Primul transplant de cap: când va avea loc și ce implică procedura

1276

Zvonurile cu privire la primul transplant de cap din istorie circulă încă din 2015, și cu doar 8 luni înainte de data cea mare, reușim să punem cap la cap câteva informații.Imagini pentru primul transplant de cap

Un doctor pe nume Sergio Canavero a afirmat în 2015 posibilitatea realizării transplantului de cap. Acum, rapoartele sugerează că acesta va realiza operația pe un voluntar numit Valery Spiridonov, în luna decembrie a acestui an. Operația va implica un personal de 150 de medici, tehnicieni și asistente, ajungând la costuri imense de aproximativ 20 de milioane de dolari.

Știrea nu a fost luată în seamă în momentul apariției, fiind considerată o glumă proastă, mai ales de către alți chirurgi care consideră că acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, Canavero nu se dă în lături, iar experimentele continue pe care le realizează pentru a dobândi priceperea necesară realizării unei asemenea sarcini grele, ne arată că acesta tratează cu seriozitate problema.

Spre exemplu, în trecut, Canavero și Dr. Xiaoping Ren de la Universitatea Harbin Medical, din China, au reușit să efectueze cu succes un transplant de cap pe o maimuță. Scopul acestei operații a fost să observe dacă depozitele de sânge vor funcționa corespunzător sau nu. Deși animalul a supraviețuit procedurii, el a fost ținut în viață doar 20 de ore, motivele din spatele deciziei fiind unele etice. De asemenea, Canavero a realizat asemenea experimente și pe șoareci, șobolani, dar și pe un câine.

Conform ultimelor rapoarte, aflăm că procedura implică înghețarea capului și corpului și secționarea coloanei vertebrale cu ajutorul unei nano-lame din diamant de o foarte bună precizie și care ar putea costa în jur de 200.000 de dolari. În urma acestei operații, capul va fi atașat de corpul pacientului care suferă de pe urma unei afecțiuni denumită boala Werding-Hoffmann.

Cea mai mare provocare a procedurii este replicarea miilor de conexiuni neuronale ale măduvei spinării, în timp ce capul este atașat de corpul donatorului. Acești neuroni sunt strânși împreună ca un pumn de spaghete, lucru care complică foarte mult operația.

Într-un studiu realizat anterior, Canavero a descris tehnica de reparare a măduvei spinării pe care a folosit-o pentru a vindeca un câine al cărui organ era afectat sever. Experimentul ce a fost efectuat pe un câine din rasa Beagle a implicat secționarea a 90% din măduva spinării. La două săptămâni după tratament, câinele își putea mișca picioarele din spate, iar după trei săptămâni, acesta se putea deplasa, putea apuca obiecte și putea să își miște coada.

Deși Canavero a realizat cu succes o serie de teste pe animale, rezultatele nu sunt suficient de concludente pentru ca primul transplant de cap să se înfăptuiască pe oameni și sunt destui cei care se poziționează împotriva unei astfel de proceduri.

loading...