Tot ce nu știai despre prezervative

Folosit de mai bine de 6.000 de ani, prezervativul are o istorie condimentată. De la „străbunicul” din intestine de oaie până la „prezervativul invizibil”, lucrurile au evoluat în mod spectaculos!

mistere

„Teacă” din vezică de capră

O statuie egipteană veche de 6.000 de ani reprezintă un localnic dotat cu o „teacă”, cu funcție contraceptivă. Tot în Egiptul antic, în cursul celei de-a XIX-ea dinastii (circa 1300 înainte de Hristos), bărbații foloseau un prezervativ confecționat din in, pentru a se proteja de maladiile cu transmitere sexuală, dar și de diversele infecții, răni și mușcături de insecte.
Și romanii utilizau un soi de prezervativ, din intestine sau vezică de animale domestice.

Kabuta-gata și „cutiile vesele”

În secolul al X-lea după Hristos, chinezii se foloseau de „teci” din hârtie de mătase, unse cu ulei. Japonezii în schimb optau pentru accesorii rigide, fabricate din carapace de broască țestoasă sau din piele, care erau păstrate în așa-numitele „cutii vesele”.

Croit pe măsură, din stofă

prezervativ

Anatomistul și chirurgul Gabriel Fallopius este cel a inventat, în secolul al XVI-lea, prezevativul din stofă, croit pe măsura clientului și menit a-l proteja de bolile venerice – în special de sifilis, denumit și „caria franțuzească”.

De unde vine denumirea de „condom”

Denumirea anglo-saxonă de „condom” s-ar datora unui anumit Conton sau Condom, care lucra la curtea Regelui Carol al II-lea al Angliei. Conform unei alte teorii, numele e derivat din latină, „condus” însemnând „respect”.

Casanova și „redingota englezească”

Marele cuceritor și aventurier al secolului al XVIII-lea, Giacomo Casanova, se folosea frecvent de prezervative din intestine de oaie legate la gură cu panglică roșie, pentru a se proteja de infecții dar mai ales pentru a evita ca partenerele sale să rămână însărcinate. Își denumea aceesoriile fie „redingotă englezească”, fie „calotă de asigurare”. Spunea adesea: „Trebuie să mă închid într-o bucată de piele moartă pentru a-mi dovedi că sunt viu”.

Producția în masă

În 1843, în Marea Britanie, se produc în masă prezervative din cauciuc vulcanizat – produse elastice și foarte rezistente, „lavabile și reutilizabile”. Câțiva ani mai târziu, apar pe piață cutii cu prezervative arborând chipul reginei Victoria. În Franța, se comercializează prezervativele parfumate – „Crocodilul”, „Rivalul protector” sau „Voluptuosul” – , ascunse în fundul dublu al cutiilor cu trabuce Havana.

Prezervativul invizibil

A doua revoluție în producția prezervativului o reprezintă fabricarea sa din latex lichid, în loc de cauciuc. În timpul celui de-al doilea război mondial, din cauza penuriei de cauciuc, se încearcă – fără succes – fabricarea prezervativului din nylon. În 1957, Marea Britanie lansează primul prezervativ lubrifiat.
În anii ‘90, apare prezervativul din poliuretan, de două ori mai rezistent ca latexul și mult mai fin. La ora actuală, se fac teste cu „prezervativul invizibil” – un gel contraceptiv inodor și incolor, menit să ofere protecție contra maladiilor cu transmitere sexuală – inclusiv contra infecției cu HIV.

Sursa: clickpentrufemei.ro

loading...