similare pentru sănătate. Dacă nu sunteți un fan al sfeclei, puteți obține multe dintre aceleași rezultate din suplimente și pulbere de sfeclă roșie.

5. Făină de ovăz și cereale

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fulgi de ovăz și cereale, pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea funcției hepatice. Conform studiilor, fibrele pot încetini moartea celulelor hepatice și chiar accelerează recuperarea în cazul anumitor tipuri de leziuni hepatice. Ovăzul este, de asemenea, bogat în antioxidanți, care pot reduce impactul negativ al radicalilor liberi asupra ficatului.

6. Soia

Nu numai că soia este o alternativă proteică sănătoasă la carne, ci poate ajuta și la prevenirea ficatului gras. Una dintre funcțiile principale ale ficatului este descompunerea și prelucrarea grăsimii. S-a demonstrat că adăugarea de soia la o dietă reduce acumularea de grăsimi în ficat și protejează împotriva bolilor hepatice grase legate de alcool. Edamame, tofu și anumite tipuri de iaurt fără lapte sunt toate surse excelente de soia.

7. Turmeric

Majoritatea oamenilor cunosc curcuma ca fii d un condiment pentru gătit, dar este și un supliment popular, vândut în majoritatea magazinelor de sănătate. Curcuma este un antiinflamator, s-a dovedit că reduce enzimele hepatice crescute și poate îmbunătăți sănătatea în cazul unor tipuri de boli hepatice.

Administrarea de curcuma este în general sigură, însă au fost raportate și cazuri rare de probleme hepatice legate de acest supliment. Cel mai bine este să vă consultați medicul înainte de a lua noi suplimente.

Sponsored links

8. Citrice

S-a demonstrat că citricele, inclusiv grepfrutul, portocalele și lămâile, reduc toxicitatea ficatului. Aceste fructe sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, care se dovedește a preveni acumularea de grăsimi în ficat. Cu toate acestea, deoarece citricele conțin, de asemenea, niveluri ridicate de fructoză, este mai bine să le consumați cu moderare. Prea multă fructoză poate intensifica boala ficatului gras.

9. Ciulin de lapte

Ciulinul de lapte este o plantă medicinală utilizată pentru tratarea bolilor ficatului și a vezicii biliare de mii de ani. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare și de blocare a toxinelor, care vă pot ajuta să vă reparați ficatul și să-l faceți din nou sănătos. Puteți găsi ciulinul de lapte vândut ca supliment în majoritatea plafarurilor.

10. Apa

Nu în ultimul rând, dacă doriți să vă curățați ficatul, nu subestimați importanța de a fi mereu hidratat. Consumul de apă suficientă ajută ficatul să funcționeze corect și, de asemenea, elimină toxinele din organism. Uneori cele mai puternice soluții sunt cele mai simple!

Alte moduri de a vă îngriji ficatul

Pe lângă includerea alimentelor de curățare a ficatului în dieta dvs., există mulți pași pe care îi puteți urma pentru a vă proteja sănătatea ficatului. Aceștia includ:

-Menținerea unei greutăți sănătoase
-Exercițiile regulate
-Evitarea toxinelor, inclusiv a pesticidelor, a unor medicamente și a substanțelor chimice care se găsesc în anumite alimente
-Consumul de alcool cu ​​moderare (Dacă aveți deja leziuni hepatice, cel mai bine este să vă abțineți complet de la alcool.)
-De asemenea, aveți grijă la curățarea ficatului care promite rezultate rapide. Puține dintre aceste curățări se bazează pe cercetări, iar unele pot provoca chiar leziuni hepatice suplimentare.

Sponsored links

În cele din urmă, dacă credeți că aveți probleme hepatice grave, niciunul dintre alimentele de mai sus nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical. Boala hepatică este gravă și, dacă progresează suficient de mult, poate fi fatală. Dacă nu sunteți sigur de sănătatea ficatului, vă recomandăm să faceți un test al funcției hepatice și să discutați cu medicul dumneavoastră.

Sponsored links