41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

240

În urmă cu 41 de ani, la 4 martie, ora 21:22, în zona Vrancea s-a produs un puternic seism care a afectat mai multe zone ale ţării noastre, fiind cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României şi unul dintre cele mai puternice seisme din Europa produse în ultimul secol.
Magnitudinea acestui cutremur a fost de 7,2 grade pe scara Richter, cu o mişcare combinată pe verticală şi orizontală, având o durată de aproximativ 55 secunde. Urmările au fost devastatoare: 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti.
La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe afectate/prăbuşite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti, unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.
Image result for cutremurul din 1977

„Mişcarea seismică fiind un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este necesar să cunoaştem bine modul şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locuri publice, în mijloacele de transport etc. Timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru realizarea unei oarecare protecţii este foarte scurt. Din acest motiv, se impune cunoaşterea unor reguli de comportare şi măsuri de protecţie în caz de cutremur pe care trebuie să le realizăm atât înainte de producere, pe timpul cutremurului, cât şi după ce mişcarea seismică a trecut”, se precizează într-un comunicat al ISU Dâmboviţa.

41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a demarat, la finele lunii ianuarie 2015 – Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, având ca scop principal informarea corectă a  cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.
În cadrul acesteia sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.Related image

CUM NE PUTEM PREGĂTI PENTRU UN CUTREMUR:
-Fixaţi mobilierul, care se poate deplasa în timpul unei mişcări seismice, de un perete sau un alt element de construcţie solid; -Amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor; -Luaţi în calcul posibilitatea întreruperii furnizării apei, electricităţii şi a gazelor naturale, imediat după producerea unui cutremur; -Asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă); -Identificaţi locul de amplasare a întrerupătoarelor, siguranţelor electrice, a robinetelor pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare; -Participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă; -Stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare membru din familie trebuie să cunoască ce are de făcut în momentul declanşării mişcării seismice. Stabiliţi un loc de întâlnire a membrilor familiei după producerea unui cutremur, pentru situaţia în care comunicaţiile sunt întrerupte.

REGULI DE COMPORTAMENT ÎN TIMPUL UNUI CUTREMUR:
-Păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur! -Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu ieşiţi şi nu fugiţi pe scări! Nu utilizaţi liftul! -Îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni; -Închideţi sursele de foc; -Protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid; -Dacă vă aflaţi în exterior, îndepărtaţi-vă pe cât este posibil de clădiri, stâlpi şi cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot vătăma; -Dacă seismul vă surprinde în autoturismul personal, opriţi într-un loc deschis şi aşteptaţi în interior. Evitaţi oprirea în vecinătatea clădirilor amplasate la stradă, sub liniile electrice, pe poduri sau pasaje; -Dacă vă aflaţi într-un loc public, cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, centru comercial), nu alergaţi către ieşire. Rămâneţi calm şi liniştiţi persoanele din apropiere. Panica poate produce mai multe victime decât cutremurele
SURSA:www.adevarul.ro

loading...