Cazul Genrikh Yagoda – un ucigaş mai mare ca Hitler, fondatorul gulagurilor. Zeci de milioane de oameni au murit din cauza sistemului creat de el

1739

Din pacate, in contextul actual, rar se aduce in discutie cel mai mare genocid al secolului XX, dar urmarile acestuia se simt si in ziua de astazi.

Exista in istoria omenirii o data care este aproape uitata. Intre 19 si 20 decembrie 1917, in contextul Revolutiei bolsevice si al razboiului civil din Rusia, Lenin a semnat un decret pentru formarea Comisiei extraordinare pe intreaga Rusie pentru combaterea contrarevolutiei si sabotajului, cunoscuta si sub numele de CEKA.
Imagini pentru genrikh yagoda

La foarte scurt timp, CEKA a devenit cea mai larga si brutala institutie de securitate si, avand in vedere urmasii acesteia – o serie lunga care cuprinde OGPUNKVD si KGB – serviciile secrete sovietice au fost motorul celui mai mare genocid al istoriei moderne. Au inchis, torturat sau omorat mai mult de 30 de milioane de rusi si/sau est-europeni. Chiar si istoricii sovietici din perioada post-stalinista stabilesc un numar care variaza intre 20 si 40 de milioane de morti.

O particularitate insa, care de cele mai multe ori este trecuta cu vederea intr-un mod (socant de) natural, este ca evreii, care formau undeva la 5% din populatia Rusiei la acea vreme, aveau pozitii de putere insemnate in fazele incipiente ale regimului bolsevic. Nume precum LeninTrotki si subiectul acestui articol, Genrikh Yagoda, cel care a fondat primul si cel mai mare instrument de ucidere sistematica in masa, numita Administratia Generala a Lagarelor de munca fortata, sau mai cunoscut si sub numele generic de gulag. Alte persoane importante din cercul lui Yagoda, care au creat si au administrat gulagurile, Aron SoltsLazar KoganNaftaly FrenkelMatvei Berman si Yakov Rappoport erau de asemenea evrei. Conform unor statistici, in 1934 38,5% din cei care ocupau pozitii de putere erau de origini evreiesti.

Istoria acestei organizatii este extrem de complexa, dar un lucru cert iese in evidenta, deasupra tuturor. In variile sale manifestari, organizatia a adus un genocid care s-a extins nu numai la vietile umane distruse, ci si la intreaga ordine sociala si culturala: intregi straturi sociale au fost distruse – fermieri, minoritati etnice, burghezi, intelectuali, artisti si dincolo de formele concrete, de foamete, saracie si executii, bolsevicii au urmarit instaurarea unei noi ordini.

In cartea scrisa de istoricul Niall Ferguson numita The War of the World,  autorul spune ca nicio alta revolutia din istoria omenirii si-a devorat copiii cu un asemenea apetit ca Revolutia bolsevica.

Acest lucru nu se putea face in lipsa unui sistem bine pus la punct, iar acest sistem nu putea fi elaborat fara oamenii cu predispozitia necesara, iar din pacate regimul nu a dus lipsa de acestia, de la turnatori, executori, judecatori, garzi si chiar stanga progresista occidentala de la acea vreme care a fost deceptionata de aceasta miscare si care a blocat orice tentativa a occidentalilor de a se implica in oprirea masacrului din est.Imagini pentru genrikh yagodaGenrikh Yagoda s-a nascut intr-o familie de evrei

Genrikh Yagoda este fara dar si poate una dintre cele mai reprezentative figuri. A fost nascut intr-o familie de evrei din Rybinsk pe 7 noiembrie 1891. In 1907, a fost sub influenta politica a lui Yakov Sverdlov, un bolsevic proeminent al acelui timp. S-a casatorit cu nepoata acestuia, Ida Averbach.

Dupa Octombrie Rosu din 1917, Yagoda a devenit membru CEKA. Pe vremea aceea, liderul organizatiei era Felix Dzerzhinsky, care in 1918 a declarat: „suntem pentru teroarea organizata – acest lucru trebuie spus pe fata. Teroarea este o necesitate absoluta in timpul revolutiei. Scopul nostru este sa luptam impotriva inamicilor guvernului sovietic si a noii ordini a vietii. Judecam rapid si in majoritatea cazurilor trece doar o zi de la arestarea criminalului pana la sentinta finala. Cand sunt confruntati cu dovezi, majoritatea criminalilor admit; si ce confesiune are o greutate mai mare ca cea a criminalului insusi”.

Lev Kamenev, membru  proeminent al Comitetului Central, numit si Politburo, a dezvaluit: „nu exista nicio masura luata de guvernul sovietic care sa fi putut fi pusa in aplicare fara ajutorul CEKA. Acesta este cel mai bun exemplu de disciplina comunista”.

”Cand noi bolsevicii vrem sa facem ceva, inchidem ochii la tot ce-i in jur”

In 1922, CEKA a fost inlocuit de OGPU. La moartea lui Dzerzhinsky in 1926, Vyacheslav Menzhinsky a venit la puterea organizatiei si Yagoda devenise mana dreapta a acestuia.

In 30 ianuarie 1930, Politburo a aprobat lichidarea taranilor liberi (kulak) in scopul colectivizarii averilor acestora, la ordinele lui Stalin. Aceasta masura presupunea ca taranii liberi sa fie impartiti in trei categorii: prima categorie sa fie cei executati, a doua continea intemnitarea, iar a treia categorie deportarea. In timpul acestei actiuni au avut loc aproximativ 2.200 de rebeliuni care au implicat mai mult de 800.000 de oameni. Lavrenti Beria, care a participat la aceasta operatiune, a spus: „cand noi bolsevicii vrem sa facem ceva, inchidem ochii la tot ce-i in jur”.

De asemenea, oamenii lui Yagoda au fost implicati in aceasta operatiune si, conform lui Raphael R. Abramovitch, autorul cartii Revolutia sovietica: 1917 – 1939 (1962), Yagoda i-a spus lui Stalin ca „singurul mod de a te comporta cu acesti culaci este cu gloantele”.

Taranii, ca raspuns, au inceput sa-si omoarele animalele si proviziile si se estimeaza ca aproximativ 14 milioane de animale domestice au fost omorate pentru a nu cadea in mainile bolsevicilor.

Acesta este contextul care a dus la formarea gulagurilor, un sistem mai complex si mai bine pus la punct pentru instaurarea terorii sistematice. De asemenea, Stalin a ordonat ca aceste lagare de concentrare sa nu fie doar pentru „reabilitare”, ci si pentru munca fortata. Elaborarea cadrului operational a fost inceputa de Vladimir Menzhinski, seful OGPU. Insa, Menzhinski era seful acestei organizatii doar cu numele, majoritatea operatiunlor fiind conduse de Yagoda.

Constructia Canalului Marea Alba-Marea Baltica, unde au existat pierderi imense de vieti omenesti, a fost supervizata de acesta. De asemenea, a supervizat numeroase actiuni de colectivizare si santiere unde munceau prizonierii gulagurilor.

Yagoda a implementat si masurile din Ucraina ordonate de Stalin in 1933, care a dus la moartea a aproximativ 7 milioane de oameni. Masurile aveau ca miza capitularea populatiei prin infometare. Acest genocid se numeste Holodomor, care in ucraineana inseamna „foamete”.  Pentru aceasta actiune, Yagoda a fost premiat de catre guvernul sovietic in 1934. In acelasi an, pe 10 iulie, a devenit seful noului format NKVD si a devenit un membru de partid cu acte in regula.

Prin aceasta functie a participat la Marea Epurare, o serie de procese prin care Stalin isi elimina adversarii politici. Aceasta serie de procese a dus insa la simpatia poporului pentru cei acuzati, iar Stalin, deja dezamagit de acest rezultat, in 1936 a fost sfatuit de Yagoda sa opreasca aceste procese din cauza temerilor unor repercursiuni si a pierderii popularitatii, potrivit descopera.ro.

A cazut victima sistemului pe care l-a perpetuat

Alta mare dezamagire a lui Stalin a fost reprezentata de – conform asteptarilor sale – rezultatele slabe ale colectivizarii si ale proiectelor. Acestea au fost puse pe seama modului ineficient in care s-a gestionat sistemul de gulaguri. De asemenea, si probabil mult mai important pentru Stalin, sau pentru linistirea paranoiei tiranului care voia sa inlature orice oficial care capata putina popularitate, a fost incapacitatea NKVD-ului de a gasi legaturi intre asasinarea lui Sergei Kirov si grupul de oficiali bolsevici format din Gregory Zinoviev, Lev Kamenev si Ivan Smirno.

Aceste esecuri ale lui Yagoda au facut ca, pe 25 septembrie 1936, Stalin sa trimita o telegrama membrilor de la Politburo prin care ordona inlocuirea lui Yagoda de la carma NKVD-ului.

Anul urmator, Yagoda cade victima sistemului pe care l-a perpetuat. Este acuzat de spionaj, furt si coruptie si este arestat in martie 1937. Bineinteles, in stilul clasic bolsevic, aceste acuzatii erau falsificate. A fost gasit vinovat in martie 1938 si a fost executat la scurt timp dupa aceea. Sotia sa a fost, de asemenea, executata in acelasi an.

Nu se poate spune cu exactitate numarul de victime pe care masurile date de Genrikh Yagoda le-au facut, dar acestea sunt de ordinul a zeci de milioane. Direct si indirect, in urma perpetuarii sistemului de lagare, Yagoda este printre cei mai mari criminali ai istoriei umanitatii.

Sever Plocker, care vorbeste despre acest caz, a pus problema: „dar noi, evreii? Un student israelian termina liceul fara sa fi auzit macar de numele „Genrikh Yagoda”, cel mai mare criminal evreu al secolului XX”. Acesta mai adauga si ca „evreii activi in aparatele oficiale de teroare comunista (in Uniunea Sovietica sau afara) si pe care cateodata le-au condus, nu au facut acest lucru ca evrei, ci ca stalinisti, comunisti sau oameni sovietici. Asadar, gasim usor sa le ignoram originea si „sa facem pe prostii”: ce avem noi in comun cu ei? Dar sa nu ii uitam. Viziunea mea e diferita. Gasesc inacceptabil atunci cand o persoana care face lucruri uimitoare este considerata parte din poporul evreu, dar atunci cand aceasta face lucruri ingrozitoare nu este considerata. Chiar daca nu vrem sa recunoastem, nu putem evita originea calailor care au facut parte din masina de ucis sovietica”.

Este extrem de mult de discutat pe seama acestui subiect inca foarte putin explorat. Ramificatiile si amploarea genocidului nu pot fi insa supraevaluate, mostenirea comunista simtindu-se si astazi in tarile din fostul bloc sovietic. Distrugerile, la toate nivelurile, de la vieti omenesti la impunerea regulilor stricte de cenzura, la infometare si privare de drepturi elementare au dus la formarea celui mai draconic regim al istoriei contemporane. Acest lucru a putut avea loc cu oamenii potriviti. Intrebarea ramane: cum de acest genocid este inca ignorat, cand „discutiile despre elefantul din sufragerie” ar fi trebuit sa fie, in mod normal, in centrul atentiei.

loading...